SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2017. október 25. 8:06

Mi az A DORI és mire használható?

DAHUA kamerák adatlapjait alaposan végignézve feltűnik egy jellemző, a DORI. A mozaikszó nem egy gyártó specifikus kifejezés. Egészen pontosan az EN 62676 szabványban - mely biztonsági alkalmazásokhoz kiépített videó-megfigyelőrendszerek tervezéséhez, kivitelezéséhez ad irányelveket- találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel.
A különböző felbontású és típusú kamerák között segít a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő eszköz kiválasztásában. A DORI távolság kiszámítása szabvány szerinti érzékelő specifikáció és laboratóriumi vizsgálat alapján történik, amely meghatározza az észlelés, megfigyelés, felismerés és azonosítás kritériumait.
Az alábbi táblázatból kiolvashatjuk a különböző szintű azonosítás kritériumait, és azonnal választ is kaphatunk a DORI kifejezés eredetére:

Ahogy látható, jól definiálható a különböző megfigyelési igényekhez szükséges felbontás mértéke, amit legjobban a pixelsűrűséggel adhatunk meg. A pixelsűrűséget a felbontás, tárgytávolság, képszélesség adatok ismeretében viszonylag könnyen kiszámíthatjuk bármely saját rendszerünknél, mégis célszerűbbnek tűnik a fenti sarokszámok alkalmazásával megadni, az egyes kamerák DORI távolságait. A DAHUA is az utóbbi jellemzők publikálását választotta a kamerák független, műszaki paraméterek alapján történő kiválaszthatóságához.

Az alábbi ábrákon kiszínezve láthatjuk, hogy egyes kamerasorozat elemei a különböző opcionális objektívekkel, vagy egy varifókuszos kamera az objektív különböző állásaiban milyen távolságokon használható megbízhatóan.


És hogy mit jelent ez a gyakorlatban a DAHUA kamerák használatánál? Rendszer tervezés, telepítés folyamán, nem kell tapasztalatainkhoz, illetve különböző helyszíni próbákhoz ragaszkodnunk, mivel a CCTV terméket gyártók között a Dahua szinte egyedüliként, a kameráknál általánosan feltűnteti katalógus adatként az adott típusra megadott DORI távolságokat.

De nézzünk néhány példát, hogy mit is jelent a valóságban egy-egy konkrét típusnál ez a sok adat.

Full HD felbontású, általános használatra szánt, motoros vagy kézi zoom optikával szerelt kompakt kamera. Jól látható, hogy az objektív állásától függően a legnagyobb pixelsűrűséget akár 13 m távolságból is elérhetjük ennek a kamerának a használatával.

4 MP felbontású fix optikával (opcionálisan 6 mm) szerelt kompakt kamera. Jól látható, hogy a nagyobb felbontás ellenére a fix, kisebb fókusztávolságú objektívnek köszönhetően, a kamera azonosításra itt is csak közel megegyező 12 m-es távolságra használható.

8 MP, azaz 4 K felbontású motoros zoom optikával szerelt kompakt kamera. Ahogy látjuk a felbontás és a zoom optika közösen már azt eredményezi ennél a Dahua kameránál, hogy akár 28 m-es távolságból is képes garantálni a legnagyobb pixelsűrűséget, és az ezzel járó azonosítási feladatok is elvégezhetőek vele.

Mivel a Dahua kamerák paraméterei között szinte minden esetben megtalálhatóak a DORI távolságok, bátran alkalmazzuk ezeket, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk megtervezni CCTV rendszerünket. Ahogy látjuk, az értékek különböző kamera típusoknál nagyban változhatnak, ezért mindig támaszkodjunk a hivatalos adatlapokon feltűntetett értékekre. Ezek segítségével kihasználhatjuk Dahua kameráink előnyös tulajdonságait.

További információkért keressék a Dahua hivatalos disztribútorait, illetve viszonteladóit!

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Business development manager / IPCamLive

Az IPCamLive egy több éve sikeresen működő startup vállalkozás, mely vezető piaci szerepet tölt be az IP kamerák web streaming területén. További nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében Business development manager munkakörben új munkatársat keresünk. Ha olyan munkát keresel, ahol kreatívan dolgozhatsz és kipróbálhatod saját ötleteidet, akkor közöttünk a helyed!