A kamionröntgenek Mercedese

A HCVM XL mobil rakomány- és járműátvizsgáló berendezés

A kamionröntgenek Mercedese
A HCVM XL mobil átvizsgáló rendszer a német csúcstechnológia igazi csodagyereke. A Mercedes Actros alvázra épített, nagyteljesítményű Smiths Detection röntgenberendezés kamionok, teherautók, kisteherautók, furgonok, konténerek és más, nagyméretű járművek átvizsgálására szolgál.

Nagyszerűsége nem csak méretében, hanem működésében is rejlik. Kiváltja az idő- és szakemberigényes kézi átvizsgálást, mivel óránként akár százhúsz jármű vagy konténer átvizsgálására is képes, a személyzet pedig kényelmes karosszékből találhatja meg az összes tűt a szénakazalban. A német dizájn és csúcstechnológia ötvözete, amely minden eddigi rendszernél hatékonyabb és megbízhatóbb a nagyméretű szállítmányok átvizsgálásakor. Különlegessége, hogy a rendszer elektromos hajtással, távirányítva is működtethető, amely megkönnyíti a dízelgenerátorról egyaránt üzemeltethető, brutális teljesítményű röntgenberendezés használatát. Ilyenkor a Mercedes Actros csendben, hangtalanul gurul előre, a 360 lóerős dízelmotor és hajtáslánc által okozott zaj és rázkódás nélkül pedig simábban haladhat az átvizsgálás.


A Smiths Detection HCVM XL igazi előnye a nagy forgalmú kikötők, repülőterek és határátkelőhelyek biztonsági ellenőrzéseinek felgyorsítása és a folyamatok optimalizálása. Csökkenti a komplett teherautók, járművek és konténerek kézi ellenőrzésének szükségességét úgy, hogy kétfős személyzete percek alatt képes átlátni és átvizsgálni a rakományt bármilyen csempészáru vagy fenyegetés kiszűrése, felderítése céljából. A kezelők kép-kiértékelő munkáját kimondottan a kamionok és a nagyméretű szállítmányok átvizsgálására tervezett CargoVision™ és DaiSy™ szoftverplatformok segítik.

A röntgenes vizsgálathoz a hidraulikus detektor gém felnyitására van szükség, amely kevesebb, mint 5 percen belül egyetlen gomb megnyomásával, emberi beavatkozás nélkül automatikusan áll be a készenléti pozíciójába. Az átvizsgálás ettől a pillanattól kezdve – a biztonsági előírások betartása mellett – bármikor megkezdhető.

Az átvilágítás két módon lehetséges:

1. Mobil átvizsgálás, amelynél a röntgenrendszer mozog:
A leggyakrabban használt átvizsgálási mód mobilrendszerek esetében. Ebben az üzemmódban a tehergépkocsira épített röntgenrendszer elektromotoros meghajtással végez előre-hátra mozgást, miközben az átvizsgálandó jármű vagy konténer sofőr nélkül egyhelyben áll. A sofőrfülke és a raktér is átvilágításra kerül.

2. Áthaladó átvizsgálás, amelynél a vizsgált jármű mozog:
A röntgenrendszer álló helyzetben marad, a vizsgálandó jármű pedig a “vizsgáló kapu” alatt áthalad. A röntgensugárzás a sofőrfülke elhaladta pillanatában kapcsol be és csak a rakteret világítja át.

Ideális körülmények esetén a rendszer áteresztőképessége „mobil átvizsgálás” üzemmódban maximálisan huszonöt teherautó vagy konténer, „áthaladó átvizsgálás” üzemmódban pedig akár százhúsz nagyméretű rakomány vagy kamion óránként. A HCVM XL röntgenberendezése valóban mindent érzékel, mivel a röntgengenerátor nagy teljesítményének segítségével akár 30 milliméternyi acélon is átláthat a kezelő. Az elképesztő ellenőrzési képességekkel rendelkező berendezés számára „viszonylag” kis terület (50m*30m) elegendő a biztonságos vizsgálat végrehajtására.

Amikor a részecskegyorsítóról hallunk, elsőre talán sokaknak a CERN ugrik be, a Nagy Hadron-ütköztető vagy valami hasonló tudományos eszköz. Pedig a lineáris gyorsítók majd 60 százalékát az ipari anyagvizsgálatban, biztonsági és orvosi alkalmazásokban használják. A HCVM a Siemens A SILAC ® lineáris gyorsítórendszert használja, amelyet kifejezetten roncsolásmentes vizsgálatokhoz (NDT), valamint a biztonsági szektorban a rakományok és járművek ellenőrzésére használt készülékekhez terveztek. A SILAC rendszer minden szükséges alkatrészt tartalmaz, beleértve magát a lineáris gyorsítót, az árnyékolást, magnetront, modulátort, a tápegységeket és egyéb interfészeket, valamint egy külső hűtőegységet a hideg vagy meleg környezetben történő alkalmazhatósághoz. A speciális eszköz a 14 kV-os elektroncsőből kilépő elektronokat fókuszálja és a magnetron segítségével a megfelelő frekvencia tartományban egyben tartva, közel fénysebességre gyorsítja. A gyorsító fázisban résztvevő cavity-kben, (gyorsító üregekben) az elektronok egyre nagyobb sebességet és energiát érnek el, majd útjuk végén becsapódnak a wolfram célba és ekkor a becsapódások hatására létrejön az akár 6 MeV – 9 Gray/perc energiájú röntgensugárzás. Ez az energia elég arra, hogy akár 30 mm acélon áthatolva a detektorba érkezett fotonsugárzásból megfelelő kép jelenjen meg a berendezés monitorján. Az eszköz működése innentől már hasonlít a klasszikus biztonsági röntgenekhez: a kilépő, legyező alakra formált, kollimált sugárzás segítségével „felszeleteli” az elhaladó járművet. A szkennelési oszlopokból pedig a szoftver összeilleszti a vizsgált szállítmány röntgenképét.


A rendszer működtetéséhez 3-5 főre van szükség. Minimum egy fő szükséges, hogy irányítsa a forgalmat a vizsgálat körül, ügyelve arra, hogy a biztonsági zónába senki ne lépjen be. Ha valaki mégis megszakítja a digitális sorompó jelzését röntgenvizsgálat közben, akkor a rendszer automatikusan leáll a belépő személyek védelme érdekében. A két kezelő feladata pedig, hogy a vizsgálati kabinban a röntgenképeket értékelje, gyanús kép esetén pedig jelezze, hogy a járműnek félre kell állnia kézi átvizsgálásra.

Ha valakit meglapulva a raktérben ér a röntgenvizsgálat, azt ~6 µSv dózis éri, ami 1-2 nap háttérsugárzásnak felel meg, tehát senkinek nincs az egészsége veszélyben. Az Sv, a Sievert mértékegység jele, amely az ionizáló sugárzás mennyiségét annak biológiai hatása alapján értékeli. A Kezelői fülke sugárvédelme megfelelő, az ott szolgálatot teljesítőknek nem kell külön egyéni védőeszközt alkalmazniuk pl ólommellényt, ahogy az orvosi röntgenalkalmazásnál szükséges. Az áthaladó átvizsgálás esetén a vizsgált jármű sofőrje a közvetlen sugárzástól védve van, mert a sugárzás kizárólag a rakteret érinti.


Számos országban bizonyított már a Smiths Detection HCVM XL ellenőrző rendszere. Ez a berendezés segítette a francia vámhatóságot 2022 januárban, amikor 514 kg kokaint találtak Marseille kikötőjében közel 36 millió euró értékben. A kábítószert egy Chiléből érkező hajó konténereiben találták meg. A röntgenképen feltűnt több oda nem illő sporttáska a fapadlóba rejtve, amelyekben 450 csomag kokaint találtak. A francia hatóság 2021 óta üzemeltet HCVM XL röntgen-ellenőrző rendszereket. 2021-ben 18 tonna kokaint foglaltak le az egész ország területén, ami több mint duplája az előző évi mennyiségnek.

A görög hatóságok 338 millió szál csempészcigarettát foglaltak le a pireuszi kikötőben, ami „sikeres akció” esetén 72 millió eurós adó- és illetékkiesést jelentett volna. A mesterséges intelligenciával, iCMORE szoftverrel felszerelt HCVM – az automatikus tárgyfelismerő technológiának köszönhetően - felismerte a rakomány eltéréseit, és segített a csempészett cigaretták megtalálásában. A rakomány Dubajból Szíriába tartott, ahol a cigarettákat az egész régióban terítették volna.

Magyarországon 2022-ben négy HCVM XL mobil rakomány- és járműátvizsgáló röntgenberendezést helyeztek szolgálatba a hatóságok, így a külföldi példákhoz hasonlóan nálunk is várható a csempészáruk fogásának növekedése.

Dudás József
ZNZ Preventive Technologies

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Sikeresen zárta legújabb brazíliai projektjét a Zmax
Olvasta már?
Sikeresen zárta legújabb brazíliai projektjét a Zmax