SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Céges hírek

2018. május 26. 8:22

Kecskeméti Konzerv - profik találkozója

Történet az igényes felhasználó és a professzionális CCTV találkozásáról

A Kecskeméti Konzerv Kft, egy igényesen racionális felhasználó, a Milesight/Cathexis duót alkalmazva - kiegészítve néhány hálózati extrával – a legtöbbet nyújtó vagyonvédelmi, sőt azon is túlmutató megoldást hozott létre.
A kecskeméti konzervgyártás alapjait 1900-ban Dieffenback J. Eugen, a dél-tiroli Bozen városában működő konzervgyár szakembere fektette le. Az általa alapított, a 20. század minden viharát túlélő üzemét vette meg a Kecskeméti Konzerv Kft. A vállalat 6,5 hektár területen helyezkedik el, 2,5 hektár alapterületű konzervüzemmel és csomagoló raktárral rendelkezik. Az 1995-ben alakult Kecskeméti Konzerv Kft. 2017-ben 1,89 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajtott végre. Ehhez kapcsolódott az a projekt, melynek keretében meglévő video-megfigyelőrendszerét 60 további IP CCTV kamerával bővítette. A projekt lezárásakor 75+ kamera futott a rendszer lelkét adó Cathexis Professional VMS-en (videomenedzsment rendszer); és további kamerák telepítése várható az elkövetkező hónapokban.Milesight + Cathexis a CCTV világ Toyotái
Miért írtam, hogy ez a két márka a Toyota biztonságtechnikai megfelelője? Leginkább azért, mert a Toyotához hasonlóan magától értetődő minőséget kínálnak, sallangok nélkül. Stabilitásukat és szolgáltatáskészletüket megirigyelhetné számos nagy márka. A Milesight a felhasználó számára is számos előnyt kínál, de a telepítő számára olyan meglepetései vannak, melyek csak elismerő csettintést válthatnak ki minden hozzáértőből. A Milesight kamerák által nyújtott képminőségről írni hiábavaló, azt látni kell! A Cathexis Professional VMS-ről azt kell tudni, hogy az egyszerű telepíthetőség és kezelhetőség etalonja, minden túlzás nélkül.

Néhány szó a projektről
Talán mond valamit a projekt fizikai méreteiről, hogy a redundáns optikai gerinchálózathoz több mint 1 km-nyi optikai kábelt kellett a telepítőnek kihúznia, UTP/FTP kábelekből közel 3 km-t. A gerinchálózat redundáns voltát az adja, hogy hálózati struktúrát úgy alakította ki a tervező, hogy egy adott „haladási irány akadályoztatása” esetén a rendszer automatikusan az ellenkező (épen maradt) irányba tereli az adatforgalmat.

Milesight – a CCTV hétmérföldes „csizmája”
Mint azt a márka forgalmazójának (LDSZ Kft.) képviselője elmondta, a Milesight kiemelkedő előnye, hogy pontosan azt nyújtja (versenyképes áron), amire a felhasználónak és telepítőnek szüksége van. Jelen projekt esetében a megrendelőnek határozott elképzelései voltak arról, hogy hol, mit és hogyan szeretne látni/megfigyelni. A Milesight szinte magától értetődő javaslat volt a telepítő részéről. Egyrészt azért, mert a gyártó termékeivel maximálisan meg tudott felelni a megrendelő előzetes elvárásainak; másrészt, a telepítés során ezen eszközök technológiai megoldásainak köszönhetően a telepítési idő 15-20%-át meg tudta takarítani. Az már csak bónusz, hogy az új kamerák képének látványa a megrendelőt is lenyűgözte.


A Kecskeméti Konzerv Kft azon megrendelők közé tartozik, aki „mindent látni akarok” elve helyett pontos igényeket tesz le a tárgyalóasztalra. Így kerültek be a projektbe – az áttekintő képet biztosító 5MP-es cső és vandálbiztos dome kamerák (PoE, 0.006 lux, H.265, S-WDR, ONVIF, Starlight funkció) mellett – olyan nyalánkságok, mint a világ legkisebb IP PTZ, valamint a Milesight 12 MP-s fisheye (halszemoptikás) kamerája. Milesight Mini PoE PTZ – kisméretű „vadállat”A Mini PoE PTZ-k feladata a Kecskeméti Konzerv fő útvonalainak és kamion beállóinak felügyelete. A 12x-es optikai ZOOM funkcióval rendelkező Milesight Mini PoE PTZ, mint a nevéből is kiderül, egy olyan PoE táplálású, 5MP képfelbontást biztosító PTZ kamera, melynek felhasználhatósága messze felülmúlhatja a hagyományos biztonságtechnikai elvárásokat. Bár a Kecskeméti Konzerv telephelyén a fehérfény LED-je háttérbe szorult, de SMART IR LED sugárzóknak jó hasznát veszi a cég biztonsági szolgálata.

