Védelem áramszünetkor: Szünetmentes tápegységek (UPS)


Védelem áramszünetkor: Szünetmentes tápegységek (UPS)
Modern életünk során számos elektronikus eszközt használunk, melyek működéséhez szükség van megszakítás nélküli áramellátásra. A szünetmentes tápegységek biztosítják az áramellátást akár hosszabb ideig tartó áramszünetek esetén és védelmet nyújtanak egyes áramellátási problémák ellen is érzékeny eszközeinknek. Cikkünkben segítünk kiválasztani a munkádhoz megfelelő UPS típust.

Az UPS-ek (Uninterruptible Power Supply) legfontosabb feladata áramszünet esetén az akkumulátoros áthidalás, így biztosítva eszközeink folyamatos működését. Ez különösen fontos lehet olyan kritikus alkalmazások esetén, mint adatközpontok, orvosi berendezések és irodák, ahol a munka folyamatossága és az adatvesztés elkerülése kiemelt jelentőséggel bír.

A szünetmentes tápegységek továbbá védelmet nyújtanak olyan áramellátási problémák ellen, mint például a feszültségugrások és áramingadozások. Ezek a jelenségek komoly károkat, például rövidzárlatot, túlmelegedést vagy akár teljes meghibásodást okozhatnak az elektronikus eszközökben. A szünetmentes tápegységek stabilizálják a feszültséget és szűrik a káros ingadozásokat, így óvják meg az eszközöket a sérülésektől.

A szünetmentes tápegységeknek többféle típusa létezik topológia szerint, amelyek különböző igényeket elégítenek ki.

Válaszd a számodra megfelelő UPS típust!


Az Off-line (vagy készenléti) típusú szünetmentes tápegységek a hálózati áramforrásról látják el a fogyasztót, aktív átalakítás nélkül. Hátrányuk, hogy pár Volt-os feszültség csökkenésre is bekapcsolnak, 100%-ban az akkumulátort terhelve. Elsősorban személyi számítógépek védelmére használják, otthoni vagy irodai környezetben. Ez néhány percet biztosít a folyamatban lévő munka biztonságos elmentésére és a rendszerek leállítására.


A Line-interaktív (vagy vonal-interaktív) UPS-ek a legelterjedtebbek a vállalati hálózatok és IT eszközök védelmére. Az akkumulátorok használata nélkül teszi lehetővé az alacsony- és a túlfeszültség kompenzálását. Normál üzemmódban a tápegységet egy mikroprocesszor vezérli és figyeli az áramellátás minőségét, reagál az ingadozásokra, növeli vagy csökkenti a kimeneti feszültséget, valamint kompenzálja az ingadozásokat. Tehát anélkül biztosít megfelelő áramellátást, hogy használná az akkumulátorokat.


Az On-line (vagy kettős konverziós) típusú szünetmentes tápegységeket a kritikus berendezések folyamatos védelmére használják, ennek köszönhetően áramellátás kiesésekor nem kell átkapcsolási idővel számolni. Ez a leggyakoribb áramellátási problémákra nyújt megoldást, és a hálózati áramforráson keresztül érkező zavaroktól függetlenül egy stabil, azonos szintű áramellátási minőséget kínál. Normál üzemmódban a kimeneti feszültséget egy kettős átalakítás állítja elő, hogy ezáltal mentes legyen az elektromos zavartól.

A szünetmentes tápegységek csoportosítása
A szünetmentes tápegységeket különböző kialakítások szerint lehet csoportosítani, ezek leggyakoribb típusai a következők:
  • Rack-be szerelhető: speciális méretűek és kialakításúak, hogy beleférjenek a 19”-os rack szekrényekbe.
  • Asztali: otthoni vagy irodai felhasználásra kialakított tápegységek, melyek általában kisebb méretűek és      könnyen elhelyezhetők az asztalon vagy más felületen.
  • Nagyméretű, torony: nagyobb teljesítményük és méretük miatt általában ipari vagy vállalati környezetben      használatosak. Gyakran több akkumulátorral és hűtőventilátorral rendelkeznek, hogy hosszabb ideig      működjenek megszakítás nélkül.


