Megoldódott az arcfelismerő rendszerek „elfogultságának” problémája?


Megoldódott az arcfelismerő rendszerek „elfogultságának” problémája?
Sixue Gong, Xiaoming Liu és Anil K. Jain – mindegyikük a Michigani Állami Egyetem kutatója – az idei Európai Gépi Látás Konferencián (ECCV) mutatták az arcfelismerő rendszerek ún. elfogultságát semlegesítő megoldásukat.

Mint arról már többször is hírt adtunk, az elmúlt években számos kritika érte a mesterséges intelligencián (MI) alapuló arcfelismerő megoldásokat, mivel azok egyes demográfiai csoportok esetében meglehetősen gyengén teljesítettek. A DebFace elnevezésű, szintén MI (ún. versengő hálózatok) megoldásuk képes arra, hogy az eddig problémás demográfiai csoportok jellemzőit felismerje, korrigálva az adott arcfelismerő rendszer „elfogultságait”. A kutatók által javasolt rendszer 4 osztályozó modult tartalmaz: az egyik a személyazonosság, a maradék három a demográfiai jellemzőkért (nem, kor, rassz) azonosításáért felel. Az eddigi kutatások szerint, a DebFace minimálisan csökkenti az arcfelismerő rendszerek laborkörülmények között mért hatékonyságát, stressz környezetben (való világ) 95% körül teljesít úgy fehér, mint nem fehér személyek eseté.

Forrás: link.springer.com

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Földfelszíni és drón-detektáló radarok a Zmaxnál
Olvasta már?
Földfelszíni és drón-detektáló radarok a Zmaxnál