SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2019. november 25. 9:53

Hangvezérelt rendszerek lézeres hackelése

Michigani Egyetem és a japán Elektro-kommunikációs Egyetem kutatói olyan biztonsági problémára világítottak rá, mely a valamennyi hangvezérlésű okoseszközt (bele értve a mobiltelefonokat is) érinti – a szakértők állítása szerint.
A nyilvánosságra hozott kutatási eredményeik szerint, a (vörös) lézer fényt az eszközök mikrofonjai hangként kezelik. A mikrofonok belsejében lévő diafragma, a fókuszált fény (pl. a lézer, de a fókuszált stroboszkóp) hatására ugyan úgy mozdul, mintha hang érné. Tekintve, hogy a lézerfénynek nem okoz gondot az ablaküveg (szemben a hanggal), a kutatók jelentős távolságról (110m), ablakon keresztül is képesek voltak meghackelni az adott okosház rendszert a hangvezérlésen keresztül. Bónuszként, a kutatók kizárólag olyan eszközöket használtak a hackeléshez, melyek publikusan megrendelhetők az Amazon webáruházaiban. A hackereknek nem kell mást tenniük, mint felvenni az üzenetet és egy lézermodulátor segítségével a mikrofonba továbbítani. Még a koszos ablak sem jelent akadályt. Persze, a védekezés is viszonylag egyszerű, a mikrofonokat vizuális takarásba kell telepíteni. A kutatási eredményekről a legnagyobb fejlesztők (Amazon, Google, Microsoft stb.) értesítést kaptak.

Forrás: The Wired

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában