Több, mint aminek látszik


Több, mint aminek látszik
Az utóbbi években az Európai Unió bűnüldöző szerveinek egyre nagyobb aggodalomra ad okot a betöréses lopások számának növekedése. Becslések szerint másfél percenként egy betörés történik az EU-ban, beleértve a mezőgazdasági, ipari ágazatokat is, melyre egyre gyakrabban kerülnek a célkeresztbe.

A diszkrét, nagy megbízhatóságú telephelyvédelemre soha nem volt még nagyobb szükség.

A réteges megközelítés

A valóság az, hogy az egyrétegű biztonsági rendszerek gyakran nem nyújtanak megfelelő védelmet ahhoz, hogy megvédjék az ingatlant a nagy értékű eszközök ellopásától vagy az egyre kifinomultabb behatolási kísérletektől. A terület és a rajta található értéktárgyak, eszközök többszintű bebiztosítása egy olyan komplex, integrált rendszert kíván, mely több biztonsági intézkedés különböző szinteken hajt végre, hogy egy sor olyan akadályt hozzon létre, amelyeket a behatolónak át kell törnie, így biztosítva a hatékony reagáláshoz szükséges időt és információt, vagy akár teljesen megakadályozva a kár vagy a lopás bekövetkezését.

Minden biztonsági rendszer sarokköve az érzékelő, amely arra szolgál, hogy a külvilágból származó adatokat feldolgozható jelekké alakítsa; ha a kamera lenne a szem, akkor az érzékelők lennének a tapintás, az ízlelés és a szaglás, amelyek együttműködve valós idejű helyzetadatokat továbbítanak a PSIM (fizikai biztonsági információkezelés) agy számára, hogy azok alapján a megfelelő protokoll léphessen működésbe.


Egy robusztus behatolásvédelmi rendszer tervezésekor az észlelést három fő funkció mentén alakítsuk ki: Perimeter detection, Approach, ProximityKívülről befelé haladva a Perimeter detection az első védelmi vonalad, amelyet arra terveztek, hogy nagy területeket felügyeljen, és pontosan észlelje az ingatlan határainak illetéktelen átlépését, távolságot. Ez időt és fizikai távolságot ad a megfelelő reakcióra.

Az Approach a telekhatár és az ingatlan vagy eszköz közötti terület. Célja, hogy nyomon kövesse a behatoló mozgását, aki átlépett az az előző szint által ellenőrzött határvonalon. Felhasználható a behatolási szándék megerősítésére, valamint a későbbi lépésekhez szükséges információk szolgáltatására.

A Proximity a utolsó réteg, amelynek célja a behatoló minden olyan kísérletének észlelése és rögzítése, amely az ingatlanba vagy a vagyontárgyba való bejutásra irányul, beleértve az ablakokon, ajtókon, falakon, sőt a tetőn keresztül történő behatolást is.

ELRETTENTÉS, FELDERÍTÉS, MEGTAGADÁS, KÉSLELTETÉS ÉS VÉDELEM

Képzeljünk el például egy hagyományos középkori várat, amelyet széles vizesárok vesz körül felvonóhíddal, tornyokkal, melyek mindegyike egy adott típusú támadás semlegesítésére szolgál. Néha "mélységi védelemnek" is nevezik, de a célja ugyanaz: elrettenteni és késleltetni a támadókat, lehetőséget teremteni a válaszadásra, és csökkenteni a betörés kockázatát. Egy folyamat, amely elriasztja, felderíti, megtagadja, késlelteti és megvédi azt, ami a legnagyobb értéket képviseli.

Az infravörös sugarak gyors, megbízható védőfalat biztosítanak két pont között, szabad szemmel láthatatlanul. Ha méterenkénti költségét vesszük alapul, elmondható, hogy az egyik legolcsóbb érzékelési forma, akár néhány métert, akár több kilométert fed le. Használhatók önállóan egyszerű észleléshez, vagy kombinálhatók összetett peremterületek lefedésére többszintű biztonsági rendszerekben.


A TAKEX Twin Beams kaput nyit az infravörös sugárérzékeléshez. Alacsony költségű és könnyen telepíthető, sallangok nélküli termék egyszerű alkalmazásokhoz. A készülékek megbízható működésének nem jelentenek akadályt sem kósza állatok, sem a szélben lengedező fauna. Tökéletesen meghatározott, láthatatlan érzékelési vonalat hoznak létre két pont között. Általában felhajtókon, kapukon és udvarokon keresztüli behatolási események jelzésére használják, vagy épületek oldalára szerelve egyszerre akár több ablak és ajtó lefedésére. Az Twin Beams széria kivételes teljesítményt nyújtanak megfizethető csomagban, akár 100 m-es zónákhoz.

Nagy területek vagy nagy értékű vagyontárgyak esetében a Quad Beams a behatolásérzékelés csúcsát jelenti. A 16 sugár útvonal szinkronizálásával a problémás környezetben is maximális stabilitás érhető el, így egyetlen szett akár 200 m-es körzetek megbízható védelmére is képes, több készlet összehangolásával a biztosított terület mérete akár kilométerekre is feltornázható. A Quad Beams önálló behatolásjelző rendszerként is telepíthető, egy CCTV hálózat részeként viszont még több potenciált várhatunk tőle, első vonalbeli, valós idejű eseményjelzést biztosítva, függetlenül az időjárási körülményektől és a napszaktól.


Természetesen mindig lesznek olyan projektek, ahol az áramellátás a probléma. A mindentől távol eső mezőgazdasági létesítményeknél például előfordulhat, hogy nem csak hatalmas anyagi többletet jelentene a hálózat telepítése, de egyenesen kivitelezhetetlen feladat. Az ilyen esetekben a megoldást a TAKEX Battery-Operated Beams nyújtják, melyek kábelezés nélkül is ugyanazt az iparág vezető technológiát és funkciókat kínálják. Univerzálisan kompatibilisnek tervezték, így könnyen integrálhatod az általad preferált vezeték nélküli panellel.

Riasztás esetén elérhető hangjelzés az épületben, vagy sziréna a biztosított területen, de előre meghatározott telefonszámokra SMS formájában is küldhetnek figyelmeztetést, így a TAKEX érzékelői határvonal védelemben határtalan lehetőségeket nyújtanak.

A TAKEX termékeit megtalálod a MASCO polcain is a webshopunkban. Egyedi áraidért ne felejts el bejelentkezni!

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
PH Svesis és Hochiki vészvilágítási rendszerek
Olvasta már?
PH Svesis és Hochiki vészvilágítási rendszerek