Veszteségcsökkentés speciális biztonsági ellenőrzéssel

Leplezzük le az üzemi szarkát!

Veszteségcsökkentés speciális biztonsági ellenőrzéssel
A lopásról az átlagembernek a bolti, vagy a lakásba besurranó tolvaj jut eszébe. A lopás ugyanakkor ennél sokkal komolyabb, adott esetben szervezett fenyegetést jelent a gyártó- és termelőüzemek, raktár- és logisztikai központok tulajdonosainak, ahol alapanyag, szerszám, félkész vagy késztermék szabadabban hozzáférhető.

Mivel nincs mód az alkalmazottak folyamatos ellenőrzésére, vagy a távozáskor az alaposabb kézi átvizsgálásukra, a bűnözés eme alattomos formája nagyrészt észrevétlen marad. Egészen a leltárig, amikor bizony kiderül, hogy nap mint nap jelentős mennyiségű alapanyag vagy termék tűnik el a hajszálvékony sárgaréz huzaltól kezdve, a gyógyszerpirulákon át egészen a méregdrága okostelefonokig. Minden, ami fogható, mozdítható és elrejthető, szárnyra kél.

Amikor a gyár a saját kapuján távozik
Az üzem területén tevékenykedő szarka mindenkinél jobban ismeri a kis- és nagykapukat, a kamerák és őrök elhelyezkedését és képességeit, illetve azokat a „féreglyukakat”, amelyeken keresztül a szajré fénysebességgel hagyhatja el rendeltetési helyét. A ravaszabb szarkák akár a fizetésük többszörösét is össze tudják csipegetni havonta. A nyolc órában, több műszakban dolgozó állomány becsületes többsége „nem akar magának gondot”, ezért ők inkább egyszerűen szemet hunynak a sötét üzelmek fölött. A biztonsági személyzet pedig – megfelelő eszközök és eljárásrend hiányában – esélytelen mellékszereplője ennek az üzemi drámának.

Az alapanyagok és a késztermékek eltulajdonításából eredő veszteség legalább három szinten jelentkezik. Közvetlen hatása a pénzügyi/gazdasági veszteség, amely a vállalkozás eredményéből és eredményességéből könnyen kiszámolható. A képlet egyszerű: egységnyi alapanyagból egységnyi készterméket kell előállítani az iparági normának megfelelően. Ha az elvárás nem teljesül, akkor majdnem biztos, hogy a probléma rendszerszinten van jelen a vállalat működésében. Közvetett veszteségként az értékesítésből elmaradó hasznot is kalkulálni kell, hiszen az alacsonyabb hatékonyság, valamint az eltulajdonított rész- vagy késztermékek bevételkiesést jelentenek. A veszteséglista következő szintje talán a legfájóbb: ez a vállalat jó hírnevéhez kapcsolódik. A hiányos teljesítésért a partner felé, legrosszabb esetben pedig a vevő, vagy a végfelhasználó felé jót kell állni és pótolni a hiányzó árut, vagy annak részegységeit. A feketepiacon megjelenő lopott termékek tovább rombolják a márka hírnevét. A reputációs károkat a legnehezebb helyrehozni, amelyek hosszútávon is negatív hatással lesznek a szarkák által megcsipkedett vállalat eredményességére.

Fizetett ellenségeink – az üzemi szarkák
Belső meló. A gyárak, termelőüzemek, vagy raktárbázisok területén elkövetett lopásokat a legtöbb esetben saját dolgozók, munkavállalók követik el, magányosan, vagy bandában, elegánsabban szólva, szervezett keretek között. Lefülelésük megfelelő eszközök és eljárások nélkül gyakorlatilag lehetetlen, az ellenőrzésnek pedig meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályoknak az ellenőrzött személyek személyiségi jogainak, adatainak tiszteletben tartása, kezelése és a vizsgálat indokoltsága szempontjából is. A NAIH határozatai alapján különösen fontos többek között az átvizsgálás indokoltsága és átvizsgálás menete, a végrehajtás szabályainak pontos kidolgozása és betartatása a biztonsági személyzet részéről. Elég csak abba belegondolni, hogy a személy- és vagyonőr hogyan értelmezi a felsőruházat átvizsgálását és esetleg hogyan értelmezi azt a hatóság. Ez az ellenőrzést végzők fokozott stressztűrését igényli, megfelelő kommunikációs készséget is feltételez, ugyanakkor szükséges az ellenőrzött személyek, dolgozók, vendégek, külsős munkavállalók felkészítése is a vizsgálatra.

Szarkafogó technológiák és eljárások
A védelmi szakemberek fő irányelve a megelőzés, a folyamatok felügyelete, a hozzáférés megakadályozása és a hiány mielőbbi észrevétele, megjelenítése. Az üzemi lopás a legtöbb területen bizonyos mértékben bele van kalkulálva a napi veszteségbe, mivel adott esetben a cselekmények megakadályozása többe kerül, mint maga a lopás okozta veszteség. Az esetek túlnyomó részében kialakult eljárások mellett jelenik meg a számok között, hogy a rendszerünk nem tökéletes. A hiány és annak növekedése új védelmi lépéseket igényel, hiszen láthatóvá válik, hogy a hozzáférés megakadályozása és a készlethiány pontos követése már nem elégséges.

A veszteségek csökkentése érdekében régóta elérhetőek olyan speciális biztonságtechnikai rendszerek, amelyek alkalmazásával hatékonyan, mindemellett jogszerűen felderíthetőek, illetve bizonyíthatóak ezek a bűncselekmények. Emellett a vállalat mindennapi működésére szabott védelmi terv át- vagy megfogalmazásával könnyedén kialakítható egy olyan személyátvizsgálási protokoll, amely majdnem teljes mértékben visszaszorítja a lopásokat. A hatás szinte azonnali: a hálóban hamar elakad az első üzemi szarka, ami el is rettenti a többit a további cselekményektől. A berendezésekbe és oktatásba fektetett idő, pénz és energia gyors megtérülése sok esetben – ahogy azt számos esettanulmány is alátámasztja – már előre borítékolható.

A jogilag is tökéletes megoldás egy olyan rendszer bevezetése, amelyet az illetékes hatóság is elfogad (NAIH/2017/439/ Határozat: “A Hatóság elfogadhatónak tartja például egy olyan fémdetektoros kapu és csomagröntgen üzemeltetését, mely érzékelné, és jelezné amennyiben a rajta keresztül áthaladó munkavállalónál a Kötelezett tulajdonában lévő eszköz, termék van.”). A vizsgálat gyors, az ellenőrzött személyek áramlását alig, vagy kevésbé lassítva akár az összes kilépő személy és csomag is átvizsgálható. Egyértelmű és egyszerű szabályai vannak, amelyek betartásával elkerüljük a várakoztatást, a konfliktusokat, miközben az ellenőrzés szintje folyamatosan fenntartható

Konfliktusmentes és hatékony ellenőrzés
A személyek ellenőrzésére ideális eszköz a fémdetektor kapu, amely a keresett tárgy méretétől, alkotóelemeitől függően jól skálázható, legyen szó elektronikai eszközökről és egyéb kisebb, vagy nagyobb tárgyakról stb. A jelzés egyértelmű, a vizsgált személyek pedig felkészíthetők az ellenőrzésre, vagyis arra, hogy mely tárgyak ne legyenek a ruházatukban az átvizsgálás során. Így aki betartja az előírásokat, gyorsan és konfliktus nélkül esik át a vizsgálaton. A fémdetektor kapu nem fárad, nem motiválatlan, legfőképp nem játszik össze a vizsgált személlyel. Néhány példa a fémdetektor kapu eredményes használatára:
- A hosszú ideje lassan és nehézkezesen mozgó munkavállalóról kiderült, hogy kilépéskor 40 kilogramm rézdrót volt a lábára és a derekára tekerve.
- Az elektronikai termék ragasztószalaggal volt a szoknyát viselő hölgy combjára rögzítve.
- A szegecsekkel díszített kabátot a kézi fémdetektor átverése céljából viselte a dolgozó, a szegecsek alatt speciális zsebek voltak kialakítva a gyárban készített termékek kivitelére.

A röntgenberendezés, hasonlóan a fémkeresőkhöz, több mint ötven éve áll a védelmi szakemberek szolgálatában és együtt fejlődik az igényekkel. Használata semmilyen veszéllyel nem jár az átvizsgált csomagok és táskák esetében. A kezelő úgy győződik meg arról, hogy a vizsgált csomag nem tartalmaz keresett tárgyat, hogy csak valóban indokolt esetben kell kinyitnia a táskát. A röntgenberendezés segítségével nemcsak abban az esetben fedezhetőek fel a lopott tárgyak, amikor azok csupán a táskába lettek helyezve, hanem például az alábbi esetekben is:
- Kifejezetten lopás céljából átalakított eszközökben, mint például duplafenekű ételhordó, üdítős üveg, könyv, irat, gyümölcs.
- Az átalakított öv- és válltáskák dupla szövet, bőr burkolatában.
- A táska átalakított vállszíjában.
- Elrejtés céljára átalakított elektronikai termékekben; rádió, fényképezőgép, saját szerszám.
- A selejtes termék, kidobásra szánt szemét közé rejtve, stb.

Az így kialakított ellenőrző rendszernek amellett, hogy megvan a visszatartó ereje, képes az elvárt hatásfokkal és jóval diszkrétebb módon, konfliktusmentesen, elfogadottan ellenőrizni a kilépőket, miközben az ellenőrzött személyek száma jóval több lehet, mint a kézi ellenőrzés során. Így csökkentve a cégek könyvelésében megjelenő hiányzó kényes tételek mennyiségét.

Dudás József
ZNZ Preventive Technologies

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
HID Signo Express & Seos Essentials
Olvasta már?
HID Signo Express & Seos Essentials