SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2019. július 25. 8:54

Adatintegritás, ZFS vs. más filerendszerek

Miért fontos az adatok integritása manapság?

A digitális korszakban a kis méretű I/O fileok, illetve az ezekre irányuló igények egyre inkább az olyan mai technológiák felé fordulnak, mint például a pénzügyi blokkok, a mesterséges intelligencia, a dolgok internete és az e-kereskedelem. Ezek mindennapi életünkben jelen vannak, például mobil fizetéssel történő bevásárlásnál, készpénzfelvételkor ATM-nél, irodákban, gyárakban és még sok más olyan helyen, melyeket el sem tud képzelni.

Miért az XCubeNAS?

Az XCubeNAS tervezésének elve szerint az adatok integritása volt az egyik legfontosabb dolog, így a fejlesztőcsapat többszörös kompromisszumokkal szembesült a biztonság és a teljesítmény tekintetében. A felhasználó által meghatározott poolokhoz egyedi kialakítást készítettünk, amely megfelel a különböző alkalmazási követelményeknek és mindegyik más célt szolgál: Adatbázisok, Általános és Média Streaming.

Az adatbázis-pool úgy lett kialakítva, hogy kisebb fájlok esetén is a legmagasabb teljesítményt biztosítsa. A General pool teljesíti az alkalmazások 80% -át, például a biztonsági mentést és a fájlmegosztást. A média streaming-pool nagy teljesítményt nyújt a nagyobb fájlok számára, valamint 10GbE, Thunderbolt 3-ra optimalizált.
Hogyan biztosítja az XCubeNAS az adatok integritását?

Az adatbázisok számára elengedhetetlen az adatok integritása és biztonsága. A QSAN tárolókezelő szoftvere, a QSM, két mechanizmust kínál a szerverek és a tároló közötti adathibák kiküszöbölésének biztosítására. Először az adatot a gyorsítótárba írjuk, hogy megakadályozzuk a véletlen katasztrófák, mint például az áramkimaradás okozta adatvesztés. Második lépésben, a ZFS ellenőrző összegét alkalmazzuk. A ZFS ellenőrzőösszegét az adatok integritásának biztosítására tervezték. Más fájlrendszerekben, mint pl. Az EXT4, az ellenőrző összegeket az integritás ellenőrzésére használják, de csak a bites problémák elleni védelemre alkalmazható. A ZFS ellenőrző összege azonban megakadályozza a fantomírást, a hibás irányítást és írást, a memória közvetlen hozzáférési paritáshibáit és a véletlen felülírásokat.

Továbbá a ZFS támogatja az öngyógyító adatokat a RAID0-hoz hasonló tükrözött beállítás használatával. Ezen kívül más fájlrendszerek nem címezhetők, ha egy blokk sérült, hacsak ez nem metaadat-blokk, ami azt jelenti, hogy más fájlrendszerek rossz blokkokat vezethetnek az alkalmazáshoz, és felülírhatja a pontos adatokat más tükrökben. A ZFS egy tranzakció alapú fájlrendszer, ami azt jelenti, hogy a műveletek atomosak, ha a művelet összeomlik vagy áramkimaradás történik, a fájlrendszer gyorsan helyreáll a korrupcióból.

IDE kattintva megtekintheti a Qsan XCubeNAS XN8008T terméket
IDE kattintva megtekintheti a Qsan XS 5200 sorozatát
IDE kattintva feliratkozhat Youtube csatornánkra

A biztonság mögött, a teljesítmény

A nagyobb biztonság nagyobb erőforrásokat igényel. Amint már említettük, a ZFS a memória alapú ellenőrzőösszeget használja, amely a rendszerben telepített nagyobb memóriakapacitást igényli. A ZFS az ARC, az Adaptive Replacement Cache algoritmust is használ, amelyet a ZFS-ben hajtottak végre, hogy felülmúlják a hagyományos RAM-algoritmust, és ezáltal a találati arány magasabb.

További információ:
Alphasonic Kft.
Máté Roland (Termékmenedzser)
+ 36 88 33 131
roland.mate@alphasonic.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában