Lopás elleni védekezés autóipari beszállítónál


Lopás elleni védekezés autóipari beszállítónál
Autóipari beszállítóként a Rosenberger Magyarország javarészt rézből, réz kábelből vagy forgácsolandó anyagból gyárt termékeket ma már ~55 000 négyzetméteres gyártási területén 6 telephelyen. A jászárokszállási vállalat 2003-ban indult és azóta már 500 fős gyártóvá nőtte ki magát, amely méretnél már az elkallódó alkatrészek, késztermékek és szerszámok is szabad szemmel jól látható összeget tehetnek ki.

A cég akkor kezdett csak el lopásmegelőzési módszereken gondolkodni, amikor a környéken járőröző rendőrök igazoltattak és lebuktattak egy gyanúsan felfelé világító fényszórójú személyautót. Mint kiderült, a csomagtartóba rejtett lopott Rosenberger termékek súlyától világított szokatlan irányba az autó fényszórója.

Problémafelvetés:
Az alkatrész- és alapanyaglopás okozta készlethiány sokszor nem csak az eltűnt érték miatt jelent problémát, hanem a hiány okozta termelésmegszakadás, és az ezáltal okozott késedelmes teljesítés és presztízsvesztés miatt is.

A Rosenberger két fő fókusszal keresett meg minket:
 • Lopások felderítése, megakadályozása a készlethiány megelőzése miatt
 • Bombariadók okozta termelési kiesések csökkentése

  Megoldás:
  A Rosenberger Magyarország számára megoldásunk elosztva két telephelyre:
  Jászárokszállás és Nyírbátor:
 • 3 db CEIA HI-PE Plus fémkereső kapu
 • 3 db Smiths Detection 6030di csomagvizsgáló röntgenberendezés


  A fémkereső kapu és csomagvizsgáló röntgen együtt tökéletes kombináció arra, hogy a dolgozóknál és a csomagjukban elrejtett lopott vagy veszélyes tárgyakat megtalálják. Az üzembe érkezők vizsgálatakor a fókusz a veszélyes tárgyak, az üzem elhagyásakor pedig a lopás felderítésén van. A berendezésekkel a teljes munkaállomány ellenőrzése túl időigényes lenne, ezért a be- és kimenő emberek 2-5%-ának véletlenkiválasztáson alapuló átvizsgálása.

  Eredmény:
  Az első szemmel látható eredmény azonnal érezhető, a berendezések megjelenésével azonnal alább hagy a lopási kedv és a készlet is stabilabb, de mégis vannak próbálkozók, akik a szerencséjükben bízva igyekeznek kicsempészni a gyár tulajdonát.

  A berendezések segítségével több lopást sikerült észlelni és elhárítani, például:
 • Retikülbe rejtett lopott áru;
 • Testre felcsatolható, kifejezetten erre a célra megvarrott hastáska, amelyben 12 kg alapanyagot rejtettek el;
 • Melltartóban elrejtett, összesen kb. 3 kg forrasztó ón;
 • Bokára szalagozott tolómérő és a fejtetőn sapka alá rejtett fogó;

  A fémkereső és röntgenberendezések nagyon jól működnek együtt, például egy télikabátos munkavállaló esetében nagy fémtömeget jelzett a fémkereső kapu, amely látványra nem volt indokolt. Szerencsére a „De hát csak a kabát van rajtam, biztos tévesen jelez a kapu…” mentegetőzést az őr nem fogadta el és a csomagvizsgáló röntgennel is átvizsgálta a kabátot, amellyel egyértelműen megmutatta a rejtett zsebben a lopott árut.

  A Rosenberger esete tökéletes példa rá, hogy ahol üzem és munkavállaló van, ott bizonyosan tűnnek el szerszámok, termékek, alapanyagok, alkatrészek. Érdemes elővigyázatosnak lenni a kérdésben.
 • Tagek: fémkereső

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  FAAC szögben zárodó automata ajtók
  Olvasta már?
  FAAC szögben zárodó automata ajtók