    Ezen kívül léteznek még speciális típusok is, például moduláris kialakításúak, ahol a kapacitás egyszerűen bővíthető vagy csökkenthető a modulok hozzáadásával vagy eltávolításával.

    A berendezések előlapján LED vagy LCD kijelző formájában kapnak információkat a felhasználók a tápegység állapotáról (például bekapcsolt állapot, hálózatkiesés, akkumulátoros működés stb). Egyes tápegységek esetén elérhető a távoli felügyelet és a hálózaton keresztüli elérés is.

    Kimeneti csatlakozók terén is több lehetőség közül lehet választani. A C13-as típusú csatlakozók a célhardverek vagy szervertermek esetében lehetnek jó megoldások, míg a Schuko CEE 7 csatlakozókkal szerelt változatok a munkaállomások vagy egyszerűbb felügyeleti állomások, illetve egyedi fogyasztók szünetmentesítésénél alkalmazhatóak.


    Akkumulátor élettartamát csökkentő tényezők:
  • Külső hőmérséklet: az akkumulátorok névleges kapacitása 20-25 °C külső hőmérsékletre érvényes, bármilyen eltérés befolyásolhatja a teljesítményt, és csökkenti az élettartamot
  • Kémiai összetétel: energiatároló képességük idővel csökken. Még akkor is idővel cserélni kell őket, ha minden tárolásra, karbantartásra és használatra vonatkozó előírást betartunk.
  • Ciklus: üzembe helyezéskor az akkumulátor névleges kapacitásának 100 százalékán van, de minden kisütés és azt követő feltöltés enyhén csökkenti az akkumulátor relatív élettartamát.
  • Karbantartás: fontos a folyamatos szervizelés és karbantartás, ezáltal lehetőség van a gyengülő akkumulátorok felismerésére a meghibásodás előtt.

    Mit válassz kínálatunkból?

    A szünetmentes tápegységek a biztonságot nyújtó előnyeik miatt érik meg a költségeket. A tartalékáramforrás nem csak a berendezések védelmét szolgálja, hanem a munka folyamatosságát és az adatok integritását is biztosítja.

    Kínálatunkban több neves gyártó termékei közül választható ki a megfelelő szünetmentes tápegység. Folyamatosan bővülő termékválasztékunkkal igyekszünk biztosítani, hogy bármilyen felhasználásra találj ideális eszközt megfelelő tudásban és elfogadható áron.

    A tápegység kiválasztásához segítséget nyújt a weboldalunk szűrője, ahol lehetőség van például gyártóra, kimeneti teljesítményre, topológiára, vagy kimenetekre leszűkíteni a keresést.

    A termékek között megtalálhatóak például az SPS PRO , asztali, Line-interaktív szünetmentes tápegységeit 600, 1000, vagy 1500 VA kimeneti teljesítményben, C13-as és Schuko kimeneti csatlakozókkal és egy könnyen értelmezhető LED kijelzővel. Ez a típus kiváló választás lehet például személyi számítógépek esetében.


    Kínálatunkban elérhetőek az APC SMT 2U magas rack szekrénybe szerelhető, Line-interaktív tápegysége is, 750, 1500, 2200, 3000 VA kimeneti teljesítményben, C13-as kimeneti csatlakozókkal és egy részletes LCD kijelzővel, melyről konfigurálhatóak az UPS-ek. Rendelkeznek egy SmartConnect Ethernet porttal , ami lehetővé teszi, hogy az UPS állapota és státusza bármilyen, az internetre csatlakoztatott eszközről nyomon követhető. Ezek a tápegységek ideálisak lehetnek rack szekrénybe szerelt berendezések védelmére és szünetmentesítésére.


    Amennyiben nem találod a rendszered számára optimális UPS-t, vagy további segítségre lenne szükséged, kérd segítségünket.

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Az Accessium a CONSTRUMA 2024 kiállításon
    Olvasta már?
    Az Accessium a CONSTRUMA 2024 kiállításon