Arcfelismerés a GAO szemszögéből


Arcfelismerés a GAO szemszögéből
Globális viszonylatban is elsőként fogalmazta meg egy kormányzati szereplő, hogy „elfogult” mesterséges intelligencia (MI) – technológiai értelemben véve – nem létezik.

A GAO (Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal - az USA kongresszusának pártokon felülálló szervezet) GAO-20-522-es számú, kongresszusi képviselők állásfoglalásigényére reagálva elkészített jelentése meglehetős mélységben elemezi az arcfelismerés problémakörét. Javaslatait tekintve, jelentős eltérések nem érhetők tetten korábbi, hasonló témában készült jelentésében megfogalmazottakhoz viszonyítva. A 2013-as anyag „kongresszusi jogalkotási aktus szükséges a személyhez fűződő jogok megóvása érdekében” megállapítást a 2020-as tanulmányban is a leghangsúlyosabban között található.

Ami mindenképp elismerést érdemel, az az MI „elfogultság” kérdéskörének kezelése. Megjegyzik, hogy a probléma ugyan létezik, de a tanító adatbázisok, valamint az alkalmazott algoritmusok megfelelő mértékű módosításával a probléma hatékonyan kezelhető. Továbbá kifejtik, hogy az eredmények erőteljesen függenek az adott alkalmazás felhasználási céljától (arcazonosítás, személyazonosítás, arcelemzés), valamint a telepítés mikéntjétől és hogyanjától. A Tanulmány „érdekes, bár reális” ajánlásai között szerepel, hogy csak kiváló minőségű képanyagot alkalmazzanak a felhasználók arcfelismerési célokra. Ezzel csak egyet lehet érteni, a kivitelezés azonban már egy másik (szintén) jogalkotási témakör része kellene, legyen.

Hasonló szabályozási kérdések az EU tekintetében csak mérsékeltebben jelennek meg, tekintettel a GDPR hatályára. Azonban az Európai Bizottság MI témában (2020 februárjában) kiadott véleménynyilvánítása (White Paper) még ún. diszkriminációellenes megközelítést javasolt a téma kapcsán.

Forrás: www.gao.gov

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Dahua Smart Dual Light technológia belépő szintű kamerákban is
Olvasta már?
Dahua Smart Dual Light technológia belépő szintű kamerákban is