SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | MI - mesterséges intelligencia

2020. március 1. 16:19

Az arcfelismerési technológia segítheti-e a koronavírus felismerését?

Mivel a halálozások száma a folyamatosan növekszik a koronavírus kitörése miatt (már több mint 2,000 áldozatról tudunk), felmerültek javaslatok, hogy Kínában CCTV-t és arcfelismerési technológiát alkalmazzanak a vírus visszaszorítására.
A koronavírus tömeges kitörésével kapcsolatos aggodalmak folytatódnak, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) sürgeti az országokat, hogy tegyenek lépéseket a vírus felfedezésére és visszaszorítására, amely „nagyon nagy veszélyt jelent a többi a világ".

Tehát hogyan segíthet a videó megfigyelés és az arcfelismerési technológia?

Rengeteg vita folyik Kínában a megfigyelés alkalmazásáról, különös tekintettel a magánélet védelmével kapcsolatos aggályokra és az arcfelismerésre - ez nemcsak Kínára vonatkozik, amint azt a londoni rendőrség a közelmúltban is alkalmazta. Az ország sok lakosa már régóta tisztában van a megfigyelési infrastruktúra mennyiségével, és ennek terve a növekedésére irányul, amint azt a közelmúltban készített Guardian Podcast javasolja.

A Reuters jelentése azonban rámutat arra, hogy a technológiát jelenleg használják a koronavírus eseteinek felderítésére és a Vuhan tartományban indult járvány terjedésének megakadályozására, amely jelenleg csak Kínában több mint 40 000 embert fertőzött meg. A jelentés kiemel egy esettanulmányt, amelynek során a hatóságok arcfelismerő kamerák segítségével nyomon követhettek egy Hangzhou lakost, aki nemrégiben elutazott a közeli Wenzhou-ba - egy olyan területre, amelyet a vírus sújtott. Az egyént ezt követően utasították, hogy két hétig maradjon otthon.

Ezenkívül a Guangzhou City hőmérőket vezetett be városi buszaiba, amelyek az arcfelismerést használják az utasok vizsgálatára, hogy gyorsan azonosítsák a vírus bármely tünetét. A hőmérők egy másodperc alatt leolvashatják az utasok homlokát, riasztást küldve a járművezetőnek, ha rendellenességet észlelnek.

A jelentés kiemeli, hogy egyes megfigyelő kamerák képesek felismerni az alacsony lázas eseteket is, ezért felhasználhatók a koronavírussal fertőzöttek felderítésére is.

A kínai iparági minisztérium megkereste az ország mesterséges intelligenciát fejlesztő és kutató cégeit, hogy segítsenek megtalálni a járvány felismerésének új módjait.

Forrás: IFSEC Global

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában