SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Külföld

2019. június 4. 8:11

Egy kesztyű, ami lát

Az MIT fejlesztésében megszületett, érzékelőkkel teliültetett kesztyű lehetővé teszi egy MI (mesterséges intelligencia) számára, hogy a „kezében” tartott objektumokat azonosíthassa.
A kutatók éveket töltöttek azzal, hogy megtanítsák a robotokat úgy megragadni egy tárgyat, hogy azt nem ejtik el, se nem törik össze. Nem csak a robotok (MI) fogásérzékelésének növelésében játszhat jelentős szerepet az új megoldás, de a művégtagok fejlesztéséhez is jelentősen hozzájárulhat. A fejlesztők által STAG-nek (scalable tactile glove – skálázható tapintókesztyű) keresztelt termék egy szimpla kötött „ruhadarab”, melybe több mint 550 apró érzékelőt integráltak. A kutatók ezt a 10USD-s költségvetésből megalkotott kesztyűt viselték mialatt huszonhat, különféle objektumot (olló, teniszlabda, kanál bögre stb.) fogtak meg és tettek arrébb. Az érzékelők által gyűjtött adatokat az MI felé továbbították. A projekt végére a mesterséges intelligencia 76%-os valószínűséggel mondta meg, hogy milyen tárgyat tartanak kézben. Nem mellesleg az adott tárgy tömegét 60g-os pontossággal volt képes „megbecsülni”.

Forrás: MIT

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában