Tények/tévhitek a felhő alapú beléptetőrendszerrel kapcsolatban.

Már a kis rendszereknél is költséghatékony a felhő alapú beléptetőrendszer választása.

Tények/tévhitek a felhő alapú beléptetőrendszerrel kapcsolatban.
Az online beléptetőrendszereket is szükségszerűen elérte a változás, ma már választanunk kell, hogy irodai szerveres hálózatra, vagy felhőalapú megoldásra bízzuk a beléptetést. Ez a cikk a saját szerverrel üzemeltetett (in house) rendszert hasonlítja össze a felhő alapú működtetésű(1) beléptetőrendszerrel.

Egy folyamatosan, megbízhatóan működő beléptetőrendszer üzemeltetése sok költségből és komplex megoldások, folyamatok sokaságából épül fel. Aki csak a virtuális szerver havi szolgáltatás díját hasonlítja össze egy saját szerver beszerzési költségeivel, az több fontos szempontot hagy figyelmen kívül (ld. 2. sz. táblázat), rossz döntést hoz, ami pedig hosszú távon gazdasági, biztonságtechnikai és működésbeli hátrányt is okozhat. A költségeket lehet ugyan csökkenteni saját, belső ember alkalmazásával, de egész egyszerűen a fizikai, technológiai korlátok hátrányosan érintik a saját szerverrel üzemeltetett rendszereket, nem beszélve a redundancia fontosságáról. Egy gép, egy telephely, de a több telephelyes rendszerek nem csak több szerver telepítését és folyamatos üzemeltetését igénylik, sokkal bonyolultabb az adatok, a jogosultságok, és a változtatások menedzselése is.

Az in house adattárolás költségeinek számolásánál nem csak a szerverek megvásárlási és azok időszakos cseréjének költségeivel kell számolni, de a reális összehasonlítás érdekében az alábbiakat is érdemes figyelembe venni: telepítés, karbantartás, folyamatos üzemeltetés, áramfogyasztás, IT havi költsége, állandóan változó IT környezet, operációs rendszer és beléptető szoftver csere, hálózat és tűzfal biztonság, külső és belső támadásokra való biztonsági felkészülés, szakemberek rendelkezésre állása. Fentiekre komoly pénzösszegeket kell fordítani, amihez az emberi erőforrás munkadíját is hozzá kell adni. A szerverek elhelyezése ráadásul nem történhet bármilyen helyiségben és bárkinek a gépén. Amennyiben biztonságos, hosszú távon megbízható működést szeretnénk elérni, úgy erre a célra kialakított gép és terem szükséges.

Felhő alapú szolgáltatások igénybevételekor a fenti felsorolásban lévő feladatok nagyrészével nem kell foglalkozni, és további technológiai előnyöket is biztosít az innovatív felhő alapú rendszer, melyekből néhányat az 1.sz. táblázat tartalmaz. Fentieken túl a növekvő villanyszámlák, a változó áramdíjak is egyre több vállalkozást ösztönöznek a hagyományos beléptetőrendszer elhagyására. A szerverek minden esetben védett, TIER 3-as minősítésű szerverbankokban vannak elhelyezve, biztosítva a redundáns működést.

A további költségek elemzésekor figyelembe kell venni, hogy hány vezérlőt kell használni egy adott rendszerhez, és azoknak mekkora az áramfogyasztása. A hagyományos beléptető vezérlők általában 1-8 ajtó vezérlésére képesek, telepítésük bonyolultabb és időigényesebb a felhő alapú beléptetőrendszerhez képest. A felhő alapú beléptetőrendszer vezérlő és további hardver elemek fejlesztésénél a minimális energiafelhasználás, és a hosszú távú fenntarthatóság volt az egyik legfontosabb cél, akkor is, ha így drágábbak az alkatrészek.

További fontos szempont, hogy a felhő alapú beléptetőrendszer hardvere, csere nélküli, hosszú távú fenntarthatóságra épül. Az új hardver és szoftver mindig kompatibilis lesz az új eszközökön. Hagyományos beléptetőrendszereknél szoftver csere magával hozhatja a régi hardverek cseréjét is, nem minden esetben lesz kompatibilis az új szoftver a régi eszközökkel.

A felhő alapú rendszerekhez bármikor megrendelhetünk egy új modult, és az perceken belül aktiválódik úgy, hogy nem kell hozzá telepítőcsapat. A szoftver frissítésekor nem kell számolni rendszerleállással, így a munkaidőt nem befolyásolja, ráadásul már a hardverekben is aktiválhatóak különböző funkciók. A szolgáltató kiesésekor a felhő alapú rendszer offline beléptetőrendszerként is működőképes, a vezérlő a legutóbbi adatok alapján hozza meg a döntést, indítja a vezérléseket. A kapcsolat helyreállásakor pedig szinkronizálja az adatokat.

