Vírushelyzet és a négyzetméter alapú korlátozások


Vírushelyzet és a négyzetméter alapú korlátozások
Hogyan segíthetnek bennünket a korszerű rendszerek abban, hogy az érvényes szabályoknak megfeleljünk és mindezt költséghatékonyan tegyük?

A napokban került bevezetésre az üzletek négyzetméter alapú újranyitása, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzlethelyiségekben az üzlet méretével arányosan korlátozzák az egyidőben bent tartózkodók számát. Az üzletekben már el is végezték a számításokat és a legtöbb helyen a bejáratnál egy információs táblán tájékoztatják a vásárlókat, hogy az üzletben hányan tartózkodhatnak egyszerre. Igen ám, de ki számolja ezt?!

Kisebb üzletek esetében ennek ellenőrzése, követése gyerekjáték, akár egy körbepillantással megállapítható a bent lévők száma.

De mit tegyen egy többszáz négyzetméteres üzlet tulajdonosa? Állítson valakit a bejárathoz, ha több bejárat van, akkor mindegyikhez, aki 'strigulázza' a ki- és belépőket? Erre is láthatunk példát sok helyen. A módszer felvet néhány kérdést. Meddig tart a számláló kollégák ébersége? Egy zsúfolt napon képesek-e órákon át pontosan követni a ki- és belépő emberek számát? Mennyire tudják precízen összehangolni a számlálás eredményét, ha ezt többen végzik? Ha a biztonsági őr az ajtóban számolja a vásárlókat – erre is van példa szép számmal –, akkor ki figyel a bolti lopásokra? És mindez mibe kerül?

Miért ne végezhetnék ezt a feladatot erre a célra kifejlesztett berendezések? A mikroprocesszor nem fárad, nem éhes és nem tart szünetet.A lehetőségek sorban állnak. A legtöbb nagynevű gyártó kifejlesztett, illetve a meglévő mesterséges intelligenciák finomhangolásával testreszabott olyan – videótechnikai alapokon nyugvó – megoldást, amely az ügyfélszámlálást elvégzi. A vásárlók számára könnyen, érthetően meg is jeleníti a foglaltság mértékét és a belépés lehetőségét.

A működéséhez nem kell más, mint a be- és kijáratokat figyelő kamerák, amelyek akár 8 bejáratot is kezelhetnek egyszerre. A csatlakoztatott kijelzőn vagy kijelzőkön (akár bejáratonként), egyértelműen megjeleníthető a „szabad” helyek száma.Az ilyen rendszerek használata segít, hogy a jogszabályoknak megfelelően működhessenek az üzletek a jövőben. A befektetés költsége már akkor megtérül, ha csak egyetlen komolyabb szabálysértési bírságot segít elkerülni.

De ez nem minden! Ezek a rendszerek további funkciókkal is rendelkezhetnek, amelyek még inkább alátámasztják létjogosultságukat. A fejlettebb megoldások képesek egyidőben figyelni a maszk helyes használatát is, és jelezni, ha valaki nem, vagy nem megfelelően viseli azt. Beállítástól függően a szabálysértésről figyelmeztetést küld és menti az illető képét.

További szolgáltatás lehet a távolságtartás figyelése. A beépített mesterséges intelligencia a megfelelő paraméterezést követően képes meghatározni az emberek közötti távolságot és jelezni, ha valahol nem tartják be a szükséges távolságot.

Reméljük a koronavírus nem marad velünk örökké! Mit kezdünk a rendszerekkel ezután?
A fent ismertetett műszaki lehetőségeken felül a képtartalom elemzése más hasznos információkat is szolgáltathat a kereskedelmi vagy egyéb létesítmény üzemeltetőinek a fentiekkel párhuzamosan is. A látogatókról gyűjtött különböző információk fontosak az eladás ösztönzés, az áruk elhelyezése vagy a reklámcélú tevékenységek meghatározásához.


Ilyenek például:
 • korcsoport meghatározás, besorolás;
 • nemek közti arányok megállapítása;
 • színek azonosítása (elsősorban ruházat);
 • sapka, szemüveg, táska érzékelés.

 • Az intelligens rendszerek a fenti adatok további elemzését is támogatják, amellyel támogató információkat képesek nyújtani üzleti döntésekhez. A látogatók számlálásán túl képesek azok eloszlásáról is képet adni, mind időben, mind térben. A fenti statisztikákat összevethetik akár az aktuális időjárási viszonyokkal is, ezzel előrevetítve azok későbbi várható alakulását.

  Vannak olyan üzletek, ahol a pénztárnál várakozó sorok hosszát és az ott várakozó emberek számát is a videóanalitika elemzi.

  Nagyobb bevásárlóközpontok esetén a rendszerek és azok analitikai képessége központosítható és egységesen is kezelhető.  Ha a témakörrel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, vagy további információra lenne szüksége, kollégáimmal készséggel állunk rendelkezésére!

  Szerző: Ertinger Imre

  Kapcsolatfelvétel:
  Kreutzer András
  +36 (30) 233 1030
  andras.kreutzer@sbtprotect.hu
  Tagek: covid19

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Avigilon- AI-NVR2 hálózati videorögzítő
  Olvasta már?
  Avigilon- AI-NVR2 hálózati videorögzítő