SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | MI - mesterséges intelligencia

2020. március 23. 12:51

Az ajakmozgás alapú biometria a jövő egyik lehetséges „csillaga” – a kutatók szerint

A Belfasti Egyetem Elektronikai, Kommunikációs és Információs Technológiák Intézetének kutatói szerint az ajakmozgás elemzése az egyik leghatékonyabb viselkedés-biometriai azonosító eljárása, amennyiben egy adott rendszerbe már regisztrált személyazonosság vizsgálják.
Carrie Wright és Darryl William Stewart szerint, mindössze a gyengébb fényviszonyokat szükséges kompenzálni miközben az adott személy a telefonja kamerájához beszél és már adott is az azonosításra alkalmas minta. A kutatók szerint az ajakmozgás alapú biometrikus jellemzőket nehezebb hamisítani, tekintve, hogy dinamikus jellemző, szemben az ujjlenyomat vagy az arc inkább statikus karakterisztikájával. Nem is beszélve arról, hogy ehhez egyértelműen élő személy szükséges, nem lehetséges 3D nyomtatóval készül helyettesítő „nyomtatvánnyal” becsapni a rendszert. A fejlesztés alatt lévő megoldás esetében mindössze egyszer kell kimondani egy többkarakteres szöveget, s az ún. XM2VTS adatkészlettel feltanított rendszer ezt követően 1.65%-os hibarátával azonosítja a beszélőt, szemben a hagyományosabb megoldások 16.5%-os hibarátájával (a kutatók állítása szerint). Wright és Stewart elismerte, hogy a megoldásuk Achilles-ína a világítás, melynek elégtelensége jelentős hatással van az azonosítási hatékonyságra.

Forrás: Biometric Update

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában