SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2006. június 28. 0:00

Aiphone JA

kaputelefon rendszer

A Japán Aiphone cég a kiváló minőségű és igen sok tekintettben egyedülálló kaputelefonjaival hívja fel magára a figyelmet. A JA rendszer a már ismert JB sorozat újabb, szélesebb felhasználási lehetőségekkel rendelkező testvére. A JA egy pan/tilt lehetőséggel rendelkező kézibeszélő nélküli színes videokaputelefon rendszer, amely több beltéri egység alkalmazása esetén interkom (egymás közötti) beszélgetésre is lehetőséget biztosítanak.Felépítését tekintve a rendszer minimálisan egy kültéri, egy mester állomást és egy 24V-os tápegységet tartalmaz. A rendszer bővíthető további kültéri egységgel, több bejárattal rendelkező objektumok esetén illetve beltéri alállomásokkal. Maximális kiépítésben a rendszer: 2 kapu állomást, 1 mester állomást és további 2 beltéri állomást tartalmazhat. A beltéri alállomások vegyesen lehetnek videó-audió (JA-2HCD) illetve csak audió (JA-2SD) rendszerűek. A második kapuegység szintén igényeknek megfelelően lehet audió-videó vagy csak audió rendszerű.

A videó beltéri egységek 4”-os színes LCD kijelzőt tartalmaznak. Rendelkeznek belső hívó választó, ellenőrző (Monitor), belső hívás, ajtónyitás gombokkal.
A Monitor gomb egyszeri megnyomásával lehetőség van az 1. kapuegység kamera képbe betekinteni, anélkül, hogy hívást kezdeményezett volna valaki a kültéri egységtől. A 2. gombnyomásra a 2. kapuegység képe látható. Harmadszori gombnyomásra kikapcsol a monitor. Az ilyen betekintésnél nincs automatikus hang kommunikáció, a beszéd átvitele a TALK gomb megnyomása után lehetséges.
Külső hívás esetén kézi üzemmódban a beszélgetés ideje alatt (max. 1perc) folyamatosan lenyomva kell tartani a TALK gombot. Automata üzemmódban a beszélgetés a TALK gomb egyszeri megnyomásával elindul, újbóli megnyomása esetén befejeződik. Visszakapcsolható a beszélgetés a TALK gomb 30 másodpercen belüli újbóli megnyomásával.
Amikor a kapukészülék működik a beltéri egységen levő nyilak segítségével négy irányba mozgatható (pan/tilt) a beépített kamera.
A beltéri egységek közötti beszélgetés kezdeményezése a CALL gomb megnyomásával történhet. Ekkor a többi beltéri egységen csengetés hallatszik és a TALK gomb bal lehet bekapcsolni a kommunikációt. Látogatóval történő beszélgetés is átadható másik beltéri egységre.

Két féle mester állomás alkalmazható:
 • JA – 2MCD beltéri mesterállomás
 • JA – 2MECD beltéri mesterállomás képmemóriával

  A JA-2MECD funkcionálisan megegyezik a JA-2MCD típussal, de belső képmemóriával és videó kimenettel rendelkezik. A memória automatikusan elindul, ha a kapukészülékről hívás érkezik. Betekintés funkciónál manuálisan rögzíthetőek a képek a REC gomb megnyomásával. Képrögzítés beállítások: 16, 32 vagy 60 kép (magasabb rögzíteni kívánt képszám esetén a képek felbontása csökken) vagy négy képkocka egy képben (16 db osztott elrendezésű képet rögzít). A videó kimenet révén lehetőség van a képernyőn megjelenő képek továbbítására más A/V eszközbe.

  Vezetékezési szempontból is a Mester állomás tekinthető a központi résznek. A kültéri egységek és a mester egység között összesen 1 érpár (2 vezeték) szükséges. Az ajtó mágneszárak vezérléséhez a mester állomás szolgáltatja a kontaktusokat. A beltéri egységeket felfűzve 4 vezetékkel kell bekábelezni. • További információt kérek erről a termékről a forgalmazótól.

  Hírlevél

  Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

  Cikkek hasonló témában