SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2012. október 19. 10:00

A korszerű videomegfigyelés nem luxus

Megéri IP-re cserélni

Modernizálás és új telepítés is történt a nyár végén Piliscséven, a 2006 óta forgácsolással, műanyag-fröccsöntéssel, szereléssel és szerszámkészítéssel is foglalkozó Femomatik Bt. analóg rendszerét cserélték IP-alapú Intellio rendszerre, és ezzel egyidőben történt meg a szomszédos, nyáron átadott, új lakóautó- és lakókocsiszalon videomegfigyelő rendszerének telepítése, amelyhez már Intellio eszközöket alkalmaztak.
A helyszín érdekessége, hogy a két, alapvetően eltérő iparágban tevékenykedő vállalatnak egy tulajdonosa van, ezért lehetett a régi épület analóg rendszerének korszerűsítését és az új épület telepítését összehangolni és egyetlen, hatékony és modern videomegfigyelő rendszerbe integrálni.

Az autó- és a haszongépjármű iparban működő Femomatik Bt. a németországi Technomatik (a nemzetközi autóipar egyik elismert fejlesztő- és beszállító partnere) magyarországi leányvállalata, 3500m2-en folytat termelési, logisztikai tevékenységet és ugyanitt kaptak helyet az irodák is. A Femomatik gyárterületén a megfigyelés fő feladata az épület héjvédelme volt, illetve a területet határoló kerítés folyamatos figyelése a homlokzati kamerák segítségével.

2012 nyarán, a gyár szomszédságában nyílt meg Magyarország legnagyobb lakóautószalonja és kempingfelszerelés-áruháza a CaraMore Hu jóvoltából. A kereskedelmi központ hat piacvezető, német lakóautó- és lakókocsigyártó termékeit forgalmazza, de bérbeadással és szervízeléssel is foglalkoznak a Dunakanyar szívében épített telephelyen. A 3000 m2-en kialakított, modern épületstruktúra része az 1200m2-es, különböző kényelmi fokozatokat képviselő lakóautók és lakókocsik bemutatására szolgáló szalon, a 800m2-es kereskedelmi egység, ahol a forgalmazott gépjárművekhez kínált tartozékok mellett szabadidő, kemping és hajófelszerelést tartanak, valamint a 800m2-es szerviz. Az épületen kívül lehet megtekinteni a többi eladásra szánt, gyakran luxus kivitelű és egyedi berendezéssel ellátott gépjárművet. A CaraMore Hu az értékesítés és szervízelés mellett pihenőhelyként is szolgál a lakóautók és utasaik számára, az ide betérő kirándulók áramot, friss vizet vételezhetnek és az éjszakát is az erre kijelölt parkolóban tölthetik.

A helyszín sajátosságai miatt kettős feladatot lát el a megfigyelő rendszer. Az eladótérben és a bemutatóteremben a vagyonvédelem volt a fő szempont, az összeszerelő műhelyben, ahol a járművek átépítése, egyediesítése történik, a kamerák balesetvédelmi és technológiakövetési funkciót is ellátnak, a mennyezetre szerelt MVD okoskamerák biztosítják, hogy a járművek közötti tér is láthatóvá váljon. A régi és az új bejáratnál is rendszámfigyeléssel bővített, nagy fókusztávolságú optikával ellátott csőkamerák működnek integrációban a kapunyitás-vezérléssel.

A kamerákat a kültéri és beltéri helyszíneken is magasra, 7-11 méterre szerelték, azért, hogy teljesen felülről lássák a lakókocsikat az autószalonban és a parkolóban egyaránt. A külső területek figyelését ellátó, fix csőkamerákat 2 gyorsdóm támogatja, ha az egyik fix kamera mozgást érzékel, utasítja a gyorsdómot, hogy forduljon a megjelölt irányba és közelítsen rá az eseményre. Ennek az automatizmusnak nagy jelentősége van, mert a két cég közös telephelyén nincs kezelőszemélyzet, az élőképeket nem monitorozzák. A helyszín méretéhez képest nagy kameraszámmal üzemel a rendszer, így nincsenek holtterek, a gyorsdómok segítségével pedig kinagyítva kerülnek tárolásra a biztonság szempontjából fontos események.

A két telephely megfigyelését egyetlen rendszerbe integrálták és a vezérlést az Intellio Video System 2 vette át a korábbi verziótól. Ez különösen sok előnyt jelent a felvételek visszakeresésekor, mert az IVS2 számos praktikus funkcióval támogatja a felhasználót a képek keresésekor és kiexportálásakor még abban az esetben is, ha bizonytalan az esemény időpontja.

A telepítéseket a Schrack Seconet Kft végezte.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában