SOLAR Sentry / Solar Sentry Pro napelemek védelme


SOLAR Sentry / Solar Sentry Pro napelemek védelme
Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága a megújuló energiaforrások és ezen belül is a napenergia. A napelemek terjedése az elmúlt években hatványozottan megemelkedett. A felhasználási területeknek köszönhetően az egészen kicsi (1 paneles) sziget üzemtől, a dombokon átfutó erőművekig minden verzió megtalálható. A napenergia felhasználásának jelentősége egyre nagyobb a folyamatosan emelkedő energia áraknak köszönhetően.

A napelem rendszer - mint megtérülő beruházás - fontos, hogy a lehető leghatékonyabban és minél tovább üzemeljen, ezért figyelnünk kell az esetleges termelés kimaradást. Ennek oka lehet meghibásodás, külső behatás, rongálás vagy akár eltulajdonítás. A napelem rendszer kialakításától függően kapunk információt az energiatermelés állapotáról, mennyiségéről, a működés fontos részleteiről, viszont a rendszer nem biztos, hogy figyeli, hogy a napelemek el lettek-e tulajdonítva, meg lettek-e rongálva, hogy a vezetékek folytonosak-e, és maguk a panelek megfelelően működnek-e.

A napelem rendszerek védelme alatt a rendszer méretétől (napelemek száma) és elhelyezésétől függően jellemzően a terület védelmét értjük. Amennyiben lehetséges, biztosítjuk az adott terület védelmét CCTV rendszerrel, mikrohullámú vagy infra érzékelőkkel (sorompók), kerítés védelemmel.

A napelem rendszer védelmének másik lehetősége, amennyiben a terület mellett vagy helyett magát a rendszert (a napelemet) védjük, felhasználva a megtermelt energia "szállítására" szolgáló "stringeket" illetve a fizikai elmozdítás esetén magát a paneleket.
"Stringek" általi védelem előnye, hogy közvetlenül a napelemektől kapott információt tudjuk feldolgozni. Ennél közelebb nem kerülhetünk a napelem rendszerhez, így ez a leggyorsabb módja, hogy információt kapjunk.

Fejlesztéseink során két szempontot tartottunk szem előtt:
  • nbsp értesítést kapjunk rongálás-lopás esetén, éjjel és nappal is, a nap 24 órájában
  • nbsp értesítést kapjunk, amennyiben a napelemek valamilyen okból kifolyólag nem termelnek áramot

  • Solar Sentry – String védelem

    A Solar Sentry-nek köszönhetően értesítést kaphatunk lopás vagy áramköri szakadás/rövidzár esetén, nappal és éjszaka egyaránt. Figyeli a stringeken keresztül érkező feszültséget, így jelezni tudja, ha az áramkör megfelelő, viszont a napelemektől nem érkezik feszültség. Amennyiben megbontják, vagy esetleg rövidre zárják a napelemek áramkörét, egy RELÉ kimeneten keresztül (NC) riasztás indul el, amely felhasználható bármilyen eszköz felé történő jelzésre. Különösen jól kombinálható GSM/4G átjelző eszközünkkel (ProCon GSM Cloud és ProCon 4G Cloud), ilyenkor SMS, hangüzenet, távfelügyeleti átjelzés, e-mail és push jelzés küldése is lehetséges. A jelzéseket meg tudjuk különböztetni és egyedi üzeneteket adhatunk meg.

    Arra is van megoldás, ha szabotázs miatt megszűnik a tápellátás, mert a rendszer egy darab 2000mA belső akkumulátorról működik, mely 4-6 napig képes üzemelni. A készenléti idő megduplázható még egy 2000mA-es akkumulátor csatlakoztatásával. Külső 12VDC opcionális tápegységgel is biztosíthatjuk a tápellátást a rendszer számára, ami nem kötelező. A belső akkumulátor(ok) töltése automatikus, töltése felhős időben is lehetséges, már azelőtt is, hogy az inverter elindulna.

    A Solar Sentry 500VDC/String, a Solar Sentry PRO 1500VDC/String bemeneti feszültséget tud lekezelni. Mindkét termék 2 string figyelésére alkalmas és igénytől függően lehetőség van nagyobb rendszerek kialakítására is.

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    2024-től elindultak az elektronikus tűzvédelmi naplózás képzései
    Olvasta már?
    2024-től elindultak az elektronikus tűzvédelmi naplózás képzései