SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Céges

2018. november 27. 8:02

Az 50-es csúcs

A biztonságtechnikai világpiac 50-es listája 2018-ban, az ASMAG szerint

Lehet, nehéz elhinni, de a 2018-as év is a vége felé jár. Ennek egyik markáns jele az ASMAG TOP50 listájának publikussá válása.
Nyolc év alatt az ASMAG 50-es listája a globális biztonságtechnikai szakma iránymutató „látleletévé” vált. A teljesség igénye nélkül (hiszen az Interneten elérhető a teljes lista), a TOP10-ről, illetve a magyar piacon ismertebb, vagy szubjektív megítélésem szerint érdekesebb cégekről ejtenék néhány szót a következőkben. Fontos megemlíteni, hogy ez a lista a 2017-es értékesítési/forgalmi adatokat rejti. A csúszás oka, hogy az üzleti év nem minden vállalkozás esetén esik egybe a naptári évvel, így az adatok nyilvánossá válása is erőteljesen eltérhet az itthon megszokottól.

Tehát, a biztonságtechnika 10 gigásza:
1. Hikvision Digital Technology (5 364.1 Mio USD)
2. Dahua Technology (2 680.6 Mio USD)
3. Assa Abloy (2 311.3 MUSD)
4. Bosch Security Systems (2,087.8 Mio USD)
5. Axis Communications (967.2 Mio USD)
6. FLIR Systems (777.2 Mio USD)
7. Allegion (505.7 Mio USD)
8. Hanwha Techwin (492.6 Mio USD)
9. Tiandy Technologies (448.9 Mio USD)
10. Avigilon (408.6 Mio USD)

Valójában nem meglepő az első két helyezett személye. Rendkívül alacsony volt annak a valószínűsége, hogy a 2016-ban 4Mrd USD feletti forgalmat produkáló Hikvision drámai bukást szenvedne el. Ámbátor a cég árbevételének növekedési üteme 26.4%-ra redukálódott, de ez bő egymilliárdos növekedést takar. Valójában ez az év, de leginkább 2019 rejtegethet meglepetéseket, hiszen ekkor érződhet meg a cég értékesítési eredményeiben az USA kormánya által meghozott tiltó határozat – melyhez egyre több szövetségese csatlakozik - (esetleges) módosító hatása.

A Dahua pedig soha nem titkolta, hogy az első helyet célozta meg és ezért érezhetően mindent meg is tesz. Az 50-es listán a második legnagyobb növekedési rátával (41.4%) büszkélkedhet, így már a 3Mrd USD-s határt ostromolja. A Dahua esetében is igaz, amit fentebb jeleztem: 2018, még inkább 2019 lesz az igazi próbakő. Úgy a Dahua, mint a Hikvision esetében szem előtt kell tartani, hogy árbevételének ugyan jelentős része származik az USA-ból, 70%-ot meghaladó arányban az otthoni (kínai) piac (állami megrendelések) húzó hatása érvényesül.

A negyedik helyről lépett fel a dobogóra a svéd Assa Abloy (10.9%-os növekedés). Ez közel sem volt akkora meglepetés, mint a Bosch visszaesése a 4. helyre (a másodikról). Az Axis Communications stabilan tartja az 5. helyet; csak úgy, mint az árbevétel szempontjából gyakorlatilag stagnáló FLIR Systems a 6-at. A kilencedik helyről ugrott fel a 7-re az ír székhelyű, az USA-ban erős pozíciókkal rendelkező (beléptetők és zárak piacán otthonos) Allegion. Dinamikus termékfejlesztése ellenére 9%-os visszaesést elszenvedő Hanwha Techwin (ex. Samsung) megtartotta a 8. helyét. Az előkelő 10-es csoport 9. helyére - 30.2%-os növekedést felmutatva - érkezett (tavalyi a 11-ről) a technológiai fejlesztései okán 2017-ben (az ASMAG részéről) külön is kiemelt Tiandy Technologies. A 10. helyet a kanadai Avigilon szerezte meg, aki két helyet javított 15.6%-os növekedésének köszönhetően.

A 10-es lista eddig tartott, innentől leginkább szubjektív értékítéletem alapján emelnék ki néhány céget. Elsőként a hazánkban is jól ismert Aiphonet, aki idén kiesett a szűkített (10-es) listáról, a 11. helyen végzett. A Vivotek két helyet is javított, így idén a lista 14. helyét foglalhatta el (növekedés: 14.7%; árbevétel: 173.8 MUSD)Szintén meglepetést okozott 71.3%-os növekedésével (2017-es árbevétel: 163.9 MUSD) a nem annyira ismeretlen Raysharp, aki így a lista 18. helyén debütált. A „VMS első” Milestone Systems (egylépcsőt felfelé lépve) a 19. helyen végzett. A Tamront nem kell külön bemutatni. Ámbátor ez már nem a „régi szép idők” korszaka, de mint beszállító továbbra is az élvonalban van, amit az 50-es lista 23. helyének birtoklása is bizonyít. A Mobotix, minden fejlesztése ellenére 17.7%-os visszaesést „produkált”, így a tavalyi 25-ről a 27-re esett vissza. Szintén nem szerencsés évként tarthatja nyilván 2017-et a Geovision, a maga 16.7%-os visszaesésével, mely 2 hellyel rontotta pozícióit; az idei listán csak a 34. helyen szerepel. Meglepő módon (a statisztika már csak ilyen) bár 18.7%-ot csökkent az ACTi forgalma, a sereghajtók még erőteljesebb gyengélkedésének „köszönhetően”, ez 3 helyet jelentő előrelépést jelentett az IP CCTV egyik úttörője számára: a 44. helyen található az idei listán (szemeben a tavalyi 47-kel). Az egyik legnagyobb visszaeső az Everfocus. Sajnos, a cég forgalmának 50%-át veszítette el 2016-2017 viszonylatában, így a 41. helyről a 47-re esett vissza. Az AV Tech vélhetően nem köszönte meg az oroszként fémjelzett TRASSIR-nak, hogy lelökte a 37-es pozícióról, persze a 42.3%-os forgalomcsökkenés sem volt pozitív hatással versenyképességeire: a 49. helyen zárt. a HUNT Electronic tartja az 50. helyet. Nem stabilan, mert a forgalma 35.6%-ot csökkent.

Az AMSAG idei 50-es listája számos érdekességgel szolgált. Vannak köztük látványosak és olyanok is, melyek a sorok között bújnak meg. A fanfáros momentumok közé tartozik a pl. Dahua előretörése. A sorok között pedig az szerepel, hogy az elkövetkezendő évek erőteljes átrendeződéseket hozhatnak a biztonságtechnika globális piacán. A közeli jövőben főként a lista alsó szegmensében, de ha a nagyobb játékosok nem kapcsolnak magasabb fokozatba, középtávon az első harmad vállalkozásait is elérheti a leszakadókat most ostromló cunami.

Forrás: ASMAG

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Technical Support / dormakaba

Egyike vagyunk a három legnagyobb biztonságtechnikai vállalatnak a világpiacon. Közel 16000 alkalmazottal, több mint 130 országban vagyunk jelen. Aki velünk kezd dolgozni, azonnal érzi ezt: kíváncsiak vagyunk az emberekre és mindig a legjobbat várjuk tőlük. Az új munkatársakhoz őszintén közeledünk és bizalommal üdvözöljük őket – ez kultúránk része, amely évek óta sikeressé tesz minket. A bizalom mélyen összeköt minket a dormakaba-nál. És ez teszi tökéletessé a karrierépítést nálunk. A lehetőség: Technical Support