SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2019. november 25. 9:53

Hangvezérelt rendszerek lézeres hackelése

Michigani Egyetem és a japán Elektro-kommunikációs Egyetem kutatói olyan biztonsági problémára világítottak rá, mely a valamennyi hangvezérlésű okoseszközt (bele értve a mobiltelefonokat is) érinti – a szakértők állítása szerint.
A nyilvánosságra hozott kutatási eredményeik szerint, a (vörös) lézer fényt az eszközök mikrofonjai hangként kezelik. A mikrofonok belsejében lévő diafragma, a fókuszált fény (pl. a lézer, de a fókuszált stroboszkóp) hatására ugyan úgy mozdul, mintha hang érné. Tekintve, hogy a lézerfénynek nem okoz gondot az ablaküveg (szemben a hanggal), a kutatók jelentős távolságról (110m), ablakon keresztül is képesek voltak meghackelni az adott okosház rendszert a hangvezérlésen keresztül. Bónuszként, a kutatók kizárólag olyan eszközöket használtak a hackeléshez, melyek publikusan megrendelhetők az Amazon webáruházaiban. A hackereknek nem kell mást tenniük, mint felvenni az üzenetet és egy lézermodulátor segítségével a mikrofonba továbbítani. Még a koszos ablak sem jelent akadályt. Persze, a védekezés is viszonylag egyszerű, a mikrofonokat vizuális takarásba kell telepíteni. A kutatási eredményekről a legnagyobb fejlesztők (Amazon, Google, Microsoft stb.) értesítést kaptak.

Forrás: The Wired

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Business development manager / IPCamLive

Az IPCamLive egy több éve sikeresen működő startup vállalkozás, mely vezető piaci szerepet tölt be az IP kamerák web streaming területén. További nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében Business development manager munkakörben új munkatársat keresünk. Ha olyan munkát keresel, ahol kreatívan dolgozhatsz és kipróbálhatod saját ötleteidet, akkor közöttünk a helyed!