SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Közérdekű

2018. február 12. 18:18

A „Kici”, az „Occó” és a Nemzet Galériája…

avagy, ABIBAS és REEBOOK utánérzés a biztonságtechnikában

Mindent megértek, mert azt tanították, hogy tiszteljem az eltérő nézeteket és megközelítéseket. Azonban azt is vallom, hogy van egy határ, ameddig el lehet menni a tiszteletben, de utána éles „Megállj”-t kell parancsolni a túlburjánzó egyénieskedésnek. Leginkább akkor, ha nem csak szűkebben értelmezett szakmánkat, de egy nemzeti intézményt degradál sárga földig a „kici-occó” hatás.
Őszinte leszek, nem tudom, mit és hogyan kellene most írnom. Legyek megértő „tanár”? Esetleg tollát frissen fejt vitriolba mártó ítész? Száraz, tárgyilagossággal elemző szakértő? Sírjak, vagy nevessek? Nem tudom… már tényleg fogalmam sincs, mi kellene ahhoz, hogy ez a piac magához térjen és végre elkezdjen felfelé barangolni a minőségi termékek és szolgáltatások oázisa felé. Hidd el kedves olvasó, sokat látott ember vagyok. Láttam egy neves bevásárlóközpontban CCTV kamerát, melyen ott hagyták a védőfóliát. Évekig rajta volt. Most hagyjuk el azt, hogy egyáltalán nézte-e valaki a kamerák képanyagát, illetve milyen rendszerességgel ejtették meg a karbantartásokat. Szintén láttam, hogy egy nívós, felkapott cukrászdában, az enteriőrhöz a legkevésbé illő „kici-occó” szerelődobozra dobták fel az új kamerát. Ráadásul úgy, hogy 5cm-re volt az előző kamera kialakított helye (amit nemes egyszerűséggel úgy hagytak), a bekábelezése maga volt a förtelem.

A pálmát, minden tekintetben a mellékelt képen látható mozgásérzékelő viszi el. Ha ez itt és most a Facebook lenne (és ez egy FB bejegyzés), feltenném a költői kérdést, hogy szerinted – nyájas olvasó – hol leltem ezt – hanyag eleganciával falra felhajított – PIR-t? Hidd, el nem találnád ki. Kivéve, ha Te telepítetted… Sőt, körbe küldeném ismerőseim között, hogy osszák meg (mint a lopott autók esetében szokás), hátha előkerül az a bűnöző, aki ezt a gaztettet elkövette.

Persze, ez nem a Facebook, és a címből már kitalálhattad, hogy ezt a „csodát” a Nemzeti Galériában követte el egy „szakember”. Csak mellékesen, ha ezt tényleg egy szakember telepítette fel – hiszen a Nemzeti Galériában más nem telepíthetne -, akkor teljesen felesleges bármilyen képzés, bármilyen szakmai titulusok adományozása. Ha ez egy szakember műve, akkor inkább mondjon le minden tisztességes, hozzáértő telepítő erről a címről, mert megalázták, kisemmizték ezt a szót is.

Nem bánnám, ha a telepítő mellett minimum önkritikát (a harakiri sem túlzás) gyakorolna a projekt fő és alvállalkozóinak illetékes vezetősége, a Nemzeti Galéria / a Magyar Állam (a projekt kiírásában, megrendelésében, az elvégzett munka elfogadásában) illetékes szervezetének valamennyi érintett munkatársa.
Szerintem, a képeket látva, nem szükséges elmondanom, hogy mi ezzel a „munkával” a probléma, de azért pár szóban mégis összegezném.

1.) Az Isten szerelmére! Ez a Nemzeti Galéria! Itt őrzik Rákóczi arcképe mellett Szinyei, Munkácsy, Madarász, Csontváry és egy sor történelmi festő alkotását. Ami a művészettörténeti és történelmi könyveinkben magyar művészetről szól, jelentős része itt található. Mindezek után képesek egy ROISCOK mozgásérzékelőt megrendelni, feltelepíteni? Ráadásul így?!

2.) Ha valakinek ismerősen cseng a ROISCOK márkanév, az nem a véletlen műve. Ez a RISCO (ROKONET) kínai „megfelelője”. Igen az ABIBAS/REEBOOK hatás. Arra nem vette a „fáradtságot” valaki, hogy egy eredeti, a felszerelt „márka” minőségét fényévekkel felülmúló, eredeti ROKONET érzékelőt válasszon ki és telepíttessen/telepítsen fel. „Jó az ide!” … hiszen ez csak a Nemzeti Galéria…

3.) Azért a telepítés mellett se menjünk el szó nélkül. Galád volt, aki megrendelte/elfogadta, de aki feltelepítette… arra nincs szó. Ilyen „hányaveti” (hányingert keltő) munka nagylaki Mari néni kulipintyójában sem megengedhető, nemhogy itt, a MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN, a KIRÁLYI PALOTÁBAN, egy Világörökségi helyszínen!
Normál esetben, egy ide illő, professzionális termék esetén a gyári konzolon keresztül kellett volna vinni a kábelt; felül, takarásban bevinni az érzékelőbe. Ezzel szemben itt szigetelőszalaggal (sic!) van megragasztva a feleslegesen hosszan blankolt kábel, alul bevíve. Ez, ebben a kivitelezésben (csak azért, hogy finoman fogalmazzak) tragédia!

