SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2012. szeptember 15. 15:32

Az adaptív sávszélességű képtovábbítási technológia

Előtérben a költség- és energiatakarékos megoldások

Mint minden beruházás esetén, az IP videomegfigyelő rendszer kiépítésekor is fontos szempont, hogy ne csak a telepítés költségei maradjanak a tervezett határokon belül, hanem a későbbi üzemeltetés is legyen gazdaságos. Az Intellio Streaming az Intellio által kifejlesztett, egyedülálló hálózati videoátviteli megoldás, amely minimalizálja az IP videomegfigyelő rendszer működéséhez szükséges hálózati sávszélességet.
A magyar mérnökök által kifejlesztett technológia legfőbb előnye más digitális képátviteli eljárásokkal szemben, hogy jelentősen lecsökkenti a tárhelyigényt, illetve növeli az adott sávszélességű hálózaton telepíthető kamerák számát. A költséghatékony tárterület-gazdálkodás és szerver-tehermentesítés pedig hatással van a rendszer teljes működtetésére, a rögzítők, merevlemezek és hálózati eszközök mennyiségére, illetve kedvezően befolyásolja az áramfelvételt.

Dual stream helyett egyetlen videofolyam


A hagyományos megoldások esetében képrögzítésre és megjelenítésre is külön küld képkockákat a kamera. Az Intellio Streaming újítása az, hogy a rendszer egyetlen videofolyammal képes ellátni a rögzítési és monitorozási feladatokat. A kamerába épített képtartalom-elemző detektoroknak köszönhetően beállítható, hogy a videofolyamban csak azok a képkockák kerüljenek átvitelre, amelyek lényeges képi információt tartalmaznak, tehát ténylegesen szükséges őket továbbítani a rögzítők és a monitorozó állomások felé.

Csökkentett fps


Amennyiben a beállított riasztási paramétereknek megfelelő esemény történik, a kamera megemelt sebességgel továbbítja az eseményről készített képkockákat a szervernek képrögzítési célra, valamint képi és hangjelzéssel riasztja a megfigyelő személyzetet. Amennyiben a megfigyelt területen nincs mozgás, nem következik be riasztást kiváltó esemény, a kamera az előre beállított értékre csökkenti a videofolyam képküldési sebességét (tipikusan 1 fps). Ez jelentős mértékben csökkenti a videorendszer eszközeinek terheltségét.

A videokép-tömörítés jelentősége


A videomegfigyelési célra alkalmazott legelterjedtebb videotömörítési eljárásokat, mint az MPEG4 vagy ennek továbbfejlesztett változata, a H.264, elsősorban a blu-ray filmek videotömörítésére és televíziós műsorszórási célokra fejlesztették ki, ezért az említett technológiák nem veszik figyelembe maradéktalanul a CCTV speciális igényeit. A videomegfigyelés során nem elég, hogy a felvétel a szemnek tetszetős, jó minőségűnek látszik, a lényeg ugyanis a képrészletekben rejlik. A felvételek elemzése során derül ki, hogy a biztonsági szempontból lényeges információk rögzítésre kerültek-e, a térfigyelő kamera képén felismerhető a gyanúsított személy arca, vagy beazonosítható a keresett gépjármű rendszáma. A kamerákban, amelyek gyakran elemző feladatokat is ellátnak, a számítási kapacitásnak korlátai vannak, illetve a munkaállomásokon is sok kameraképet kell megjeleníteni, ezért fontos, hogy a képtömörítési eljárás számítási igénye ne legyen túl magas.

Intellio Video Codec – Tömörítés a minőség megtartásával


Az Intellio saját, kifejezetten a videomegfigyelés speciális igényeinek megfelelően fejlesztett videotömörítési megoldása egyesíti a korábbi képkockánkénti képtömörítési eljárások (pl. JPEG-re alapuló MJPEG) és a legújabb videotömörítések (MPEG4, H264) előnyeit. Az Intellio Video Codec (IVC), a képkockánkénti tömörítési eljárásokhoz hasonlóan, a videofolyam ki- és betömörítéséhez alacsony számítási kapacitást igényel, ami lehetővé teszi, hogy egy Intellio munkaállomás egyszerre akár 40, megapixeles kameraképet is megjeleníthessen. Az IVC eljárás különösen hatékonyan használja ki, hogy a folyamatosan egy irányba néző biztonsági kamera képkockái között nagyfokú hasonlóság van, ezáltal radikálisan képes csökkenteni a tárkapacitás-igényt és a szükséges sávszélességet. Mivel az IVC a változást szinte veszteség nélkül tömöríti, így a mozgó objektumokról jobb minőségű, felismerésre alkalmasabb képet eredményez, mint a többi megoldás.

Az egyedi technológiával a legkorszerűbb videomegfigyelés valósítható meg úgy, hogy közben a működtetés költségei is optimalizálhatók. A rendszer nem csak spórol: ott is stabilan működik, ahol a sávszélesség csak szűkösen áll rendelkezésre, így a vezeték nélküli hálózatokra (WiFi) épülő városi térfigyelés feladatait is hibátlanul ellátja.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában