Beléptető rendszerek a XXI. században

A beléptető rendszerek szerepe

Beléptető rendszerek a XXI. században
Beléptető rendszerek üzemeltetésével nem csupán a ki-hova személyi és térbeli korlátozást tudjuk megvalósítani, mint pl. hagyományos zárrendszereknél kulcsok kiosztásával, hanem a ki-mikor-hova forgalmat tudjuk engedélyhez kötni vagy korlátozni.

A fő- és vezérkulcsos rendszerek használata már jobb alternatíva a hagyományos zárak használatához képest, de egy főkulcs elhagyása az egész rendszer cseréjével, vagy átprogramozásával kell, hogy együtt járjon, így hatalmas költséget ró a tulajdonosra. Ráadásul nem tudjuk utólag ellenőrízni, hogy mikor használtak egy hagyományos zárat, ki-mikor lépett be az adott épületbe, helyiségbe. A beléptető rendszer alkalmazása nem csak kényelmes, de hosszútávon költségkímélő és biztonságosabb alternatíva is. A beléptető rendszerek újabb innovációja már alkalmas a napi szinten kiadásra kerülő lakások, irodák kezelésére is.

A komplex elektromechanikai-informatikai rendszer kiépítésével, nem csak személyek, hanem gépjárművek mozgása is kontrollálható, ellenőrízhető. A beérkezett adatok munkaidő nyilvántartásra is alkalmasak lehetnek, így továbbíthatók, pl. bérszámfejtés felé, mely alapja lehet a havi bér elszámolásának. Kulcsok használata helyett különböző technológiájú kártyák, tag-ek, karkötők (továbbiakban azonosítók) használatosak a beléptető rendszereknél.

A beléptető rendszer működési módját tekintve lehet offline, online, ill. felhő alapú.

Az offline beléptető rendszer önmagában működőképes, de a belépésre jogosult kártyákat minden belépési pontnál elhelyezett olvasóval meg kell tanítani. Új kártya felvitele, ill. elveszett kártya törlése távolról, vagy a beléptető rendszerbe bekötött számítógépről nem lehetséges.

Az online beléptető rendszernél a belépési pontok egy központi szerverről kapják a jogosult kártyák adatait, így a szerverről a zárak távoli felügyelete, az új kártyák kiosztása, ill. az elveszett kártyák törlése is megoldható az épületben elhelyezett, beléptető rendszerbe integrált számítógépről. A központi szervert távolról, interneten keresztül is elérhetjük, ha megfelelő informatikai eszközöket csatlakoztatunk a számítógéphez.

A beléptető rendszerek legújabb generációja a felhő alapú beléptető megoldás GSM kommunikációval, mely új távlatokat nyit a kényelem, biztonság, rugalmasság, integrálhatóság, vezérelhetőség tekintetében. Ez a megoldás, egyesíti az online és az offline beléptető rendszer előnyeit, a rendszer működése független az épület infrastruktúrájától.

A megfelelő beléptető rendszer használata kényelmes, költségkímélő, biztonságos

Kényelmes: Szinte korlátlan mennyiségű azonosítók oszthatók ki, és nem csak a beüzemeléskor, hanem folyamatosan hozzáadhatunk, módosíthatunk, vagy törölhetünk jogosultságokat, és mindezt távolról is megtehetjük. Egy új munkavállaló érkezésekor hozzáadhatjuk őt és az új azonosítót a rendszerhez, de egy új beszállítónak is kioszthatunk egy azonosítót, mely pl. csak a gépjármű belépésekor jogosult a sorompót nyitni. Módosíthatunk, ha egy személyre szabott meglévő jogosultsági szintet akarunk változtatni. Az azonosító törlése is azonnal megtörténhet, ráadásul ezt távolról is megtehetjük, mely alapvető igény lehet, ha egy rendszerben több és egymástól távol eső telephelyet üzemeltet a tulajdonos.
Költségkímélő: A beléptető rendszer használata ki tudja váltani a hagyományos regisztrációt, nyilvántartást, így csökkenhet a biztonsági szolgálat munkaidő igénye, ráadásul kamerák integrálásával ellenőrizhető az is, hogy az azonosító tulajdonosa használta-e azt, vagy nem.
Biztonságos: A nagy biztonságú azonosítók nem másolhatók. Az elveszett azonosítók távolról kitilthatók, így lopás esetén sem kell tartanunk illegális behatolástól. A nap minden órájában, és a hét minden napján működik így a dolgozók és az épület védelme hatékonyabbá válik.

Néhány példa, hogy mikor válhat szükségessé beléptető rendszer alkalmazása:

  • Biztonságosabb munkahelyet szeretnénk teremteni az ott dolgozóknak,
  • fokozni szeretnénk a területen lévő értékek védelmét,
  • tudni, korlátozni, azonosítani kell a területen lévőket,
  • korlátozni szeretnénk, hogy ki-hova mehet,
  • ellenőrízni szeretnénk, hogy ki-mikor-hova ment,
  • nagyobb biztonságot szeretnénk, mint a hagyományos kulcsok használatakor,
  • több személy kell egy adott és védett térbe való belépéshez.

  • Néhány példa arra, hogy miket lehet bekötni a beléptető rendszerbe, és így vezérelni azokat.

  • Hagyományos, tűzgátló ill. vészkijárati ajtók nyitása, zárása, nyitva tartása.
  • Tolóajtó, automata ajtó, forgóajtó, forgóvilla, forgókereszt, sorompó, lift stb. vezérlése.
  • Minősített kézfertőtlenítő berendezés használata pl. belépéskor és/vagy időszakosan.
  • A kamerarendszerrel való integráció biztosítani tudja az utólagos szúrópróba szerű ellenőrzést is.
  • Riasztórendszerrel való integráció esetén nem szükséges annak külön ki-bekapcsolása.
  • Mobil olvasók használatával a gyári munkások a buszokra való le, ill. felszállása is regisztrálható.
  • REST API integráció esetén a megszokott vállalatirányítási rendszerből is működtethető a letelepített beléptető rendszer.

    A cikksorozat következő részében többek között összehasonlítjuk az offline, az online, és a felhő alapú beléptető rendszereket.
  • Tagek: beléptető

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    A továbbfejlesztett napelemes kameraállomásról
    Olvasta már?
    A továbbfejlesztett napelemes kameraállomásról