UNIVIEW rendszámfelismerő kamerák: HC121@TS8CR-Z, HC121@TS8C-Z


UNIVIEW rendszámfelismerő kamerák: HC121@TS8CR-Z, HC121@TS8C-Z
Forgalmazó: CompMarket Hungary Zrt.
Gyártó: Uniview Technologies Co.,Ltd


Dolgozni csak pontosan, szépen…

József Attila ismert sora jutott eszembe az Uniview rendszámfelismerő kameráiról. Bár a költő nem ismerhette ezen eszközöket (s a vers nem is erről szól), ám örökbecsű sora remekül jellemzi a kamerákat. Pontosan, helyesen ismerik fel az eléjük kerülő rendszámokat, és szépen, folyamatosan, megbízhatóan dolgoznak.


Mit várunk el egy rendszámtábla felismerő kamerától? Értelemszerűen azt, hogy megbízhatóan, helyesen ismerje fel a rendszámtábla karaktereit, más felirat ne zavarja meg, s ezeket az adatbázisában tároltakkal összehasonlítva, beavatkozásra bírjon például egy sorompót, illetve eltárolja az adatokat a későbbiekre. Az Uniview mérnökei ezeknek az elvárásoknak megfelelően készítették el a HC121@TS8CR-Z és a HC121@TS8C-Z rendszámfelismerő kamerákat.

Milyen esetekben hasznos egy rendszámfelismerő kamera? Leggyakrabban a jogosultság ellenőrzésére használják (be- kihajtás kártya leolvasás nélkül, különösen esős vagy havas időben), de hasznos lehet a szabálytalan parkolás, illetve a forgalmi akadály ellenőrzése, vagy balesetek, rongálások esetén is. A 10-szeres optikai nagyítás mellett elegendő a 2MP-es felbontás (ami általános ebben a kategóriában). A kamerák 0,001 lux (F1,6) megvilágítás mellett is működnek, ám, ha kevesebb fény áll rendelkezésre, az 50 méteres LED-es megvilágítás segítségével akár teljes sötétségben is működnek. Itt jegyzem meg, hogy a két modell a megvilágítás módjában tér el: vagy infravörös, vagy fehér fényt használnak (utóbbival éjszaka is színes képet kapunk).

Az ipari minőségű Starlight képfelvevő 60 fps képsebességre képes (ennek ellenére a maximális járműsebesség 90km/óra, ami az ajánlott felhasználási területekre bőségesen elegendő). Mik is ezek a területek? A teljesség igénye nélkül pár ilyen: töltőállomás (benzinkút), parkoló, ipari park, garázs, szálloda, fizetőkapu.

A 3 képfolyam (stream) mellett a képkockákat is külön eltárolhatjuk. A pontos beállítás, illetve könnyű telepítést a 4,7mm és 47mm közötti motorosan állítható fókusztávolság és a 3 tengelyes gyári tartó teszi lehetővé. Ez utóbbi tovább növeli az amúgy is tekintélyt parancsoló méretet, elvégre számos csatlakozást kell elrejtenie. Az RJ-45 és a tápcsatlakozók mellett a két riasztási bemenet és egy kimenet, audió be/kimenet, RS485 csatlakozó és egy BNC dugó is megtalálható. A kényelmes szerelés érdekében helyezték el az aljzatban a biztonsági akasztót is. Tömszelence, valamint fúrósablon, tipli/csavar és imbuszkulcs teszi teljessé a készletet. Az említett nagy méretű fémház (2kg) egyben a jó hőelvezetést is megoldja, valamint IP67, IK10 védelmet biztosít. A kameraház tetején napfényvédő található, mely beállítható hosszúságú.

Az expozíciós szekcióban a 120dB-es WDR, valamint a BLC mellett a zársebesség ideje is állítható (slow-shutter beállítás is van), akárcsak az AGC, az írisz és a kompenzáció is. Ahogy az Uniview kameráknál megszokott, természetesen van több alapbeállítás is („jelenet”), így igen hamar sikerülhet az optimális értékek megtalálása. Érdemes használni a ROI funkciót, ami bár kis mértékben, de tovább javítja a képminőséget és ezáltal a felismerést is.

A szokásosnak tekinthető H.264 és H.265 tömörítés mellett az Uniview saját, speciális tömörítését („U-kód”) is bekapcsolhatjuk (két fokozatban), mellyel további jelentős tárterület csökkentés, kisebb sávszélesség szükséglet érhető el (a H.264-hez képest az Ultra265 alkalmazásával a kiinduló értékek tipikusan egy negyedére csökkennek). Amennyiben mikroSD kártyát is teszünk a kamerákba (melynek mérete akár 128GB is lehet), használhatjuk az ANR szolgáltatást, ami elindítja a helyi rögzítést, ha a rögzítővel megszakad a kapcsolat.

A rendszámtábla felismerése mellett a metainformációk is tárolásra kerülnek: a jármű típusa, gyártója és modellje, logója, színe és egy ellenőrző kód. Ezek kiírathatók a tárolásra kerülő képkockákra az idő, a kameraszám és helyinformációval egyetemben. Eltárolható a jármű képe is. Lehetőség van fehér és fekete lista használatára (vagyis mely rendszámú járművek engedélyezettek, melyek tiltottak; mindkét listában külön-külön 20.000 rendszám szerepelhet). A kimenet segítségével ennek megfelelően akár sorompó is vezérelhető.

A kimenet vezérlése több szempontól lehetséges:
  • sorompó nyitása csak a felismert járművek számára
  • sorompó nyitása minden jármű számára
  • sorompó nyitása csak a fehérlistán szereplő (engedélyezett) járművek számára
  • sorompó nyitása a fekete listán nem szereplő járművek számára
  • sorompó nyitása logikai kapcsolat alapján

    A bemenetekre indukciós hurkot, avagy infrasorompót köthetünk, vezérelve ezzel a rendszámtábla felismerést. Az audió be- és kimenetek segítségével hangfelvétel készíthető, de akár kétirányú kommunikáció is lehetséges („interkom”).

    A gyári ajánlás széles határok közé engedélyezi a kamera beállítását.


    A rendszámtábla pontos felismerése érdekében mesterséges intelligencia segítségével a kamera algoritmusa átalakítja a rögzített kép szögét a rendszámtábla négy sarkának megfelelően.


    Egyben meg is különbözteti az értékes területet (tehát a rendszámtáblát) más, a képen látható felirattól, karakterektől. A különböző régiók eltérő rendszámtábla szabályai szerint a kamera képes kijavítani a könnyen összetéveszthető karaktereket. A mélytanulási algoritmus segítségével pontosan felismeri a rendszámtábla minden karakterét. Az algoritmus hatékonyan csökkenti a rendszámtáblán lévő speciális szimbólumok, illetve foltok zavaró hatását. A rendszámtábla felismerést nem korlátozza a rendszámtábla hossza, és bármilyen hosszúságú rendszámtábla felismerhető.< br>

    A hálózati automatikus alkalmazkodóképesség viszonylag rossz hálózati körülmények között, például csomagvesztés esetén is biztosítja a zökkenőmentes élő videót. Amennyiben nem Uniview rögzítőhöz szeretnénk csatlakoztatni ezt a kamerát, úgy lehetséges a harmadik fél általi integráció SDK-n keresztül (rendszám, kép, idő, fekete/fehér lista stb.), avagy ONVIF v21.06 Profile M segítségével (ám itt csak a rendszám kerül átadásra).

    A webszerver része az 54 oldalas konfigurációs segédlet, mely minden olyan beállítást taglal, ami a sztenderd IP kamera leírásában nem szerepel, tehát kimondottan a rendszámfelismeréshez szükséges. Egy kattintással elővehető tehát a segítség, ha elakadunk egy-egy paraméter beállításánál. A működési hőmérséklet széles határok közötti: -40℃ és +60℃ között, ≤90%-nál kisebb páratartalomnál.

    Összefoglalva: sok tudást tettek ezekbe az eszközökbe, a tesztjeink során nagyon jól, pontosan működtek. Olyan esetekben is helyesen ismerték fel a rendszámot, amelyben nem is számítottunk rá. Bebizonyosodott, hogy ezek a rendszámfelismerő kamerák jól beállíthatók, részletesen paraméterezhetők, kézre állóak. Ha stabil működésű, megbízható rendszámfelismerő kamerákra van szükség, tökéletes választás az Uniview HC121@TS8CR-Z, HC121@TS8C-Z kamerái. Természetesen 36 hónap garanciát biztosítunk rájuk.

    Az Uniview HC121@TS8CR-Z és HC121@TS8C-Z rendszámfelismerő kamerák megtalálhatók a weboldalunkon és raktárkészletről azonnal megvásárolhatók: www.compmarket.hu.

    Rendeléssel, árajánlat kéréssel és technikai támogatással kapcsolatban keresse biztonságtechnikai munkatársainkat:
    Lovász Gábor: +36 30 352 9409
    Bánki György: +36 30 901 6918
    biztonsagtechnika@compmarket.hu

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Jól teljesít az olasz BLADE aktív kültéri hang-fényjelző
    Olvasta már?
    Jól teljesít az olasz BLADE aktív kültéri hang-fényjelző