OPENGATE – A biztonsági tömegátvizsgálás legnagyobb kapuja


OPENGATE – A biztonsági tömegátvizsgálás legnagyobb kapuja
Egy személyátvizsgáló rendszer telepítésére gyakran azért nincs mód, mert bár szükség lenne rá, de a helyszín nem alkalmas arra, hogy a létesítmény védelmét a rendes működésében okozott fennakadások nélkül láthassa el.

Egy nemzetközi repülőtér ma már elképzelhetetlen az utasok átvizsgálása nélkül, ugyanakkor egy oktatási intézmény vagy pályaudvar esetén nem elfogadott vagy nem is megengedhető a biztonsági ellenőrzéssel eltöltött többlet várakozási idő. A biztonsági személyellenőrzés bizony időigényes procedúra, ezért a vizsgálatra kötelezetteket előre fel kell készíteni rá. A sorban állás és a vizsgálat miatt a diákok elkéshetnek az órákról, az utazók pedig lekéshetnek a menetrendről.

A biztonsági átvizsgálást úgy is kell végrehajtani, hogy a ki- és belépő forgalmat a lehető legkevésbé korlátozza az ellenőrzés. Emellett a védett létesítményekbe, iskolákba, rendezvényekre, múzeumokba, közösségi terekbe belépők ellenőrzése során az is fontos szempont, hogy az ellenőrzés végrehajtása, sebessége, valamint a vizsgálati eljárás maga ne rontsa a látogatói élményt. A belépők első benyomása a belépés során elvégzett ellenőrzés, vagy már eleve az ellenőrzésre történő várakozás lesz. Ezek a hosszú percek sokat ronthatnak a megítélésen, amelyet az intézmények fenntartói elsődleges fontosságúnak tartanak. A hosszú sorok, a kézitáskák és kabátok ki- és visszapakolása, az esetleg rosszul elhangzó kommunikáció a biztonsági személyzet és az ellenőrzött személyek között pedig nem az áhított megítélést fogják erősíteni.
Általánosságban elmondható, hogy a belépők, az ellenőrzésre kötelezettek többsége nem tart magánál terrorfenyegetést jelentő eszközöket, tehát ők nem is sértik a belépésre vonatkozó szabályokat. Az eljárásrend ettől függetlenül mindenkire nézve kötelező, mert a maroklőfegyverek, puskák vagy ismétlőfegyverek kiszűrése másképp nem lehetséges. A tömegátvizsgáláskor alapvető elvárás, hogy a rendszer képes legyen gyorsan, nagyszámú belépőt átvizsgálni oly módon, hogy a fenyegetést nem jelentő tárgyak, például telefonok, pénztárcák, kulcsok stb., ne váltsanak ki téves riasztásokat. Mindezt úgy, hogy a védelmi rendszer gyorsan, különösebb technikai szakértelem nélkül és a helyszín speciális igényeinek mellőzésével telepíthető, illetve a biztonsági igényeknek megfelelően módosítható, bővíthető és akár áthelyezhető legyen. A tökéletes „első védelmi vonal” az ellenőrzést gyorsan, nagy sebességgel, a folyamatos áramlás legkisebb akadályozásával oldja meg.

Erre a feladatra fejlesztette ki a CEIA az OPENGATE rendszert, amely az összes felsorolt elvárásnak megfelel. Az OPENGATE nagy sikerrel mutatkozott be az Amerikai Egyesült Államokban és most már elérhető Magyarországon is a ZNZ Preventive Technologies kínálatában is.

A rendszer fejlesztése során a kihívás abban rejlett, hogy a felismerési teljesítmény megmaradjon a nagyobb fémtartalmú fenyegetések esetében, miközben a táskák, hátizsákok, ruházat egyéb, fenyegetést nem jelentő tartalma ne váltson ki téves riasztást. Így az Opengate használata esetében ezek a tárgyak, mint például a mobiltelefonok, kulcsok vagy akár fém italos palackok maradhatnak az átvizsgált személynél, akár a ruházatában vagy a táskájában. Nem kell megállni, kipakolni így a várakozási idő minimális vagy nulla. Mindeközben a riasztást kiváltott személy ellenőrzése elvégezhető a belépőforgalom akadályozása nélkül, akár egy másodlagos ellenőrzési ponton. Így a technikai átvizsgálás költségei is csökkenthetők.



A fémdetektor kapukkal ellentétben az OPENGATE két különálló egységből, praktikusan oszlopból áll. Ezek saját, egyszerűen és gyorsan cserélhető akkumulátoros tápellátással rendelkeznek, amelyek az átmenő forgalomtól függően akár több mint 14 órán át képesek a berendezések működtetésére. Így megspórolható az elektromos hálózat kiépítése, illetve a telepítési és alkalmazási helyszínek is szabadabban választhatók ki, hiszen nem igényelnek olyan infrastruktúrát, mint a fémdetektor kapuk. Az oszlopok súlya akkumulátorral sem több mint 15 kilogramm, gyorsan telepíthetőek és elbonthatóak vagy a rendezvény igényeinek megfelelően gyorsan áthelyezhetőek és újratelepíthetőek. A biztonsági személyzet így rövid időn belül képes reagálni a biztonsági kihívásokra, akár a technikai erőforrások átcsoportosításával, ellenőrzési pontok nagyon gyors áthelyezésével, vagy bővítésével. A telepítés gyakorlatilag egy perc alatt elvégezhető a berendezés egyszerű bekapcsolásával ugyanis nem igényli sem mechanikus, sem elektromos alkatrészek összeszerelését vagy beállítását, nincs csatlakozó vagy kábel, amit be kell dugni vagy el kell vezetni. A rendszer rugalmassága nem csak az egyszerű telepítésben rejlik, mivel nincs szükség a fémdetektor kapuhoz hasonló beállítási procedúrára sem. A rendszer bekapcsolás után automatikusan alkalmazkodik a környezethez, tehát a működését károsan befolyásoló zajok szempontjából kiemelkedően védve van, a folyamatos működést pedig állandó öndiagnosztika biztosítja. Ezek a tulajdonságok is azt a célt szolgálják, hogy a rendszer gyors, kompromisszumok nélküli telepítése különösebb szakértem nélkül is megtörténhet, akár olyan helyeken, ahol eddig erre nem volt mód.




A rendszer természetesen támogatja a távkezelést: az okostelefonra vagy táblagépre telepíthető alkalmazással el lehet végezni minden beállítást, és adatok nyerhetőek az akkumulátorok kapacitásáról, illetve szabványos riasztási értékeket lehet gyorsan beállítani és távolról ellenőrizni. A gyors telepítést követően a kiszolgáló személyzetet hangjelzés és 360 fokban látható fényjelzés tájékoztatja a helyszínen, így a folyamatos átvizsgálás közben gyorsan kiválasztható és kiemelhető a riasztást kiváltó személy.




Az OPENGATE legfontosabb jellemzői:

  • rendkívül nagy áteresztőképesség, közel zéró téves riasztással,
  • könnyen áthelyezhető és gyorsan beállítható, akkumulátorral is csak 15 kg,
  • a telepítése kevesebb mint 1 percet vesz igénybe,
  • nagy kaliberű támadófegyverek és más, tömeges fenyegetést jelentő fémtárgyak felismerése,
  • könnyen beállítható észlelési és jelzési paraméterek okostelefonra vagy táblagépre,
  • beltéri és kültéri használat,
  • széles körű alkalmazhatóság: stadionok, arénák, színházak, vidámparkok, oktatási intézmények, középületek, kongresszusi és bevásárlóközpontok, repülőterek vagy kikötők bejáratai, valamint múzeumok stb., bármely olyan helyszín, amely nyitva áll a nagyközönség előtt és amelyet folyamatos vagy korlátozott időben magas hozzáférés jellemez.

    Az OPENGATE egy olyan kaput tár ki a tömegek gyors biztonsági átvizsgálásához, amely egyrészt felgyorsítja az ellenőrzést, csökkenti, vagy megszünteti a várakozást, optimalizálja a biztonsági költségeket, miközben egyszerűen lehetővé teszi a biztonsági rendszer telepítését és problémamentes használatát. Biztosítja továbbá a helyzethez történő rugalmas alkalmazkodás képességét olyan helyszíneken is, ahol eddig erre nem volt mód, miközben a biztonsági szempontok és elvárások maradéktalanul teljesülnek.

    Dudás József
    ZNZ Preventive Technologies
  • Tagek: fémkereső

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    ATM kiemelés megelőzése MI alapokon
    Olvasta már?
    ATM kiemelés megelőzése MI alapokon