SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Őrzés-védelem

2019. június 11. 15:17

A magánbiztonság és az önkormányzati rendészet fogalma, kialakulása kapcsolata és fejlődése

Szakdolgozat - NKE, Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék

A rendőrség egyre szűkebb kapacitása és túlterheltsége miatt egyedül már nem képes eleget tenni a közbiztonságért, ezért az önkormányzati-, a magánbiztonsági- és a civil önvédelmi szereplőket is be kell vonni, hogy segítsenek kiegészíteni az állami rendvédelmi szervek tevékenységét, így a szereplők feladatkörei is bővülnek.
A szerző - Farkas Péter - a szakdolgozat témájának azért választotta a magánbiztonsági és önkormányzati rendészetet, mert mind a két terület személyesen érinti, hiszen személy- és vagyonőrként kezdte a pályafutását, és jelenleg közterület-felügyelőként dolgozik.

A közbiztonság kérdése társadalmi ügy, azaz mindenkit érint. Azonban az újonnan jött összetett feladatokhoz elengedhetetlen a megfelelő szakmai felkészültség minden oldalon. A magánbiztonság és az önkormányzati rendészet hazánkban még gyerek cipőben jár, és számos anomáliával küzdenek, melyekre megoldást kell találni, és folyamatosan fejleszteni kell ezeket a szakterületeket. Ezt a célt szolgálják az elmúlt pár évben megjelent könyvek, publikációk, és önálló szócikkek, melyeket felhasználta a szakdolgozat elkészítéséhez.

A szakdolgozatban röviden bemutatásra kerülnek a szakterületek kialakulásának lényeges körülményei, körbe járva a biztonság-, a közbiztonság-, és a magánbiztonság; valamint a rendvédelem és a rendészet fogalmát és kapcsolatát. Továbbá rövid betekintést ad néhány külföldi ország magánbiztonsági és önkormányzati rendőrségi struktúrájába.

A szakdolgozat teljes terjedelmében IDE kattintva tekinthető meg.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában