SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2019. október 28. 11:22

Okos otthon kibervédelem 7 pontban

Ha már az otthonunkról van szó, és azt okosítani kívánjuk, a kényelmen túlmenően a biztonsági szempontokat is javasolt alaposan megrágni. Külön tekintettel arra, hogy az okos otthon megoldások – jellegükből fakadóan – az internetről is elérhető.
1. Kizárólag megbízható gyártó termékeit vedd számításba. Az biztos, hogy a „nagy nevek” termékeinél olcsóbban is találsz „no-name” okos otthon megoldásokat, melyek probléma nélkül működnek együtt pl. az Alexaval, vagy a Google Home-mal, de hiányoznak belőlük azok a biztonsági megoldások, melyekkel kizárhatod a nem kívánt „kiberlátogatókat”.

2. Feltétlenül változtasd meg az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót! A jelszó kiválasztásánál a könnyen kitalálhatókat (rövid; születési dátumok, gyermekek/háziállat neve; stb.) kerülni érdemes.

3. Amennyiben távolról, okos-telefonon keresztül kívánsz belépni az otthoni rendszeredbe, ha van rá lehetőség, használd a kettős azonosítás opciót. Ekkor, a rendszer küld egy véletlenszerű, egyszerhasználatos jelszót, plusz egy egyéb azonosítási mód (állandó jelszó, arcazonosítás, ujjlenyomat stb.) alkalmazásával igazolható a jogosultság.

4. A biztonsági frissítéseket mindig telepítsd!

5. Telepíts antivírus szoftvert minden eszközre, mellyel el kívánod érni az otthoni rendszered. Természetesen ennek frissítése is kiemelt prioritást élvez.
6. kapcsolj ki minden olyan funkciót, amit nem használsz.

7. Amennyiben WiFi-n keresztül kommunikálsz a rendszereddel, tedd biztonságossá! Alapértelmezetten határozottan kerülendő (értsd: tilos) nyilvános WiFi-n keresztül, „csak úgy” belépni az okos otthon rendszerünkbe. Akkor inkább mobil internetünk terhére (és lehetőség szerint VPN-en keresztül) tegyük. Amennyiben mégis nyilvános WiFi-n keresztül kívánjuk elérni otthoni rendszerünket, akkor kizárólag megbízható VPN szolgáltató igénybevétele mellett tegyük ezt meg.


Forrás: Security Info Watch

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában