SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Céges hírek

2012. augusztus 13. 6:46

Intellio kamerákkal erősíti a biztonságot a SÁGA Foods

Új videomegfigyelő és diszpécserközpontot avatott sárvári központjában a Sága Foods Zrt. A néhány hónapja működő korszerű videomegfigyelő rendszer hatékonyan támogatja a húsüzem magas minőségre irányuló törekvéseit biztonsági, munkavédelmi és élelmiszerbiztonsági szempontból is.
A telepítést végző Future Security Zrt. az innovatív fejlesztéseiről ismert magyar cég, az Intellio Technologies Zrt. okoskamerás videorendszerét választotta a meglehetősen komplex feladat elvégzésére.

Az angol Bernard Matthews Ltd. tulajdonában lévő, 25 milliárd forintos árbevételű Sága a magyarországi pulykahúspiac vezető szereplője és az egyik legnagyobb hazai baromfiexportőr. Évente 1,8 millió pulykát dolgoznak fel, aminek a kétharmadát saját pulykafarmokon nevelik. A Sárváron 2006-ban átadott, 2,5 milliárd forintból megépített, 5,000 négyzetméteres, magas fokon automatizált gépsorokkal felszerelt pulykafeldolgozó üzem ma az egyik legkorszerűbb Európában. Az üzemben előforduló lopások, munkavédelmi szabálytalanságok visszaszorítása érdekében a tavalyi évben az elavult, analóg videomegfigyelő rendszert is korszerűbbre cserélték.

49 Intellio okoskamerát a cég központi üzemében és a takarmánykeverő telephelyen telepítettek le. A 14 pulykanevelő telepen már üzemelő 121 videokamerát pedig a most átadott diszpécserközpontba integrálták, ahol így 170 kamera képét lehet figyelemmel kísérni. A sárvári feldolgozó üzemben biztonság szempontjából kiemelt területnek számítanak a készáruraktárak, ahol elsősorban az áruvédelemre helyezték a hangsúlyt. Szintén az alapanyag- és az áruforgalmat figyelik a kamiondokkolókban, a teherkapukban és a termelőüzem ki-és bejáratainál elhelyezett, nagyfelbontású, éjjel is azonosításra alkalmas felvételt készítő kamerák. A személykapuknál és a csomagátvizsgáló helyiség előtt is kamerák erősítik a biztonsági szolgálat munkáját. A belépésnél sem érdemes már trükközni: a forgóvillás beléptető rendszer és a videomegfigyelés integrációja nyomán azonnal jelzés érkezik az újonnan átadott diszpécserközpontba, így a jogosulatlan belépőt azonnal feltartóztatják. Az elmúlt évek rossz tapasztalatai miatt az üzemhez tartozó kültéri helyszínek védelmét is biztonsági kamerákkal erősítik. Így fontos szerepet kapott az Intellio okoskamerákba épített intelligencia, a vonalátlépésen alapuló kerítésvédelem: ha valaki a kerítéshez lép, a rendszer riasztja az őröket. Jelentős kárt okozott az elmúlt időszakban az a néhány munkavállaló, akik a kerítésen a szomszédos ingatlan területére dobálták át az üzemben készített finomságokat. A sorozatos elkövetés megfékezésére alkalmas a megfigyelő rendszer, hiszen a kamerák kihelyezése önmagában is visszatartó erővel bír. Aki mégis próbálkozik, az az állásával játszik, az elkövetőkről ugyanis nappali és éjszakai fényviszonyok között is bizonyításra alkalmas felvételek készülnek.

Pór Gyula, a Future Security Zrt. biztonságtechnikai igazgatója az új diszpécserközpont legnagyobb erényének azt tartotta, hogy a felszerelt kamerák és a rendszert irányítóIVS2 felügyeleti szoftver is az Intellio 2012-es évi fejlesztéseinek eredményét képviselik. A megrendelő részére így a legmodernebb rendszert tudták átadni a megnyitó alkalmával.

A munka-és áruvédelem mellett a minőségbiztosításban is támogató eszköz a fejlett videomegfigyelés. A Sága a pulykáknak szánt, 100 %-ban antibiotikum-mentes takarmányáról saját takarmánykeverő üzemében (Szelestén) gondoskodik. Az alapanyagot be-és kiszállításkor is szigorúan ellenőrzik, a szakemberek mindkét esetben mintát vesznek. A beszállítóktól érkező és a keverőüzemet elhagyó szállítmánynak is szigorú minőségbiztosítási feltételeknek kell megfelelnie.
Az évi egy milliárd forintos forgalmat bonyolító keverőüzem hídmérlegén sok tehergépjármű megfordul, ezért a visszaélések megakadályozása a vagyonvédelem kiemelt feladata. A videomegfigyelő rendszert vezérlő szoftver speciális Smart Playback funkciója segítségével gyanú esetén korábbi felvételekből is másodpercek alatt kereshető egy konkrét esemény. Például, ha egy szombati napon 8 kamion érkezett, de a biztonsági szolgálat munkatársa csak 7-et rögzített, a felvételek hosszas nézegetése helyett néhány kattintással megtekinthetők az aznap érkezett járművekről készült képek.

Keleti Zsolt, a SÁGA Foods Zrt. vezérigazgatója és Zsigmond Zoltán, a biztonsági szolgálat vezetője is egyetértett abban, hogy a korszerű videomegfigyelő rendszer pozitív hatással van az üzem működésére. Jelentős, több millió forintra rúgó, lopásból, hanyagságból, szabálytalanságból eredő kárt sikerült eddig a rendszer segítségével felderíteni. Az igazgató szerint amellett, hogy a károkozást eredményesen visszaszorították, lényeges szempont, hogy a többségben lévő, szabályokat betartó dolgozók számára megfelelő környezetet, biztonságos munkahelyet teremtsenek.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában