SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Külföld

2018. október 7. 7:32

Arckép, DNS-ből

Kutatók kifejlesztettek egy új módszert, mely ötvözi az arcfelismerés és a DNS-szekvenálás technológiáját, lehetővé téve arckép megalkotását genetikai információk alapján, ezzel is megkönnyítve pl. a rendőrségmunkáját.
Az eljárás alapját képező tanulmányt tavaly publikálták, melyben a kutatók leírnak egy olyan algoritmust, mely több mint 1000 személy szekvenált genomjának 3D-s arcképeinek – kiegészítve a bőr- és szemszín, magasság, testtömeg adatokkal - összevetése alapján alkottak meg. A tanulmányt társszerzőként jegyző Craig Venter elismerte, hogy bár sok tekintetben igen hatékony a módszer, még közel sem 100%-os. A genom alapján elkészített arcképek 80%-ban voltak összevethetők a tényleges fotókkal, viszont, ha a keresést leszűkítették egyetlen rasszra, akkor a hatékonyság 50%-ra esett vissza. A washingtoni rendőrség hasonló módszerrel próbált megoldani egy 30 éves gyilkossági ügyet. Az eljárás kritikusai szerint ez az eljárás mindössze a nemi jellegre és a génkészletből kiolvasható felmenők átlagos jellemzőire épülő becslés.

Forrás: CCTV NEWS

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában