SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2009. június 17. 0:00

SMD 601 komplex eltulajdonítás elleni rendszer

Összes kép (1)
Forgalmazó: Z&Z Export-Import Kft.
Gyártó: CEIA S.p.A.
A fémkereső eszközök gyártása területén már több mint 40 éves múlttal rendelkező olasz CEIA S.p.A. új megoldást keresett a rendkívül kis mennyiségű fémek kimutatására. Nem az érzékenység növelésére, hanem az eltérések kimutatására, a profilozásra helyezték a hangsúlyt. Így vált lehetővé, hogy ne csak a veszélyes eszközök (lőfegyver, kés, egyéb szúró- és ütőszerszámok, stb.) felderítésére lehessen használni a fémkereső kapukat, hanem az ipari-kereskedelmi alkalmazás igényeinek is eleget lehessen tenni.


A fémkereső eszközöket előállító világelső cég, az olaszországi CEIA, új megközelítésből adott kitűnő választ a problémára. Az eddig is csúcskategóriásnak számító igen kis fémmenységet is detektáló SMD 601 fémdetektor kaput teljesen új felderítési képességekkel ruházták fel. A megoldás a kapu amúgy is kiemelkedő nem-mágnesezhető fémdetektálási tulajdonságainak érintetlenül hagyása mellett, szoftveres támogatással született meg.
Az új felderítési technológiát „Eltulajdonítás elleni rendszer”-nek nevezték el.
A rendszert - amelybe beletartozik a fémkereső kapu, a kártyaolvasó, a számítógép (szerver) és maga az értékelő szoftver - azért hozták létre, hogy megelőzzék a fémtárgyak eltulajdonítását, illetve kivitelét az ellenőrzött területről.
A detektált fémek nemcsak azok lehetnek, amelyeket a dolgozók a ruházatukban maguknál tartanak (pl. kulcs-csomó, aprópénz, írószer stb.), hanem azok is, amiket ékszerként és testékszerként viselnek és azok az orvosi protézisek, fogpótlások is, amely testük elválaszthatatlan része.
Ez az az egyedi tulajdonsága az SMD 601 rendszernek, amely megkülönbözteti minden más fémdetektor alapú rendszertől. Minden személy számára létrehoz egy fémkeresési profilt, személyazonosságot. Ahhoz, hogy a dolgozó átvizsgálásakor valós képet kapjunk az általa eltulajdonítani kívánt, esetleges nála maradt fémtárgyakról, a testékszerei és protézisei bázis adatként kell, hogy szolgáljanak a „személyes fémkeresési profil” értékeléséhez. Ezt a személyes profil felvételt a vállalat teljesen kiürített, hivatalos munkaruhájában kell elvégezni. Ezt követően a rendszer minden egyes áthaladáskor összeveti a detektálási adatokat az adatbázisban található személyes profillal. Az SMD 601 profilozó technológiája lehetővé teszi a felderítést azoknál a dolgozóknál is, akik mindig az orvosi protéziseikre hivatkoznak. Sőt az eddigi gyakorlattal szemben egyáltalán nem sérülnek a személyiségi jogaik, mivel nem vetik őket alá elkülönített kézi fémkeresővel való átvizsgálásnak. A rendszer gyakorlatilag kivonja az aktuális átvizsgálás adataiból a profil adatokat, azaz figyelmen kívül hagyja az eredeti, állandó személyes fémprofilt. Amennyiben a dolgozó átesik olyan kórházi, fogorvosi ápoláson, amely fém beépítésével jár, úgy újból fel kell venni „személyes fémkeresési profilt” amely pontosan olyan rövid ideig tart, mint amennyi idő alatt áthalad a kapun az átvizsgált személy.

A rendszer elemei:

A rendszer alapja az SMD 601 fémdetektor kapu, mely hálózaton kapcsolódik a kártyaolvasóhoz. A kapu és a kártyaolvasó egy belső hálózaton keresztül kommunikál a központi szerverrel, amelyen telepítve van a CEIA Access Control Software and Database program. Több fémkereső kapuból és olvasóból álló hálózat esetén természetesen egy szerver elegendő bármennyi komponens csatlakoztatására.

A rendszer részletes működése:

Amikor a dolgozók áthaladnak a kapun, akkor a kártyaolvasó a belépőkártyát leolvassa, egyúttal a személyazonosságot összekapcsolja a fémletapogatás adataival. A dolgozónál lévő fémtárgyak detektált információi minden egyes áthaladáskor elmentődnek a kapu belső memóriájában és azonnal továbbítódnak a szerverre. Az áthaladás alatt a kapu lekéri az adott dolgozó „személyes fémkeresési profilját”. Ekkor összehasonlító analízist végez a profil és az aktuális vizsgálati eredmény között.
A kártyaolvasó más funkciót is ellát: ellenőrzi a személyazonosságot és a belépőkártya érvényességét. Letiltást, ellopás, elvesztés vagy munkaviszony megszűnése miatti jogosulatlan kártyahasználat kísérletét a kapu riasztással jelzi, és azt a kijelzőn felirattal is megjeleníti. Ezeket az adatokat is rögzítik az adatbázisban.

A rendszer pontosan naplózza a napi ki- és belépéseket személyenként, az áthaladási érzékelés és a riasztási adatokat, megjelölve, hogy a riasztási fémmennyiség milyen mértékben tért el az adott személy „fémkeresési profiljától”. Lehetőség van az adatok grafikus megjelenítésére is, amely elősegíti PowerPoint bemutatók elkészítését, a tendenciák nyomon követését, következtetések levonását. Ez a statisztikai rendszer erős támogatást ad a biztonsági stratégia kidolgozásához, a vagyonvédelem hatékonyságának növeléséhez.

Főbb jellemzők:

  • a személyes profil felvétele mindössze egy áthaladásnyi időt igényel
  • már néhány gramm fém nagy biztonságú detektálása
  • udvariasabb, gyorsabb átvizsgálás a hagyományos rendszerekhez képest
  • grafikus vagy szöveges adatbázis felület
  • statisztikák automatikus készítése


Alkalmazási területek:
  • elektronikai gyártó üzemek,
  • ipari létesítmények
  • gyógyszergyárak
  • logisztikai központok, raktárak

További információt kérek erről a termékről a forgalmazótól.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában