Egyidejű félelmek


Egyidejű félelmek
A kormányok egyre növekvő mértékben fordulnak az arcfelismerés alapú biometrikus megoldások felé a COVID-19 elleni küzdelemben, ám az ENSZ Személyiségi Jogokért Felelős hivatalnoka (Joseph Cannataci) arra figyelmeztet, hogy ezzel hosszú időre – a járvány múltát meghaladó időintervallumra – jelentősen sérülhetnek az egyén személyiségi jogai.

Cannataci úr szerint, a tömegesen „hadrendbe” állított okostelefon alapú és egyéb megoldások alkalmazása csak a szükségesség és arányosság elve mentén fogadható el, határozott időintervallumok megjelölésével. Egyéb szakértők is hasonló véleményt fogalmaztak meg, de már jóval bizonytalanabbul, mint akár 1-2 hónappal ezelőtt. Példának okáért, Glen Greenwald (Intercept társapalítója, 2014-ben Pullitzer díjat kapott az Edward Snowdennel készített interjújáért) kifejtette, hogy rendkívül aggódik még mindig a személyiségi jogok miatt, de jóval elfogadóbbá vált az eddig támadott technológiák/megoldások iránt, tekintettel az új fenyegetésre. Egyes kutatók (pl.: az EFF elemzője: Matthew Guariglia) nem látják, miként segíthetné a járvány elleni küzdelmet az arcfelismerés. Megállapításuk szerint a technológia egyáltalán nem bizonyított még e téren. Az Elektronikus Személyiségi Jogok Központjának (EPIC) elnöke szerint, megoldható a személyiségi jogok és a járványkezelési technológiák (és elvárások) összefésülése, egyensúlyának kialakítása. Amennyiben ez a (kényes) egyensúly mégsem valósulna meg, akkor (és ott) a tervezett protokoll hiányosságait szükséges górcső alá venni. Más szakértők a véget érni nem akaró, ún. terror elleni küzdelemhez (háborúhoz) hasonlítják a most formálódó helyzetet. Számos szervezet – Privacy International, Amnesty International, Center for Digital Democracy, Chaos Computer Club, EPIC, Human Rights Watch, International Commission of Jurists, OpenMedia, PEN International, World Wide Web Foundation stb. – aláírása szerepel azon a nyilatkozaton, mely felhívja a világ kormányainak figyelmét arra, hogy az emberek digitális technológiákra épített nyomonkövetése és megfigyelése (a járvány kezelése céljából) csak az emberi jogokkal összhangban történhessen.

Forrás: Reuters

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Mingardi: friss levegő és napfény közelebb még egy karnyújtásnál is
Olvasta már?
Mingardi: friss levegő és napfény közelebb még egy karnyújtásnál is