SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2018. április 8. 8:45

Betontömb helyett moduláris útakadály

Full stop

Napjaink legnehezebben megelőzhető terrorista cselekménye a gázolásos merénylet - elsősorban a nehéz tehergépjárművekkel elkövetett terrortámadás. Mivel a terroristák ennél az elkövetési módnál sem fegyvert sem robbanóanyagot nem használnak, a felderítés hatékonysága igen alacsony, hiszen egy gépjárművet elegendő akár csak percekkel a támadás előtt eltulajdonítani. Ily módon a lebukás veszélye elenyésző.
Éppen ezért ennél a támadási fajtánál a felderítés és a korai megelőzés helyett kimondottan a védekezésre kell összpontosítani, azaz meg kell akadályozni a gépjárművek bejutását a gyalogosok által sűrűn használt területekre, a sétálóutcákba, vásárok-, piacok vagy más rendezvények területére, parti sétányokra.

A váratlanul bekövetkezett első támadás után a hatóságok azonnal a legkézenfekvőbb megoldáshoz nyúltak: a közönséges betontömbökhöz. A robosztus vasbeton elemek azonnal rendelkezésre álltak hiszen forgalomtereléshez már régóta alkalmazzák ezeket. És ez itt a kulcsszó: a betontömbök ugyanis forgalomtereléshez használatosak és nem nehéz tehergépjárművek azonnali megállítására, tehát nem alkalmasak a mozgási energia gyors felemésztésére frontális ütközés, ütköztetés révén.A probléma megoldását a kényszer szülte, mert a terroristák új módszerét – a gázolásos merényletet – amellett, hogy majdhogynem képtelenség felderíteni és megelőzni, azonnali fenyegetést jelentett minden városban, ahol az elkövetés eszköze rendelkezésre áll. Teherautó, furgon pedig mindenhol van…

Ezzel a kényszerű megoldással a legnagyobb probléma az, hogy a betontömbök nem arra lettek méretezve, hogy egy járművet azonnal, vagy rövid úton megállítsanak. A kísérletek és tesztelések csak bő egy évvel az első merénylet után kezdődtek, főként Németországban. A végeredmény több mint lehangoló, a betonakadályok hatékonysága nem megfelelő:

 • néhány esetben a teherautó eltolta, tovább lökte a betonelemet, amelynek alja és az útburkolat között nem keletkezett elég súrlódás a      mozgási energia felemésztéséhez
 • más kísérleteknél a gépjármű több mint ötven métert repült, bukdácsolt vagy csúszott tovább
 • egy beérkezett fenyegetésre vagy információra (amely szerint rövid időn belül lehetséges egy gázolásos támadáskísérlet) a      betontömbös zárás nem ad valós választ, mert azok mérete és tömege kizárja a gyors bevethetőséget
 • alkalmazásukhoz készenlét és gördülékeny logisztika mellett is több órára és komoly gépparkra is szükség van: a szállításhoz      tehergépkocsi, a fel- és lerakodáshoz nehéz daru is kell
 • az eredeti állapot helyreállítása is körülményes és erőforrásigényes
 • a betontömbök tárolását a fenyegetés helyszínéhez közel (ezek minden esetben a városközpontban, belvárosban vannak) meg kell      oldani, amely nyilvánvaló képtelenség • A betontömbök kudarcát követően újabb és újabb kényszer-, illetve erőltetett megoldással próbálkoztak a rendvédelmi szervek: keresztbe fordított kamionok, buszok vagy éppen harckocsiakadályok segítségével biztosították a területeket és a gyalogosok testi épségét. Ezt követően jelentek meg a piacon már a fizika törvényeit, a gépjárművek dinamikáját és működését is figyelembe vevő valódi megoldások, amelyek közül a belga PITAGONE F-11 útakadálynak sikerült minden ésszerű elvárásnak megfelelnie.

  Az ütközési teszt videó a képre kattintva tekinthető meg:


  Az egyedülállóan hatékony és praktikus eszköz a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • A gázoló gépkocsit, furgont vagy tehergépjárművet azonnal, vagy rövid úton megállítja
 • A megállítási képességét nem tömege, hanem az ütközés visszaható ereje adja
 • Könnyen és egyszerűen telepíthető
 • Egyszerűen tárolható és szállítható
 • Moduláris rendszer, szélességének semmi nem szab határt
 • Az összerakott rendszer könnyen megbontható és a kerekein mozdítható, ily módon megoldja a nyitás-zárás problémáját
 • Percek alatt elemekből összeállítható és szétszedhető

 • A moduláris rendszer összeszerelése videón megtekinthető a képre kattintva:


  A PITAGONE moduláris útakadály rendszer a megállítóképességet úgy fejti ki, hogy az ütközési energia hatására az „L” alakú modulok beékelődnek az útfelületbe, alsó száruk belecsapódik a jármű alvázába és motorjába. A támadó gépkocsi felfüggesztése, motorja, váltó- és kormányműve végzetes károkat szenved és azonnal mozgás-, irányítás- és működésképtelenné válik. A beékelődött modulok ezzel egyidőben a járművet megakasztják, annak mozgási energiáját a talajnak adják át. Az ütközést követő drasztikus roncsolások hatásárára a gázoló gépkocsi vagy teherautó azonnal, vagy rövid távon belül megáll.

  Solymár Zoltán
  Z&Z Biztonságtechnika Kft.

  Hírlevél

  Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

  Hozzászólások

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
  Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

  Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

  Cikkek hasonló témában