A SMART IR II funkció garantálja, hogy úgy a távolabbi, mint a közelebbi területek megvilágítása ideális legyen, elkerülve az elsötétedés és túlvilágítás okozta információvesztést. Érdemes megemlíteni, hogy a kamera folyamatos 360°-os vízszintes és 75°-os függőleges mozgásra képes. A felhasználók 255 ún. preset (előre beállított) pozíciót adhatnak meg, melyet 8 járőr útvonalba szervezhetnek, illetve a kezelő is megadhat manuálisan 4 mozgási útvonal mintát. A kamera szerkezeti kialakításának köszönhetően a belső párásodás lehetősége minimális, valamint nem igényel további kötődobozt, mivel az az alapcsomag része. A szolgáltatási bónusz ennél az eszköznél az automatikus objektumfelismerés és követés. Adott esetben arra is képes, hogy a feltételezett behatolóra álljon, rázoomoljon, bekapcsolja a fehérfény LED-jét így tökéletes minőségű, színes képet továbbítson a rögzítő felé.Ahol a P/T (mozgathatóság) funkcióra nem volt szükség, de némi ráközelítési opciót igényelt a megrendelő, oda a Milesight 4MP-es, 4x-es optikai ZOOM funkcióval rendelkező csőkamerája került. Milesight Fisheye – több mint biztonságtechnika Ahogyan arra már utaltam, a Kecskeméti Konzerv Kft nem csak biztonságtechnikai célokra kívánta használni új CCTV rendszerének egy részét. A gyártócsarnokokban, pontosabban a magyar fejlesztésű Hunister sterilizálók fölé a Milesight 12 MP-es, 360°-os látószögű Fisheye vandálbiztos dómkamerái (S-WDR, IR LED, H.264, H.265, ONVIF, PoE) kerültek. A kamerák részben vagyonvédelmi, részben gyártásfelügyeleti feladatokat látnak el.

Annyit még röviden érdemes elmondani ezen apróságról (tényleg kisméretű), hogy nem csak gyártócsarnokban, de még a legigényesebb otthonokban / hotelekben / irodaházakban / kereskedelmi egységekben is megállják a helyüket. Úgy kis méretük, mint letisztult, modern, „csavarmentes” formaviláguk garantálja a szinte észrevehetetlen megfigyelést. Persze, a Kecskeméti Konzerv esetében ez nem volt szempont. Ellenben szempont volt az IP67/IK09 védettség, az extrém nagy áttekintés és a kiváló képminőség. Más esetben akár falra, vagy földön álló talapzatra is telepíthető a kamera, de jelen esetben erre nem volt igény. Természetesen a kamera képes a panoráma kép „kiegyengetésére”, de ennél a projektnél ezt a funkciót a VMS látja el.
Cathexis VMS – egyszerűen profi
A dél-afrikai „származású” Cathexis videomenedzsment megoldásai ténylegesen arra törekednek, hogy minél hatékonyabb módon, mégis egyszerűen támogassák a felhasználók és telepítők munkáját. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legkisebb hardveres erőforrásigénnyel ez a szoftvercsalád rendelkezik jelenleg. Telepítése és használata extrém gyors, intuitív. A Cathexis további előnye, hogy nagyon egyszerűen „upgradelhető”, tehát a felhasználó igényeivel együtt fejlődik/fejleszthető.

CathexisVision Professional annyiban különbözik testvéreitől, hogy egy adott telephelyen legfeljebb 150 kamerát kezel és 10 megfigyelőt szolgál ki egyidejűleg. További szolgáltatásait tekintve jórészt „versenyképes” nagytestvérével. Amit a megrendelő (Kecskeméti Konzerv illetékese) kiemelt – rövid gyakorlati tapasztalataira alapozva – az a szoftver intelligens visszakeresési funkciója, melynek köszönhetően nem szükséges tetemes mennyiségű videoanyagot áttekintenie; mindössze ki kell jelölnie egy adott kamera képterületének egy részét és megadnia, hogy milyen tartalomváltozásra (pl. mozgás) kíváncsi. Ezt követően a rendszer kilistázza a felhasználót érdeklő tartalmakat.Folytatása következik…
Bár a projekt nagyobbik része lezárult, a közeljövőben kerül telepítésre egy speciális kameraházba integrált Milesight ún. box kamera. Ez kifejezetten meleg (60°C) és párás környezetbe kerül, ahol a legnagyobb kihívás a folyamatos páralecsapódás.

Röviden és ennyi a Kecskeméti Konzerv Kft. és a Milesight + Cathexis története. Természetesen, amennyiben lesznek említésre méltó bővítések, fejlesztések azokról is híven beszámolunk.


Ollári Viktor

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Business development manager / IPCamLive

Az IPCamLive egy több éve sikeresen működő startup vállalkozás, mely vezető piaci szerepet tölt be az IP kamerák web streaming területén. További nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében Business development manager munkakörben új munkatársat keresünk. Ha olyan munkát keresel, ahol kreatívan dolgozhatsz és kipróbálhatod saját ötleteidet, akkor közöttünk a helyed!