Provision-ISR, I6-320LPR-MVF2 kamera

LPR technológia, avagy mit kell tudnod a telepítés előtt

Provision-ISR, I6-320LPR-MVF2 kamera
Forgalmazó: MASCO Kft
Gyártó: Provision-ISR


A rendszámfelismerő technológia egyre elterjedtebb világszerte. A hazai piac némileg lemaradva követi a fejlettebb gazdaságokat, így borítékolható, hogy hazánkban ennek a fellendülésnek az elején járunk. Az expanzió legfőbb célja természetesen az automatizálás, hiszen az ellenőrzés területén már régóta jelen van.

A rendszámfelismerésnél az első dolog, amit figyelembe kell venni, maga a rendszámtábla! Minden országnak megvan a saját rendszámtábla-szabványa, amelyet néhány sajátos jellemző határoz meg, mint például: a Méretek, a Geometriai formátum; a Szintaxis és karakterforma
A modern nemzetközi rendszámtáblák egyik legáltalánosabb jellemzője a FÉNYVISSZAVERÉS, amely jelentősen segíti a helyes leolvasást minden fényviszonyok mellett.

Megfontolandó tanácsok LPR kamera telepítésekor
A legfontosabb szempont annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki az LPR kamerából, hogy az egyedül erre a célra kell optimalizálni, beállítani az eszközt.

Nézzük meg a legfontosabb pontokat.
 • Látószög: se a függőleges, sem a vízszintes látószög ne legyen több 25 foknál.
 • Fényviszonyok: a beállítás során a zársebességet úgy kell beállítani, hogy elkerüld a homályos (blur) hatást rosszabb fényviszonyok esetén is. A kamera IR fénye is elegendő lehet a rendszám leolvasására.
 • Telepítési magasság: a fenti paraméterekből következtethető. A megfelelő magasság és távolság a helyes látószög, a kamera fókusztávolsága és az IR távolság tükrében határozható meg.
 • Képminőség: a megfelelő képminőség bármilyen video analitika esetében kiemelten fontos. Élesség, fókusz, megvilágítás, zársebesség, ezeket a beállításokat mind egyenként kell mérlegelni a megfelelő képminőség érdekében.

  Főszabályként elmondható, hogy ha a puszta szemeddel el tudod olvasni a rendszámtábla feliratát a képről, akkor a kamera szoftvere is képes lesz rá.

  Milyen problémákkal kerülhetsz szembe egy LPR kamera telepítésekor?
  Több olyan kritikus körülményt is figyelembe kell venned, melyek befolyásolják az LPR kamera teljesítményét.

  SEBESSÉG
  Ha az expozíciós idő nincs megfelelően beállítva, a jármű sebessége probléma lehet, a kép homályossága miatt. Az expozíciós időt úgy kell beállítani, hogy a kép minél tisztább legyen, mozgási csíkoktól mentesen.

  FÉNYVISZONYOK
  A fényviszonyok szignifikáns változásokon mennek keresztül a nap 24 órájában. Ugyanaz a kapu tökéletesen látható lehet nappal vagy reggel, de extrém sötét éjjel, vagy viharban is.

  KÜLSŐ ZAVARÓ HATÁSOK
  A külső hatások alatt azon fényforrásokat értjük, melyek a felvételt és az azonosítást zavarhatják meg; pl. az autók első/hátsó fényszórója, figyelmeztető fények, fényvisszaverő rendszám, vagy akár a szemközti irodaház ablakain egy bizonyos időpontban tükröződő napfény.
  Főszabályként elmondható, hogy ha szabadszemmel le tudod olvasni a rendszámtáblát a képről, akkor a kamera szoftvere is képes lesz rá.

  Hagyományos kamerák az LPR kamerákkal szemben Minden biztonságtechnikai szakember tisztában lehet azzal, hogy a tradicionális kamerákat nem a rendszám felismerésre optimalizálták. Fényes nappal, a jármű lassú sebessége esetén elfogadható képet biztosíthatnak, amíg a látási viszonyok ezt lehetővé teszik. Mindazonáltal egy gyorsabb jármű áthaladása éjjel. bekapcsolt fényszórókkal már meghaladja azok képességeit. A rendszámtáblán található karakterek felismerése és beolvasása egy automata rendszer jelenlétét feltételezi, melyet OCR-nek nevezünk (Optical Character Recognition), ami elemzi a képet, és szöveggé konvertálja az azon felismert karaktereket.íbr>


  Az OCR tökéletes működéséhez megfelelő felbontásra és megfelelően kontrasztos képre van szükség.

  Ez az, amiben az LPR kamerák lényegesen erősebbek hagyományos társaiknál.

  Egy fontos tanács: a szempont mindig a karakterek olvashatósága az érzékelésre beállított területen, ezért a kép egyéb tulajdonságai (zajszűrés, színek, környezetben zajló mozgások, emberi arcok stb.) elhanyagolandók.

  forrás: IDE kattintva
  termék: IDE kattintva

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Vadonatúj Axis Q1808-LE kamera az Aspectistől
  Olvasta már?
  Vadonatúj Axis Q1808-LE kamera az Aspectistől