SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2012. április 12. 11:28

Grundig digitális technológia

A Grundig nagy hangsúlyt fektet az IP megoldásokra, jelentős fejlesztési kapacitás dolgozik ezen a területen. A jövő a képminőség és teljesítmény fejlesztésén múlik, ez határozza meg a következő éveket. A Grundig meghatározó szerepre tör a video biztonsági piacon, így további IP és egyéb, alábbiakban részleteiben leírt új modellek bevezetése várható még az idén is.
A legtöbb ma is működő video rendszer a hagyományos koax kábelen működik - ezek analóg rendszerek, és így hajlamosak meghibásodni. Ezidáig az egyetlen alternativa az IP-re való áttérés és az Ethernet kábel hálózat építés volt – ennek minden előnyével és hátrányával. Mostantól egy magas minőségű, digitális megoldás is létezik, ahol a hagyományos vezetékezés továbbra is felhasználható.

A GDI rövidítés a Grundig Digital Image = Grundig Digitális Kép kifejezést takarja.

Mit jelent a felhasználó számára a GDI?
- digitális video FULL HD-ben, 1080p-vel
- valós időben történő video jeltovábbítás
- tömörítetlen video jelfolyam
- legmagasabb képminőség
- mindez standard koax kábelen

Az új technológia a televíziózási ( broadcast ) iparból származik: A standard TV-ről a HD televíziózásra való áttéréskor a PAL/NTSC szabvány használhatatlan lett. A megoldás a HD TV átviteléhez a soros digitális interface volt. Erre az interface-re alapozva egy új HDcctv szabványt fejlesztettek, hogy HD broadcast minőséget használhassanak a video megfigyelőkben is.

A broadcast és a biztonsági ipar találkozása

Az új szabvány a CCTV-ben leginkább mint GDI (Grundig Digital Image) lett bevezetve. Ez megoldja az alapvető problémákat. Eddig a legtöbb, az analógnál nagyobb felbontású video képet digitálisan vitték át egy hálózaton az összes lehetséges gyengesége ellenére: tömörítési problémák, alacsony frame sebesség. A HD video képek TV stúdióbeli feldolgozásakor ilyen problémák semmiképp sem elfogadhatóak. Így az adatok IP hálózaton keresztül történő átvitele sosem merült fel lehetőségként a broadcast iparban. Egy új szabványt kellett kifejleszteni, mely a fent említett SDI lett. A Grundig Digital Image bevezetésével a biztonsági ipar hasznosíthatja az előnyöket a meglévő koax hálózat felhasználásával.

A technológia: Soros és digitális

A TV-szervezetek, mint az ITU-R és SMPTE különböző szabványokat fogadtak el a soros, tömörítetlen digitalis video jelek koaxon történő átvitelére. Egy SDI szabvány különböző átviteli sebességet határoz meg különböző kategóriákra. A legáltalánosabb az SD-SDI (Standard SD-TV), ED Resolution (EDH) és HD-SDI (high definition). Az SD-SDI egy szín-submintavételt használ 4:2:2 mellett és az adat sebessége 270 megabit/másodperc. A HD-SDI a HDTV-hez tökéletes – egy soros video stream 1.485 gigabit/mp sebességgel rendelkezik. A digitális mozi számára a DC-SDI a jó megoldás. Az SDI jeleket RG-59 koax kábelen, BNC csatlakozókkal, 75 Ohmos impedancia mellett továbbítják. A maximális átviteli távolság 270 megabit mellett kb. 300 m, magasabb adatsebesség esetén is 100 méter.

Valós idejű Full-HD

A video jel az SDI rendszerben componens video, ahol a kép fényereje és a szín komponensek külön vannak lekódolva és sorosan továbbítva. Mindez 1080p felbontás mellett történik, 1.5 gigabit/mp sebességgel. A kép 16:9 formátumú. Az eredmény a fekete csík nélküli full-HD kép és minőségromlás nélküli video jelfolyam.
Hála a nagy sávszélességnek rendelkezésre áll még hely további digitális adatoknak is: riasztási jelek, PTZ vezérlő parancsok is könnyen átvihetők valós időben ugyanazon a kábelen. Személy követése a FULL HD PTZ Dome-mal lehetővé vált bántó hibák nélkül. A Grundig Digital Image leginkább ott használható, ahol nagy felbontású video monitorra a legjobb képet akarjuk kitenni. Pl. a legjobban kihasználhatók az előnyei nagy eseményekkor, nagy objektumokban, ahol a biztonsági személyzetnek közvetlenül kell beavatkoznia. Futball stadionok, casinók, vasút állomások és repülőterek esetén a rendszer ideális, mivel képes valós időben vezérelni a speed dome-okat és lehetővé teszi a kiválasztott személyek azonosítását.

IT akadályok nélkül

Másik nagy előnye a Grundig Digital Image-nek, hogy a HD jeleket nem TCP/IP hálózaton kell továbbítani. Az eredmény, hogy nem kell átváltani a hálózati rendszerre a PAL/NTSC szabványok korlátait. A telepítőknek nem szükséges IT képzettség, hogy beállítsanak egy Grundig Digital Image rendszert. A komplex számítógép és szerver technológia volt az akadálya sok felhasználó számára annak, hogy áttérjen az IP rendszerekre. A Grundig megoldás a pontból pontba rendszer, mely átlátható mindenki számára. Egyszerűen cserélje le a meglévő CCTV kamerákat és video rögzítőket a Grundig Digital Image készülékeire, és kész a FULL HD megfigyelő rendszer. Az adatbiztonság terén is előnyöket hordoz a rendszer. A közönséges hálózati környezetnek szüksége van magas szintű biztonsági beállításokra, hogy megakadályozza az adatok manipulálását. A hálózat helyes beállításához magas szintű IT tudás szükséges. A Grundig Digital Image zártsága miatt az adathalászat lehetetlen.
Szükség esetén természetesen a GDI csatlakoztatható az internethez, helyi hálózathoz. Ennek legegyszerűbb módja a jel átalakítása IP-re a DVR után, ahol a jel és a képfeldolgozás már megtörtént. Tudatosan nem a kamerában történik ezen átalakítás –ahogy ez az IP kameráknál zajlik. Az SDI készülékek az elöregedett CCTV rendszerek helyett is telepíthetőek anélkül, hogy a rendszer teljes meghibásodását megvárnánk. Szerencsére minden SDI kamera működőképes az összes SDI infrastruktúrával, így kompatibilitási problémák miatt nem kell aggódnunk. Az SMTP szabvány biztosítja a kompatibilitást. Mindez időt és pénzt takarít meg mindenkinek.

A jövő fejlesztései

A Grundig Digital Image szabvány még csak V1.0-nál tart, de folytatódik a fejlesztés annak érdekében, hogy a biztonsági megfigyelő ipar szükségleteinek minél jobban megfeleljen. Ezen a HDcctv Szövetség dolgozik karöltve a broadcast SMPTE szövetséggel. A célok között a 2 utas audio átvitel és a 300 méter feletti kábelhosszúság szerepel. A jövőben további célok is megtalálhatóak, mint a tápellátás koaxon keresztül a telepítési költségek csökkentése érdekében.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában

Business development manager / IPCamLive

Az IPCamLive egy több éve sikeresen működő startup vállalkozás, mely vezető piaci szerepet tölt be az IP kamerák web streaming területén. További nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében Business development manager munkakörben új munkatársat keresünk. Ha olyan munkát keresel, ahol kreatívan dolgozhatsz és kipróbálhatod saját ötleteidet, akkor közöttünk a helyed!