SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2019. szeptember 8. 9:17

Megtörtént az első hanghamisításos csaláskísérlet - állítólag

Egy ún. deepfake támadás segítségével megközelítőleg 250 000 USD-t csaltak ki egy brit energetikai vállalkozástól, a Washington Post cikke szerint.
A feltételezett elkövetők a cég vezérigazgatójának hangját hamisították olyan hatékonysággal, hogy a vállalkozás ügyvezetője – bár furcsának találta a kérést – teljesítette a telefonban a saját főnökét élethűen imitáló hang utasítását és elindította a kérdéses összeg átutalását. Ekkor a bűnözők mohókká váltak és ismét megpróbálták rávenni egy utalásra, de ekkor már az ügyvezető - a „belső hangra” hallgatva - felhívta a vezérigazgatót, hogy meggyőződjön az utasítás valódiságáról, mindeközben az ál-vezérigazgató szintén vonalban volt, így a csalás lelepleződött. A Symantec kutatóinak állítása szerint már 3 ilyen eset ismeretes, a kár meghaladja az 1 MUSD-t. A dolog egyik „legpikánsabb” eleme, hogy az ilyen hamisított hangfelvételek készítésére alkalmas generátorok nyilvánosan és ingyenesen elérhetők a világhálón. A lemásolni kívánt személytől elegendő egy percnél is kevesebb hangminta.

Forrás: The Washington Post

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában