SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2018. július 24. 6:47

Nagyító alatt a sportesemények biztonsági megoldásai

Sok izgalmat élhettünk át a nemrég lezajlott 2018-as futball vb mérkőzésein szurkolva. Az idei foci világbajnokság meccseit 11 oroszországi városban játszották, ezek: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-on-Don, Nyizsnyij-Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara. A biztonság végig kiemelt téma volt. A vb június 14. és július 15. között játszódott, és 12 stadion adott helyszínt a meccseknek.
Milyen módon tudta a házigazda város/ország kialakítani a lehető leghatékonyabb biztonsági intézkedéseket?

Tervező asztaltól a megvalósításig
Két hónapig minden – az érintett 11 városban tartott és futballal nem kapcsolatos – demonstrációt és közterületi rendezvényt engedélyeztetni kellett nem csak a szokásos módon, a helyi hatóságokkal és rendőrséggel, hanem az orosz titkosszolgálatokkal (FSB) is. A vb-helyszíneken sűrűbb ellenőrzésekre kellett számítani a pályaudvarokon, repülőtereken és metróállomásokon. A biztonsági tanácsadók, telepítők és gyártók a rendőrséggel és stadionüzemeltetőkkel szorosan együttműködve stratégiai tervet alakítottak ki a szurkolók, a játékosok és a személyzet védelmére.

Beléptetés
Az RFID technológia ma már oda fejlődött, hogy számos sporteseményre egyszer használatos RFID karszalagokkal lehet belépni. Ennek a legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlenné teszi a jegyhamisítást. Az eszköz jelzi a stadion vezetőinek, ha váratlanul sokan lépnek be rövid idő alatt a stadionba és emiatt biztonsági személyzetet kell odavezényelni. A chipeket be lehet programozni, hogy a birtokosuk személyzet, szurkoló, VIP-személy, hivatalos személy vagy játékos. A karszalagok belépőjegyként történő használatának további előnye, hogy ha egy gyerek eltűnik a szülei mellől, csak jelenteni kell a személyzetnek vagy egy rendőrnek, akik egyszerűen visszakísérik a helyére.

Sokoldalú videoanalitika
Az emberszámláló algoritmusok ma már olyan fejlettek, hogy a rendőrség vagy más hivatalos szervek nagy pontossággal tudják megfigyelni és felügyelni a stadion felé haladó és a benne tartózkodó tömeget. Korábban a technológiát megzavarta, ha az emberek túl közel álltak egymáshoz vagy kézen fogva sétáltak, de ma már közel 99%-os az azonosítási pontosság. Ha az emberszámlálás (akár RFID-vel kiegészítve) jelzi, hogy a sorbanállási idő veszélyes méreteket kezd ölteni, a stadionüzemeltetők megakadályozhatják a nagyobb összezsúfolódást, elkerülve a feszült hangulatot és a kényelmetlenséget.

Prémium videomenedzsment-rendszerek (VMS)
A nyílt architektúrával rendelkező prémium VMS-szoftver kulcsfontosságú a nagyobb stadionok irányítási központjai számára. A nemzetközi játékok és ligamérkőzések alatt a stadionok felügyeleti terme központi jelentőségű. A biztonsági személyzet számos kisebb-nagyobb riasztást kap az események idején, beleértve a téves riasztásokat is. Minden incidenssel és antiszociális viselkedéssel kapcsolatban, melyről a videorendszer jelzést küld az irányítóközpontnak, van egy pontos intézkedési terv. Tipikus helyzet, hogy a jószemű kezelőszemélyzet észreveszi, hogy egy néző orvosi ellátásra szorul és odaküld valakit, aki elsősegélyben tudja részesíteni. A legjobb VMS-szoftverek lehetővé teszik, hogy a rendőrség és a stadion üzemeltetői kihasználják a kameratechnológiában rejlő összes lehetőséget. A PTZ speed dóm kamerák ma már kivételes optikai és digitális zoomolási technológiával rendelkeznek például a Hikvision Rapid Focus, amely a hagyományos PTZ kamerákhoz képest töredék idő alatt nyújt éles és részletgazdag képet, ami lehetőséget ad az operátoroknak arra, hogy a nagy áttekintő képekből a specifikus részeket ki tudják emelni, és olyan mozgásokat figyeljenek meg közelről, amelyek relevánsak a stadion biztonsága szempontjából.

RIEL Support
A fent bemutatott termékkel kapcsolatban bármilyen műszaki kérdés merülne fel, keresse bizalommal a terméktámogató csapatot.
A RIEL munkatársai rendelkezésedre állnak munkanapokon 8:00-18:00 között, a (1)236 8092 telefonszámon ill. a support@riel.hu e-mail címen.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában