Video-metaadatok a Techson MS5-ös kamerákban

A lényeg a részletekben rejlik!

Video-metaadatok a Techson MS5-ös kamerákban
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: Techson


A Techson MS5-ös kamerái új szintre emelkednek. A mesterséges intelligenciájuk tovább okosodik és újabb hasznos funkciókkal látnak el a megfigyelésekhez, valamint kényelmesebbé és gyorsabbá válik a felvételek közötti visszakeresés is.

Az MS5-ös szériás Techson kamerák a megfigyelőrendszerünk új, kiemelten hasznos részét fogják képezni. Az MS széria védjegyévé vált korábban a kiváló fényérzékenység, a valós WDR, az objektumazonosítás és még sorolhatnánk a különböző tulajdonságokat. Ezt a palettát az MS5-ös kameráknál a videó-metaadatok észlelése, elemzése és rögzítése bővíti tovább a már megszokott képességek mellett.


A következő lépcsőfok

A videó-metaadat a mélytanulásos mesterséges intelligencia egy új lépcsőfoka. Segítségével már nem csak azt tudják a kamerák eldönteni, hogy éppen milyen objektum (ember, autó vagy kétkerekű) jelenik meg a megfigyelt területen, de ezen objektumokról további információkat is nyerhetünk. Különböző objektumok esetén eltérő attribútumokat tud detektálni és elemezni számunkra a kamera. Emberek esetében 13, autók esetében 5, míg a kétkerekűek esetében 1 különböző attribútumot képes felismerni.

A pontosabb megfigyeléshez ezáltal az első lépést meg is tettük, de hogyan fogja ez segíteni a továbbiakban a munkánkat? Ahhoz, hogy a funkciót teljeskörűen ki tudjuk használni, szükségünk van olyan Techson SmartSpeed IP rögzítőre, amelyhez elérhető legalább az 1.4.7-es firmware verzió. A kamera önmaga végzi az objektumok azonosítását és az attribútumok meghatározását, és ezeket az információkat továbbítja a rögzítő felé, emellett pedig a detektált objektumról készült képre is ráilleszti a felismert attribútumok tulajdonságát. A rögzítőnk segítségével ezen pillanatképek között tudunk gyorsan és könnyedén keresni.

A keresésnél nincs más dolgunk, mint kiválasztani a keresni kívánt objektumot, a megfelelő dátumot, az MS5-ös kamerát vagy kamerákat és kiválasztani azon attribútumokat, amelyeknek megfelelő objektumokat szeretnénk megtalálni.

Hatékony biztonság

A megtalált pillanatképek alapján sokkal gyorsabban megtalálhatjuk azokat a felvételeket, amelyek relevánsak lehetnek számunkra, és megspórolhatjuk magunknak akár több percnyi vagy órányi felvétel visszanézést. Pár gombnyomással megkaphatjuk a kamera előtt elhaladt piros pólós embereket, vagy a sárga autókat.

Hasznos lehet a funkció utólagos ellenőrzések során is, például ha meg szeretnénk bizonyosodni róla, hogy a megfigyelt területnél dolgozók betartják a kötelezően előírt munkaruha viselését.

Sok-sok további esetben hasznosnak bizonyulhatnak az MS5-ös kamerák által készített metaadatok, hiszen ezek segítségével jelentős többlettudásra és információra tehetünk szert a megfigyelt területről, amely tudás felhasználásának már csak a képzelőerőnk szabhat határt. A jövőben ez a technológia még további fejlődésen fog átmenni. A későbbiekben akár akkor is azonnali riasztásokat kaphatunk majd, ha megjelenik egy objektum, amely nem felel meg bizonyos attribútumoknak: például egy személy nem visel védősisakot a munkaterületen.


Új lehetőségek

A videó-metaadatokon túl érdemes megjegyezni, hogy az MS5-ös szériás kamerák sok további hasznos funkcióval bővültek még. Elsőként említsük meg a hőtérkép és a regionális statisztika funkciókat. A hőtérkép esetén adott területen megfordult objektumok statisztikáit tudjuk vizsgálni. Például egy boltban ennek segítségével megállapítható, hogy mely polcsorok voltak frekventáltabbak. A regionális statisztikákkal már nem csak adott vonalon áthaladó objektumok számlálását valósíthatjuk meg, hanem egy kijelölt területen tartózkodók számát is meg tudjuk állapítani. Ennek köszönhetően riasztásokat vagy jelzéseket kaphatunk, ha egy területen a megengedettnél több ember vagy gépjármű tartózkodik.

További új említésre méltó funkciók a lézengés detektálás, valamint az illegális parkolásfigyelés. Mindkét esetben arra kaphatunk riasztást, hogyha a kijelölt területen az általunk meghatározottnál több ideig tartózkodik vagy emberi objektum vagy gépjermű/kétkerekű. Ezzel az új funkcióval új szintre tudjuk emelni a területmegfigyeléseinket, hiszen nem egyből kapunk riasztást, mondjuk arról, ha valaki csak áthalad a területen, hanem azokról kapunk csak riasztást, ha valaki szándékosan hosszabb ideig tartózkodik a területen.

Korábban kompromisszumot kellett kötnünk, hogy melyik analitikát szeretnénk használni a kameránkon. Ez már a múlté, hiszen az új MS5-ös kamerák MultiAI funkciójának köszönhetően akár egyszerre tudjuk használni az összes objektumazonosításhoz kapcsolódó analitikai funkciót.


Az új funkciók méltán szélesítik az MS5-ös széria felhasználási lehetőségeit, hiszen a legváltozatosabb helyszíneken használhatjuk őket megfigyelőrendszerek kialakítására vagy fejlesztésére, ezzel segítve a biztonsági személyzet munkáját és a növelve a felhasználók kényelmét.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Proximity kártya: Hogyan működik, és mi a hozzáadott értéke?
Olvasta már?
Proximity kártya: Hogyan működik, és mi a hozzáadott értéke?