Lopás elleni védekezés autóipari beszállítónál


Lopás elleni védekezés autóipari beszállítónál
Autóipari beszállítóként a Rosenberger Magyarország javarészt rézből, réz kábelből vagy forgácsolandó anyagból gyárt termékeket ma már ~55 000 négyzetméteres gyártási területén 6 telephelyen. A jászárokszállási vállalat 2003-ban indult és azóta már 500 fős gyártóvá nőtte ki magát, amely méretnél már az elkallódó alkatrészek, késztermékek és szerszámok is szabad szemmel jól látható összeget tehetnek ki.

A cég akkor kezdett csak el lopásmegelőzési módszereken gondolkodni, amikor a környéken járőröző rendőrök igazoltattak és lebuktattak egy gyanúsan felfelé világító fényszórójú személyautót. Mint kiderült, a csomagtartóba rejtett lopott Rosenberger termékek súlyától világított szokatlan irányba az autó fényszórója.

Problémafelvetés:
Az alkatrész- és alapanyaglopás okozta készlethiány sokszor nem csak az eltűnt érték miatt jelent problémát, hanem a hiány okozta termelésmegszakadás, és az ezáltal okozott késedelmes teljesítés és presztízsvesztés miatt is.

A Rosenberger két fő fókusszal keresett meg minket:
  • Lopások felderítése, megakadályozása a készlethiány megelőzése miatt
  • Bombariadók okozta termelési kiesések csökkentése

    Megoldás:
    A Rosenberger Magyarország számára megoldásunk elosztva két telephelyre:
    Jászárokszállás és Nyírbátor:
  • 3 db CEIA HI-PE Plus fémkereső kapu
  • 3 db Smiths Detection 6030di csomagvizsgáló röntgenberendezés


    A fémkereső kapu és csomagvizsgáló röntgen együtt tökéletes kombináció arra, hogy a dolgozóknál és a csomagjukban elrejtett lopott vagy veszélyes tárgyakat megtalálják. Az üzembe érkezők vizsgálatakor a fókusz a veszélyes tárgyak, az üzem elhagyásakor pedig a lopás felderítésén van. A berendezésekkel a teljes munkaállomány ellenőrzése túl időigényes lenne, ezért a be- és kimenő emberek 2-5%-ának véletlenkiválasztáson alapuló átvizsgálása.

    Eredmény:
    Az első szemmel látható eredmény azonnal érezhető, a berendezések megjelenésével azonnal alább hagy a lopási kedv és a készlet is stabilabb, de mégis vannak próbálkozók, akik a szerencséjükben bízva igyekeznek kicsempészni a gyár tulajdonát.

    A berendezések segítségével több lopást sikerült észlelni és elhárítani, például:
  • Retikülbe rejtett lopott áru;
  • Testre felcsatolható, kifejezetten erre a célra megvarrott hastáska, amelyben 12 kg alapanyagot rejtettek el;
  • Melltartóban elrejtett, összesen kb. 3 kg forrasztó ón;
  • Bokára szalagozott tolómérő és a fejtetőn sapka alá rejtett fogó;

    A fémkereső és röntgenberendezések nagyon jól működnek együtt, például egy télikabátos munkavállaló esetében nagy fémtömeget jelzett a fémkereső kapu, amely látványra nem volt indokolt. Szerencsére a „De hát csak a kabát van rajtam, biztos tévesen jelez a kapu…” mentegetőzést az őr nem fogadta el és a csomagvizsgáló röntgennel is átvizsgálta a kabátot, amellyel egyértelműen megmutatta a rejtett zsebben a lopott árut.

    A Rosenberger esete tökéletes példa rá, hogy ahol üzem és munkavállaló van, ott bizonyosan tűnnek el szerszámok, termékek, alapanyagok, alkatrészek. Érdemes elővigyázatosnak lenni a kérdésben.
  • Tagek: fémkereső

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    A BUD Security Kft. ajánlata
    Olvasta már?
    A BUD Security Kft. ajánlata