SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | MI - mesterséges intelligencia

2020. február 11. 9:29

TOP 5 biztonsági trend – a Genetec szerint

A kanadai Genetec megjelentette, hogy szerinte mely’ öt nagy trend határozza meg 2020-as év biztonságtechnikai piacát.
Elsőként a mesterséges intelligencia (MI/AI) jobb megértését emelték ki. Meglátásuk szerint, az MI-t egyre gyakrabban használják, de a valóságos MI-től és lehetséges alkalmazási vertikumától még messze vannak a jelen lehetőségei. A (számító)gépek rohamosan fejlődnek, de az emberi intelligenciától még messze vannak. Azonban a gépi tanulás az élet számos területén (Big Data, tartalom elemzések stb.) hatékony segítséget nyújthat számunkra, de ehhez szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű tanítási folyamat megléte.

Második helyre került az arcfelismerő megoldások körüli feszültségek enyhülése. Itt leginkább azon jogi és emberjogi aggodalmakra céloztak, melyek a tavalyi évben csúcsosodtak ki, sőt odáig terebélyesedtek, hogy az EU komolyan megfontolta egy 5 éves, átmeneti, tilalmi időszak bevezetését, melynek során közterületeken tiltva lett volna az arcfelismerő megoldások alkalmazása. A félelmek egy része a szakma elégtelen kommunikációjából fakadt; másrészt nagyobb nyilvánosságot kaptak azon hírek, melyek az arcfelismerő rendszerek „tévedéseit” hangsúlyozták ki. A Genetec arra igyekszik rávilágítani, hogy nem a rendszerek tévednek (vagy elfogultak), hanem az őket készítő emberek követhetnek el hibákat (is). A fejlődő szabályozási környezet és fejlesztési eljárások eliminálhatják ezen problémákat.

Harmadik helyre került a beléptetés „out-of-the-box”. Magyarán, a kisebb és közepes vállalkozások (várhatóan) egyre nagyobb számban fordulnak majd a „dobozos” beléptető megoldások felé, semmint hogy a drágább és tévedésre és egyéb emberi gyarlóságokra hajlamos emberi erőforrásokba fektessenek több tőkét.

Negyedik helyen szerepel blockchain (blokk-lánc) felhasználása az adatvédelem területén. Meglátásuk szerint a blockchain egy erőteljes megoldás az adatok változásainak nyomon követésére és az alkalmazása messze túlmutat a kripto-valuták kérdéskörén.

Ötödik helyen (talán nem meglepő) a Genetec is a kiberbiztonság egyre növekvő szerepét jelölte meg, mint 2020 egyik masszív trendjét.

Forrás: Genetec

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában