EU arcfelismerési irányelvek


EU arcfelismerési irányelvek
A mesterséges intelligencia alkalmazását szabályozni kívánó (tervezett) uniós jogszabályt övező viták közepette az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) iránymutató jelleggel bocsátott ki dokumentumot, melynek célja a rendvédelmi célú biometrikus adatkezelést szabályozó tagállami jogalkotás támogatása.

. Az idei dokumentum jelentősen enyhébb javaslatokat fogalmaz meg 2021-es verziójához képest, melyben még az automatizált „közterületi” biometrikus személyazonosítás és adatgyűjtés minden formáját (testtartás, ujjlenyomat, DNS, hang, arc- és érzelemazonosítás stb.) általánosságban tiltani javasolta. Mindazonáltal, az EDPB továbbra is kiemelten kerülendőnek javasolja az ún. „távoli biometrikus” megoldások alkalmazását. A közzétett dokumentum melléklete három alkalmazási iránymutató arcfelismerés alkalmazási forgatókönyvet tartalmaz, melyek egybevágnak a tervezett EU MI jogszabályban megfogalmazott (jóváhagyni kívánt) rendvédelmi célú alkalmazásokkal (határellenőrzés, gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények, rendzavarások és terror cselekmények utólagos vizsgálata). A dokumentum hangsúlyozza, hogy a személyes adatok feldolgozásának konkrét céllal kell történnie, a jogszabályoknak pedig határozott célokat kell meghatározniuk egy adott személyre vonatkozóan, nem pedig általános felhatalmazást biztosítani az arcfelismerés rendfenntartás célú alkalmazására.

Forrás: EDPB

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Az iPhone, mint céges belépőkártya
Olvasta már?
Az iPhone, mint céges belépőkártya