Mit lehet erre mondani? Nincs rá pénz? Nem kifogás. Legyen (ne!!!) ROISCOK, de legalább a munkát a hely szelleméhez méltóan végezzék el. Nincs pénz jobb eszközre (a Magyar Nemzeti Galériának?), akkor legalább a kivitelezőben legyen annyi jó érzés és becsület, hogy egy IWISE (ha már RISCO), vagy más magas minőségű, a intézmény védelméhez megfelelő biztonsági szabványnak megfelelő érzékelőt helyez ki. Amennyiben nem tudja keresztül verni a megrendelőn (kötve hiszem), akkor a különbözetet ajándék gyanánt adja annak a nemzetnek, amely egyébként a megélhetését biztosítja!

Biztosan én vagyok a naív, de akkor sem értem, hogyan kerülhetett ez a biztonságtechnikai ABIBAS, ebben a formában a nemzet művészeti Panteonjának falára.

Szabó László, LDSZ felháborodását és véleményét
papírra ill. képernyőre vetette
Ollári Viktor

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

2 komment
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
oviktor01 - 2018-03-01 12:14:02
Kiegészítés az MNG „mozgásérzékelő” margójára

Az események némileg felpörögtek a cikk megjelenését követően, szerencsére. Két helyről is megerősítést nyert, hogy a Nemzeti Galéria védelme teljes mértékben rendben van. A Szépművészeti Múzeum (a Nemzeti Galéria ide tartozik tagintézményként) képviselője az alábbiakat nyilatkozta megkeresésünkre:

„Tájékoztatásul közöljük, hogy a Magyar Nemzeti Galéria a legkorszerűbb biztonsági rendszerrel védi az ott őrzött műtárgyakat. Azonban erről a rendszerről és az intézmény biztonságtechnikai berendezéseiről pont a műtárgyak védelme miatt nem adhatunk tájékoztatást.”

Valamint jelentkezett az ominózus „mozgásérzékelő”, telepítője (fenti hozzászólás) és jelezte, hogy az bizony NEM mozgásérzékelő, hanem mozgásérzékelő-házba integrált, mobilapplikáció alapú interaktív tárlatvezető megoldás kommunikációs egysége; így kritikánk (egy része) ALAPTALAN.

Továbbá, hozzászólásában jelezte, a kábelezés milyenségét illető aggályunk is megoldódott.

Egyetlen mentségünk a régi mondás: ˝Ha úgy néz ki, úszik, hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa.˝
Sajnos, első ránézés, dobozolás és kábelezés alapján a következtetésünk logikus, de téves volt.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy jelen hozzászólás alapját képező írást – még ha túlzónak is tekinthető – a részünkről a biztonságtechnikai szakma jobbításért, megújulásáért való (jelen esetben csak részlegesen indokolt) indulat szülte.

Továbbá azt is fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a ˝kicsi, olcsó, kínai˝ terméknek meg van a maga célcsoportja, piaci szegmense Magyarországon (is).

A cikk pont azért született, hogy legyen egy nívó, hova ne kerüljön ilyen termék. Meglátásunk szerint, a Nemzeti Galéria pont ilyen hely.

Természetesen, már tudjuk, hogy az a mozgásérzékelőhöz megszólalásig hasonlító tárgy, nem az MNG biztonságtechnikai rendszerének eleme.

Szabó László és Ollári Viktor

fonitools - 2018-02-27 08:10:43
Tisztelt Ollári Viktor és Szabó László!
Mivel megszólítottak, egy pár mondatban szeretnék tárgyilagosan reagálni a fenti cikkre.Ez a tipikus esete annak, amikor a szakmai túlképzés és a rosszindulat találkozik egymással. Kellő információ és körültekintés nélkül alkotnak negatív véleményt, pedig egy szakmai portálon a hitelesség és a tárgyilagosság - véleményem szerint - alap követelmény lenne.
A tények:
A fotón szereplő eszköz nem mozgásérzékelő.
A belső tartalma egy speciális kommunikációs eszköz, melyhez „házként” használtuk fel a kérdéses burkolatot. Ennek megfelelően a fenti írás fele, ahol Önök a „mozgásérzékelő” minőségén élcelődnek értelmetlen vádaskodás.
Következésképpen a fotón látható eszköznek nincs semmi köze a MNG műkincseinek a védelméhez, így az erre a részre vonatkozó gondolatok is értelmezhetetlenek.
Maradt tehát az Önök írásából az esztétikai probléma, azaz hogy a kicsúszott kábelt a szigetelőszalaggal javítani kell. Ez természetesen már megtörtént.
Javaslom, hogy szakmai portálon ahhoz méltó minőségben írjanak véleményt.
Végezetül teljesen egyetértünk abban, hogy a minőségi termékek forgalmazása nagyon fontos. Ennek megfelelően nagyon bízom abban, hogy az LDSZ honlapján egyetlen egy kicsi és olcsó kínai termék sem található.

Üdvözlettel,
Farkasdy Zsolt
ügyvezető
Foni-Tools Kft
2018-02-25

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában