Új Techson AI-ISP technológia

Színezd ki a szürke éjszakát!

Új Techson AI-ISP technológia
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: Techson


Mitől lehet még jobb az éjszakai színes kép? Bemutatjuk a Techson AI-ISP technológiáját, amit megtalálsz az MH1-es kameraszériában. Válaszd a lenyűgöző képalkotást és a mesterséges intelligenciát a megfigyelőrendszerekben!

Az ma már nem számít újdonságnak, hogy vannak olyan kamerák, amelyek éjszaka is színes képet készítenek, illetve nagy érzékenységű képérzékelőt tartalmaznak. A technológia tehát nem új. A Sony Exmor lapkája volt talán az első, széles körben elterjedt nagy érzékenységű lapka, amit persze később több gyártó is követett. Ma már a fényképezőgépekben, sőt a mobiltelefonokban is nagy érzékenységű képfeldolgozó rendszereket találunk. A Techson IP-kamerák között sem az TCIMH1E104WADM-2.8 az első olyan készülék, amely gyenge fényviszonyok között is képes színes felvételeket készíteni. Mégis kitűnik az MH1 E104 -ben alkalmazott technológia, mivel az eredmény korántsem mindennapi!


Mielőtt az új technológiáról beszélnénk elevenítsük fel mit is csinál az ISP a kamerákban. Az ISP (Image Signal Processor) a kamera nyers képérzékelő adatait feldolgozza és optimalizálja, hogy kiváló minőségű végső képet hozzon létre. Az ISP először demosaicing eljárással RGB képpé alakítja a nyers adatokat, majd fehéregyensúlyt és színkorrekciót alkalmaz a természetes színek érdekében. Zajcsökkentési és élesítési algoritmusokkal javítja a kép részleteit, végül pedig gamma korrekciót és kontrasztbeállítást végez a dinamikatartomány optimalizálására. A feldolgozott képet tömöríti és a kívánt formátumban menti vagy továbbítja.

Az ISP kialakulása során eleinte a hardverkomponensekre és előre meghatározott algoritmusokra támaszkodtak a képfeldolgozási folyamatok elvégzése során. A fentebb említettek alapján ezekkel gyors és valós idejű képfeldolgozásra nyílt lehetőség. Ezeknek azonban vannak korlátai, többek között, hogy a rögzített algoritmusok nem voltak képesek mindig megfelelően megbirkózni a különböző környezeti hatásokkal, például a fényviszonyok megváltozásával.


Ennek a rugalmatlanságnak a továbbfejlesztésére hozott új megoldást a mesterséges intelligencia bevezetése az ISP terén. Az új, iteratív, képrekonstrukciós algoritmusoknak köszönhetően az AI-ISP jelentősen javítja a képminőséget, lehetővé teszi a jobb felbontást, a jobb zajcsökkentést, a kiemelések tompítását és a színfeldolgozást. Emellett kifinomult új algoritmusok, például élérzékelést és textúrafelismerést is alkalmaznak a képminőség javítására. Így az expozíció és a színegyensúly dinamikus és pontos beállítását is a képtartalom elemzése teszi lehetővé.

Gyenge fényviszonyok mellett az átlagos érzékelők alacsony érzékenysége a színes kép tisztaságának gyors csökkenéséhez vezet. A hagyományos ISP-k ezért nem is tudják fenntartani az egyensúlyt a kép részletei és a színvisszaadás között. A fényerő növelése gyakran fokozott zajt is eredményez a képen. Az AI-ISP azonban jobb egyensúlyt ér el a színek és a tisztaság között éjszakai képeken. Ezt a zaj hatékony csökkentésével éri el, ezáltal javítja a fényerőt és kiváló videóminőséget biztosít.


A Techson MH1 E104-es kamera érzékenysége lenyűgöző, mert a képalkotáshoz már 3x10-4 (azaz 0,0003) lux fényintenzitás elég. Ez alig több, mint amit egy borús, csillagtalan éjszaka szolgáltat — és jóval kevesebb annál, ami egy holdtalan, tiszta, csillagos égbolt alatt látható. Érdekességként: ahhoz, hogy az emberi szem színeket is lásson, ennél tízezerszer több megvilágításra van szükség, ugyanis a színérzékelés alsó határa 3 lux.


