Napelemvédelmi rendszerek lopás és rongálás ellen

PV Solar védelem

Napelemvédelmi rendszerek lopás és rongálás ellen
Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága a megújuló energiaforrások és ezen belül is a napenergia. A napelemek terjedése az elmúlt években hatványozottan megemelkedett. A felhasználási területeknek köszönhetően az egészen kicsi (1 paneles) sziget üzemtől egészen a dombokon átfutó erőművekig minden verzió megtalálható. A napenergia felhasználásának jelentősége egyre nagyobb a folyamatosan emelkedő energia áraknak köszönhetően.

A napelem rendszer - mint megtérülő beruházás - fontos, hogy a lehető leghatékonyabban és minél tovább üzemeljen, ezért figyelnünk kell az esetleges termelés kimaradást. Ennek oka lehet meghibásodás, külső behatás, rongálás vagy akár eltulajdonítás. A napelem rendszer kialakításától függően kapunk információt az energiatermelés állapotáról, mennyiségéről, a működés fontos részleteiről, viszont a rendszer nem figyeli, hogy a napelemek el lettek-e tulajdonítva, meg lettek-e rongálva, hogy a vezetékek folytonosak-e, és maguk a panelek megfelelően működnek-e.

A napelem rendszerek védelme alatt a rendszer méretétől (napelemek száma) és elhelyezésétől függően jellemzően a terület védelmét értjük. Amennyiben lehetséges, biztosítjuk az adott terület védelmét CCTV rendszerrel, mikrohullámú vagy infra érzékelőkkel (sorompók), kerítés védelemmel, adott esetben lépés érzékeléssel stb. (pl.: a panelek lopásának figyelése nyitásérzékelőkkel és riasztóközponttal)

A napelem rendszer védelmének másik lehetősége, amennyiben a terület mellett vagy helyett magát a rendszert (a napelemet) védjük, felhasználva a megtermelt energia "szállítására" szolgáló "stringeket" illetve a fizikai elmozdítás esetén magát a paneleket.

"Stringek" általi védelem előnye, hogy közvetlenül a napelemektől kapott információt tudjuk feldolgozni. Ennél közelebb nem kerülhetünk a napelem rendszerhez, így ez a leggyorsabb módja, hogy információt kapjunk.

Fejlesztéseink során két szempontot tartottunk szem előtt:
  • értesítést kapjunk rongálás-lopás esetén, éjjel és nappal is, a nap 24 órájában
  • értesítést kapjunk, amennyiben a napelemek valamilyen okból kifolyólag nem termelnek áramot

    Solar Sentry termékcsalád
    A Solar Sentry-nek köszönhetően értesítést kaphatunk lopás vagy áramköri szakadás/rövidzár esetén, nappal és éjszaka egyaránt. Figyeli a stringeken keresztül érkező feszültséget, így jelezni tudja, ha az áramkör megfelelő, viszont a napelemektől nem érkezik feszültség. Telepítése egyszerű és gyors, mert az MC4-es gyorscsatlakozókkal tudjuk a napelemkörbe illeszteni. A kimeneteken keresztül (5 féle) értesítést kapunk a rendszer működéséről és a napelemkörök riasztásáról.

    Solar Fiber termékcsalád
    Optikai szálon keresztül figyeli, hogy a felfűzött napelemek biztonságban vannak-e. Megtörésre és szakadásra is jelez. A napelemeken átfűzött üvegszállal egy hurkot alakítunk ki, ezáltal védi a napelemeket a fizikai mozdítás ellen. A napelemek telepítési helyétől függően különböző egyszerűen és gyorsan telepíthető rögzítő szemeket ajánlunk.

    Bővebb információ a weboldalon: IDE kattintva

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Ossia DVR v1.4.0 update
    Olvasta már?
    Ossia DVR v1.4.0 update