Optex SL-200QDP(C) infrasorompó


Optex SL-200QDP(C) infrasorompó
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: Optex


A behatolásvédelem számára az egyik legnagyobb kihívást a kültéri védelem jelenti, mivel itt sokkal több zavaró tényezővel kell számolni, mint beltéri környezet esetén. Elsődleges szempont a behatolás nagy biztonsággal történő érzékelése, emellett pedig elvárás, hogy a téves riasztások számát minimálisra csökkentsük. Egy jól működő kültéri védelemmel sokkal korábban értesülünk a nem kívánatos behatolókról, sokkal hamarabb kapunk riasztást és indulhat az intézkedés, mint ha csak beltéri védelmünk van. Nem beszélve arról, hogy megelőzhető a rongálás okozta anyagi kár. A feladat megvalósítására kiválón alkalmasak az OPTEX infrasorompói, melyek precizitásuk és megbízhatóságuk révén nagy népszerűségnek örvendenek.

Az infrasorompóval kialakított védelem nagy előnye a térvédő mozgásérzékelőkkel szemben a vonali karakterisztika. A térvédelemmel szemben jóval kisebb az a terület, ahol téves riasztásokat okozó, zavaró tényezők előfordulhatnak. Az Optex infrasorompók között találhatunk két érzékelősugárral működőt és választhatunk a még stabilabb működés érdekében négy érzékelősugárral működőt. Az érzékelők működési elve az, hogy egyszerre az összes sugár megszakítása szükséges a riasztás jelzés kiváltásához. Ennek köszönhetően a négysugaras érzékelőkkel még kisebb a téves riasztások esélye. Amikor egy területen több infrasorompót használunk, ezek zavarhatják egymást, hogyha a telepítési elhelyezés miatt két vagy több eszköz egymásra világíthat. Ilyenkor a vevőegységre nem csak a saját adója által kibocsátott fény érkezik. Erre a problémára is találunk megoldást az Optex termékpalettáján. A Power kínálatában is megtalálhatóak az Optex infrasorompók között olyan többcsatornás típusok, ahol az érzékelők DIP kapcsolókkal különböző csatornára állíthatók. Ennek eredményeképpen a különböző csatornán dolgozó eszközök nem zavarják egymást.

Ezeknél az infrasorompóknál négy szeparált csatorna beállítására van lehetőségünk. Az érzékelők 12-30 V egyenfeszültségről üzemeltethetők, és a szünetmentesítésük sem megoldhatatlan feladat, hiszen hatótávolságtól függően néhány 10 mA a fogyasztásuk. Telepítéskor a helyes irányba állítást prizmák segítik, sőt, a nagy hatótávolságú eszközöknél ez a prizma egy „távcsővel” van kombinálva, hogy jobban láthassuk a távolban elhelyezett párját. Ezt az optikai keresést segíti az Optex fejlesztése, hogy az eszközök belső anyaga feltűnő narancssárga színű, amit aztán a külső burkolat diszkréten elrejt. Ha már a ház kialakításánál tartunk, meg kell említeni a készülék szigetelésének kialakítását is. A gyártó itt is a maximumra törekedett: amellett, hogy a burkolat tömítése tökéletesen illeszkedik, a kábelbevezetést is profin oldották meg. Lépcsős kialakítású szilikon kúpokat helyeztek el a kábelek fogadására, azt is megjelölve, hogy mekkora átmérőjű kábelnél, hol kell levágni a kúpot, hogy az páramentesen tömítsen. Az érzékelő feszültség alá helyezése után finomhangolás szükséges, ami az infrasorompóknál megszokott monitoring pont feszültségszintjének multiméteres ellenőrzésével történik. Az Optex ebben a munkafázisban is igyekszik a telepítők munkáját megkönnyíteni azzal, hogy az érzékelt jelszintet LED-ekkel is megjelenít, sőt, még hangjelzéssel is segíti a telepítőt a sorompó helyes beállításában. A készülékek ezután már küldhetik a jelzéseket a riasztóközpont felé, szárazkontaktusok formájában.


Kültéren a vezetékek elvezetése gyakran körülményes, illetve nem is mindig lehetséges. Ezért az OPTEX az infrasorompóknak is elkészítette az elemes változatát. Ezek az eszközök olyan esetekben kínálnak jó alternatívát, ahol a vezetékezés nem kivitelezhető, mégsem szeretnénk lemondani a nagyfokú biztonságot nyújtó érzékelő alkalmazásáról. Az elemes típusok esetében a sorkapcsok helyett dedikált kivezetések állnak rendelkezésre a bekötéshez. Ezekhez tudjuk csatlakoztatni az elemtartót, illetve a riasztórendszerünkkel kompatibilis rádiós átjelzőt. Paradox márka esetében használhatjuk a DCTXP2 vagy a DCT10 rádiós nyitásérzékelőt, amelyek saját REED reléjük mellett rendelkeznek egy külső érzékelők számára fenntartott kontaktus bemenettel, amelyre csatlakoztathatjuk az infrasorompó kimenetét. Ez a lehetőség nem csak az SL-200QDP(C) sajátja – a teljes Optex elemes érzékelő széria átjelzése megoldható a Paradox rádiós nyitásérzékelőivel. Minden elemes infrasorompó belsejében elegendő hely áll rendelkezésre az elemtartó, valamint az átjelző számára.

Az Optex az infrasorompók esetében is a márkára jellemző, professzionális megoldásokat alkalmazza.


Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Keresés képanalitikai riasztások alapján Videosec NVR-eken
Olvasta már?
Keresés képanalitikai riasztások alapján Videosec NVR-eken