Mit jelent a felhő (Cloud)?
Interneten keresztül elérhetővé válnak a „felhőben” a távoli helyeken tárolt számítási szolgáltatások, például szerverek, szoftverek, adattárolók, adatbázisok, hálózatkezelés, adatelemzés és az automatizált intelligens megoldások. Az igénybevett szolgáltatások rugalmasan módosíthatók, mindig az igénybevett szolgáltatásokért kell fizetni, így optimalizálhatóak az üzemeltetési költségek. Felhő szolgáltatást ma már szinte mindannyian használunk a mindennapokban, gondoljunk csak az eRecept vagy bizonyos e-mail szolgáltatásokra (pl. gmail), a közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók tárolása is a felhőben történik, de a biztonságtechnikai rendszereknél (pl. riasztó, video) elérhető applikációk használata is felhő alapú (nem közvetlenül csatlakozunk a biztonságtechnikai rendszerhez).

A szolgáltató bejelentkezési felületét bármilyen internetre alkalmas eszközről elérhetjük (számítógép, okostelefon, táblagép stb.), így bármikor, bárhonnan könnyedén hozzáférhetőek a jogosultsági szintünknek megfelelő adatok. A felhő alapú szolgáltatás igénybe vétele ráadásul támogatja az otthoni, vagy több telephelyen végzett beléptetést és munkaidő rögzítését is.

IT biztonság
A hagyományos beléptetőrendszerek nem felhő alapú működésre lettek tervezve, az interneten való elérésük a felhasználói igényekre való utólagos reagálás, fejlesztés volt. Az ilyen típusú rendszerek távoli elérése fontos IT biztonsági kérdés. A jellemző problémák általában nem a rendszer feltöréséből adódnak, hanem egy elveszett kártya gyors letiltásából.

Elveszett kártya kitiltása:
- Szigetüzemű beléptetőrendszer működtetésekor csak a helyszínen.
- Interneten keresztül elérhető hagyományos beléptetőrendszereknél a helyszínen és távolról. Figyelembe kell venni azonban a rendszer méretét, és a vezérlők számát, mert nagy rendszereknél a kitiltás több órát is igénybe vehet.
- Felhő alapú rendszereknél bármikor, bárhonnan, néhány másodperc alatt megoldható. A kitiltás gyorsaságát nem befolyásolja a rendszer mérete, és az alkalmazott vezérlők mennyisége.

A hagyományos szerver üzemeltetési költségei
A beléptetőrendszerünk kiválasztásakor tehát nem csak a beszerzési, hanem a hosszú távú költségeket is össze kell hasonlítani, melyeket a 2. sz. táblázat tartalmazza. Szerencsére a felhő alapú beléptetőrendszerek beszerzési költségei mára már teljesen versenyképesek a hagyományos online beléptetőrendszerek árával. Tévhit, hogy csak nagyobb rendszereknél éri meg a felhő alapú rendszer, már néhány ajtós beléptetőrendszernél is meg kell néznünk a költségeket, ha fontos a költséghatékony és biztonságos rendszer. Ezt egyszerűen ellenőrízheti, kérjen ajánlatot felhő alapú beléptetőrendszerre. A beszerzése költséghatékony, a hosszú távú üzemeltetése általában nézve pedig jóval olcsóbb, mint a hagyományos rendszereké.

A 3. sz. táblázatban zölddel jelölt adatokból jól látható, hogy milyen költséget jelent nekünk egy átlagos gép áramfogyasztása, magyarországi átlagos ipari árami díjjal kalkulálva(2). Az összegek nem tartalmazzák a saját gépünk fenntartásához szükséges egyéb költségeket (ld. 2.sz. táblázat).
- Amennyiben hagyományos asztali gépet használunk beléptetőrendszerünkhöz, úgy 20 000 Ft havi áramfogyasztási kiadással kell számolnunk, ami éves szinten már 240 000 Ft költséget ró vállalatunkra.
- Szerver gép használata esetén ez közel 400 000 Ft éves kiadást jelent.

Havi 20e Ft áramfogyasztási díjunk fedezheti egy átlagos beléptetőrendszer havidíját. A szerver gép havi 33e Ft költsége már egy nagyobb, komolyabb igényekkel rendelkező KKV beléptetőrendszerének havi díját is fedezheti.







Accessium Ltd.
Berende Péter és Kertész Róbert Tibor

FONTOS MEGJEGYZÉS: A 2.sz. táblázat első sora tartalmazza az áramfogyasztási költségünket. Fenti két példánál csak ezzel a költséggel számoltunk, a többit nem is vettük figyelembe, mégis, már ez a kiadásunk fedezi a példában lévő felhő alapú beléptetőrendszer összes költségét (ld. a 2.sz. táblázat többi sorát). Ehhez az előnyhöz pedig adjuk hozzá az 1. sz. táblázatban lévő tulajdonságokat.
Ne legyünk saját pénztárcánk és biztonságunk ellenségei, nyissunk az innováció irányába, értsük meg az új technológiákat, és kezdjük el használni azokat.

(1) Nem tekinthető felhő alapú működésű beléptetőrendszernek az internetes elérésű online rendszer. A felhő alapú beléptetőrendszer célhardvereket használ, a vezérlő közvetlenül csatlakozik a felhőben lévő szerverhez. A cikk a jelenleg elérhető felhő alapú beléptetőrendszer tulajdonságait veti össze az általános beléptetőrendszerrel.
(2) Sok esetben a díjunk nem fix, havonta változhat. Érdemes ennek is utánajárni.
Tagek: beléptető

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
InterCom GSM Monitoring Set - távoli vezérlés és felügyelet
Olvasta már?
InterCom GSM Monitoring Set - távoli vezérlés és felügyelet