SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Céges hírek

2019. november 25. 15:18

A biztonságtechnika iparág 50 legnagyobb szereplője

… avagy nincs (túl sok) új a Nap alatt

Az ASMAG nem törte meg a szokásos rendet és az idei évben is publikálta TOP 50-es listáját, melyen a biztonságtechnika 50 legnagyobb szereplője évről, évre. Bát egy kicsit csalóka a lista, tekintve, hogy 2019. „alkonyán” a 2018-as végeredményekre nyílik egy kevéssé részletesebb rálátásunk.
Az ASMAG „mentségére” szóljon, hogy több cég esetében az üzleti év nem esik egybe a naptárival, így meglehetősen nehézkes közös platformara hozni mind az ötven játékost. Mivel a listában szereplő cégek adott hányada nem releváns a magyar piac szempontjából – plusz túl is mutatna jelen cikk alapvető céljain –, itt és most az első 10 helyezett, valamint néhány érdekesebb szereplő kerül terítékre.

Lássuk tehát az első 10 helyezettet:
Mint említettem volt, ez a lista a 2018-as év eredményein alapul. Izgalmas lenne látni már a 2019-es végeredményeket, mert így csak ¾-es tippelésekkel élhetünk. Értem ez alatt, hogy a Hikvision idei, első 3 negyedéves eredményei hasonló (kb. 17%-os) növekedést vetítenek előre, mint amit 2018-ban vetítenek előre. Ez nem kevés, különösen a Kína és USA között zajló kereskedelmi háború tükrében. Összehasonlításképpen, 2017-ben mintegy 26%-os növekedést realizált a világpiac első helyezettje. Ehhez képest a kereskedelmi csörte olyan vészesen nem vágta vissza eredményeit. A Hikvision még mindig messze kimagaslik versenytársai tömegéből a maga 7Mrd USD-nyi árbevételével. A kereskedelmi háború a még mindig második helyezett Dahua-t érintette érzékenyebben, hiszen a 2017-es 41,4%-os növekedés (el kell ismerni: racionálisabb) 25,6%-ra mérséklődött. A szűkített 10-es lista nagyobb meglepetései között van az Uniview Technologies a maga 31%-os növekedésével, valamint a 25. helyről dobbantó és a 10. pozícióra érkező koreai IDIS. Más értelemben meglepetés, hogy hogy 6,3%-os visszaesés mellett is meg tudta őrizni 6. helyét a leginkább hőkameráiról ismert FLIR.

Lecsúszott a 10-es listáról a tavalyi 8. helyezett, a Hanwha (leánykori nevén Samsung) Techwin. A 4,3%-os visszaesés és 505,1 MUSD árbevétel „csak” a 11. helyre volt elegendő. Minimálisan esett vissza kaputelefonjairól ismert Aiphone (11-ről 13-ra), illetve a Vivotek (14-ről 18-ra). Az „ihaj!” kategóriába került az 529,4%-os növekedést produkáló (159,7 MUSD árbevétel), a mesterséges intelligencia (AI/MI) alapú analitikai megoldásokat fejlesztő MEGVII. A „mozgás”-érzékelőiről ismert OPTEX, bár 3.2%-os növekedést produkált ez ahhoz volt elég, hogy a 13. helyről a 24-re essen vissza. A MOBOTIX egy hellyel visszacsúszva a 28. pozíción zárt. A biometrikus azonosító megoldásairól elhíresült Suprema egy helyet javítva végzett a 29. létrafokon. A GeoVision 3 helyet rontva érkezett a 37. pozícióra. A sort az EverSpring Technology zárta 2018-as eredményei alapján.

A lista szereplőinek fő termékkörét nézve az embernek az az érzése van, hogy 20 éve alig változott valami. A CCTV olyan mértékben reprezentált, hogy nehéz elhinni, más termékek is léteznek a piacon. Bár a MEGVII sikere utalhat arra, hogy az AI alapú megoldások előre törhetnek, pl. a beléptetés területén, de őszintén: ahhoz is (a legtöbb esetben) kamera kell. Magyarán, egyelőre semmi sem veszélyezteti őfelsége, a video-biztonságtechnika trónját. Ennyit az idei (tavalyi) top 50-ről. Már csak 365-öt kell aludnunk, hogy megismerhessük a 2019-es eredményeket.

Szerző: O.V.SZ.
Forrás: ASMAG

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Business development manager / IPCamLive

Az IPCamLive egy több éve sikeresen működő startup vállalkozás, mely vezető piaci szerepet tölt be az IP kamerák web streaming területén. További nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében Business development manager munkakörben új munkatársat keresünk. Ha olyan munkát keresel, ahol kreatívan dolgozhatsz és kipróbálhatod saját ötleteidet, akkor közöttünk a helyed!