Fényerő szabályozás Inim riasztóról


Fényerő szabályozás Inim riasztóról
A fényviszonyoknak megfelelően szabályozható a helyiség világítása az Inim Flex5S/U normál I-BUS-os bővítő moduljával. A 0-100% közötti fényerőszabályzás kezelőegységről és mobil applikációból is vezérelhető. Mindezt úgy, hogy a modul alapfunkcióként rendelkezik két (T4 és T5 csatlakozó pontokon) 0-10V-ig dimmelhető kimenettel.

A lámpák dimmelése egyszerűen a T4 illetve a T5 csatlakozópontok felhasználásával, egy 0-10V dimmelhető bemenettel rendelkező tápegységgel, és egy szabályozható fényerejű világító test felhasználásával kivitelezhető. 1db Flex5S/U modul 2db vezérlést képes ellátni. Az ilyen tápegységek vezérlő bemenetei elenyésző terhelést jelentenek, ezért egy ilyen kimenettel akár több tucat tápegység és ezáltal világítótest vezérelhető. Gyakorlatilag egy komplett terem összes lámpáját is vezérelheti.

A lámpák között vannak eltérések, a fogyasztók dobozán a gyártók feltüntetik, hogy a lámpa dimmelhető és a teljes fényerejét meddig tudjuk csökkenteni (a minimum érték: 0-10%). Ezen kívül feltüntetik, hogy mekkora az a feszültség/áramerősség szint, ahol a lámpa bekapcsol a legkisebb fényerővel. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, mert előfordul, hogy a dimmelés 10%-on áll, a lámpa mégsem világít.


Fontos tulajdonság a tápegység kimeneti feszültsége és a terhelhetősége. A tápegység kiválasztásánál a lámpa tulajdonságait kell figyelembe venni! A világítótesthez tervezett tápegységet kell választani, hogy elkerülhető legyen a túlterhelés, túlvezérlés. A dimmeléssel történő lekapcsolás esetén a tápegységek minidig „hot start”-ból indulnak, az erősáramú hálózat terhelése lényegesen kisebb, mint ha hagyományosan kapcsolnák a világítást.


A rendszer összeállítási példája az alábbi képen látható:


Példaként, az egyszerűség és érthetőség kedvéért a piacon sok helyen beszerezhető MeanWell tápegység és egy 36V DC 120cm*60cm szabványú LED panel összeállítását mutatjuk be:

A riasztórendszerről történő vezérlés beállításához az alábbi néhány lépést kell elvégeznünk. A dimmelést a tápegység végzi, a riasztórendszer a vezérlést látja el. A 0V=0%-nak a 10V=100%-nak felel meg, mindez az alkalmazásban egy fokozatmentes csúszkával van jelölve.

A Flex5S/U T4 vagy T5 csatlakozását kimenetként kell konfigurálni.


A Dimmer opciót be kell állítani. Ezzel a kimenet 0-10V vezérlésként működik a panelre történő „Feltöltést” követően.


Figyelembe véve, hogy legtöbb esetben a lámpa vezérlése mobil eszközről történik, a kimenetet érdemes a „Világítás” csoportba sorolni, így a szabályzó kimenet a világítás csoportban jelenik meg.

Ahhoz, hogy a kimenet az adott felhasználó által vezérelhető legyen, hozzá kell rendelni a felhasználói kódhoz az általunk vezérelni kívánt vezérlést.


Automatizálás
Az Inim Prime további lehetőségeket kínál a felhasználónak és a telepítőnek. A lámpa szabályozás nem csak kézi vezérléssel, hanem üzemmódhoz vagy kimenetcsoporthoz rendeléssel is megoldható. Beállítható, hogy egy bekapcsolással együtt területek élesedésekor az egyik világítótest 30% fényerőre csökken, míg egy másik lámpa (lámpakör) 60%-ra.

Az Inim központoknál a fényerőszabályzás időzítve vagy eseményekhez kötve is megvalósítható. A lakásokban elhelyezett világítótesteken kívül, az ipari és mezőgazdasági szektorban is jó alkalmazható. Például üvegházban történő növénytermesztés.


A fenti vezérlést alapfunkcióként megtalálja az Inim Flex5S/U és a Prime vagy SmartLiving riasztóközpontokban.

Érdemes ezt a lehetőséget használni, ha az épület infrastruktúrája megengedi, mert növeli a felhasználó komfortérzetét, és emellett energiát is megtakaríthat. Például egy üzemépületben a be- és kilépési idő alatt a világítótestek fényereje 40%-on, üzemidőben a munkavégzéshez és időjáráshoz mérten, üzemidőn kívül teljesen lekapcsolva vagy 20%-on világítanak. Egy egész évre vonatkoztatva, ez jelentős költségmegtakarítást jelenthet.

Miletics Zsolt
Terméktámogató
Kiemelt ügyfélkapcsolattartó
Riarex Kft.
m.zsolt@riarex.hu
+36 (20) 983 0791

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Provision PR-I4340ADMVF és PR-DI340ADMVF kamerák
Olvasta már?
Provision PR-I4340ADMVF és PR-DI340ADMVF kamerák