Mindez önmagában mégsem keltene feltűnést, hiszen más gyártók képérzékelője is elérheti ezt a szintet. A Techson MH1-es széria azonban nem elégszik meg azzal, hogy úgymond vaksötétben is lát: a beépített mesterséges intelligenciát hívja segítségül a színes képalkotáshoz.

Az alakfelismerésen és mélytanulásos módszereken alapuló képoptimalizálás nem ismeretlen a képszerkesztő programok használóinak. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy egyes okostelefonokba épített fényképezőgépek is használják az AI-t, hogy a felvételeket élénkebbé, élvezhetőbbé tegyék. Az MH1 E104 is hasonló módszerrel él. Az AI-ISP technológiával kijavítja a hiányosságokat és pótolja a gyengén megjelenő színeket. Az eredmény magáért beszél!


Az itt látható kép ugyan késő éjszaka készült, az MH1 kamera képe mégis erős kontrasztot, élénk színeket és felismerhető formákat tartalmaz. Összehasonlításképp, a többi kamera inframegvilágítást használ, és csak fekete-fehérben képes a megjelenítésre.


A Techson TCI MH1 E104 IP-kamera az extraérzékeny képérzékelő és a mestereséges intelligencia segítségével képes kijavítani a kép hiányosságait. Ismeri a színösszefüggéseket, így elégtelen színinformációkból is élénk színeket varázsol oda, ahol más csak szürkeárnyalatos képet látna. Detektálja az éleket, javítja a kontúrokat, valamint fokozza a kép kontrasztosságát. Az élek kiszűrésével és finomításával a képek még élesebbé és sokkal kontrasztosabbá válnak.


Az intelligens analízis nem csak az éjszaka színeit csalogatja elő. Az Az objektumszűrés — ami megkülönbözteti az embert a járműtől — ebben a készülékben további funkciókkal bővül. Az Az objektumjellemzők – amit máshol metaadatoknak is neveznek – bővítik a járművekről és a személyekről összegyűjthető információk minőségét. Nem csupán azt tudjuk meg, hogy személy vagy jármű lépte át az általunk védett terület határát, hanem részletes leírást kapunk a behatolóról: megtudható a kora, neme, öltözetének és hajviseletének sajátosságai.


Összesen mintegy 13 emberi és 5 féle járműjellemzőt képes detektálni, de megkülönbözteti még az elektromos, kétkerekű járműveket is a többitől. Az így tárolásra került adatok a rögzítőn, de akár a íb>kamerán is visszakereshetők, ami jelentősen lerövidíti a keresési időt egy esetleges incidens során.

Természetesen, a ma már standardnak számító funkciók mindegyike elérhető a kamerán, úgymint: vonalátlépés, behatolásjelzés, személy- és járműszámlálás, tömegsűrűség, statisztika és hőtérkép. Az objektumok jellemzőinek osztályozása és gyűjtése helyett arcfelismerésre is alkalmas.
A négy megapixeles Techson TCI MH1 E104 -es és TCI MH1 C004 -es kamerák mindazt tudják, amit az MS5-ös eszközök . Azonban az MI által támogatott képalkotás, a magas érzékenység és az erős processzor mindenképp felsőbb kategóriába helyezi. A beépített mikrofon segítségével a kép mellé hangrögzítés is elérhető, valamint az 1 TB-os SD-kártyafoglalat miatt önálló készülékként is megállja a helyét. Rendszerbe integrálva és szólóban is jól használható a relébemenet és- kimenet. Az infra megvilágítás helyett fehér LED szolgáltatja a pótlólagos megvilágítást. Ezt valójában nem is érdemes bekapcsolni, mert az MH1 erőssége éppen az, hogy a legtöbbet képes kihozni gyenge környezeti fénnyel ellátott területeken is.

A Techson MH1-es kameraszériája az éjszakai színes felvételek terén magasra helyezi a lécet. Olyan minőséget nyújt, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ahol felmerül az igény arra, hogy színes, részletgazdag felvétel készüljön gyenge fényviszonyok mellett is, ott az MH1-es kamera a tökéletes választás.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, kérdésed merült fel, vagy további információra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal! Írj nekünk az alábbi elérhetőségen: kereskedelem@powerbizt.hu vagy regisztrálj és légy Partnerünk!

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Az ötödik generáció
Olvasta már?
Az ötödik generáció