LDSZ Szimpózium 2020


LDSZ Szimpózium 2020
Az a rendezvény, ahol 200(+) biztonságtechnikai szakember összegyűlik, joggal nevezhető a hazai szakma évadnyitó rendezvényének. 2020. január 31-én, immáron kilencedik alkalommal vonzotta be az LDSZ Kft. budapesti szimpóziuma a szakma képviselőit.

Folytatva a 2019-es évben megkezdett sorozatot, idén is szakmai képzéssé nyilvánította az Óbudai Egyetem, a NextTechnologies Kft., a Komplex Rendszerek Kutatóintézet, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, az LDSZ Vagyonvédelmi Kft. és T.E.L.L. Kft. által „jegyzett” rendezvényt a Magyar Mérnöki Kamara Budapesti és Pest Megyei területi kamarájának Hírközlési és Informatikai Tagozata, valamint az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata.

A rendezvény nyitó gondolatai Szabó László (LDSZ Kft – kereskedelmi igazgató), Papp József (Óbudai Egyetem – intézetigazgató-helyettes), valamint Dallos Endre (Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület – elnök) tolmácsolásában hangzottak el, melyet követően két szekcióban futottak tovább a szakmai nap előadásai. Egyik szálon az Egyesület és az Egyetem az Okos Városok technológiájára fókuszálva kápráztatták el a hallgatóságot, míg másik szekció – az LDSZ Kft. moderálása alatt, magától értetődően – a biztonságtechnika újdonságait és érdekességeit osztotta meg a hallgatósággal. Mivel „riporter” szerzője nem lehet egyszerre két helyen (sajnos), az alábbi rövid cikk a biztonságtechnikai szekció eseményeit igyekszik felidézni.

T.E.L.L. – a folyamatos megújulás ösvényén
Démi Zsolt termékfejlesztési vezető a T.E.L.L. közelmúltban testet öltött fejlesztései, illetve kiemelt projektjein keresztül ismertette meg a hallgatósággal a cég K+F ösvényeit. Mint azt kiemelte a 2019-e év kiemelkedő teljesítménye volt a HikCentral és a TMS (T.E.L.L. Monitoring Szoftver) integrációja. A projekt eredményeként a TMS által összefogott biztonságtechnikai rendszerekből (behatolás- és tűzjelzés, CCTV stb.) érkező riasztási eseményekhez, a HikCentral révén, videó anyag nyerhető ki. A TMS egyedülálló funkcionális struktúráját remekül jellemzi a tény, hogy mindössze 1500 sorral kellett bővíteni a szoftver forráskódját a siker érdekében. A T.E.L.L. Monitoring Szoftver kapcsán két projektet emelt ki az előadó: az egyik a B.A.T. (British American Tobacco) infrastruktúráit felügyelő, nagy rendelkezésre állású (99.99%), redundáns, IP alapú távfelügyeleti rendszer, mely esetében megoldandó probléma volt, hogy nem használhatták a B.A.T. hálózatát, illetve a hálózati összeköttetések több esetben megbízhatatlanok voltak (amennyiben egyáltalán léteztek); másik, a 2700 postahivatalt közös távfelügyeleti platformra emelő Magyar Posta Projekt volt.

A T.E.L.L. Pager 8 alapú idősfelügyeleti megoldása már létező technológiák alternatív megközelítésén alapul. A rendszer a CO-, ajtónyitás- és füstérzékelők jeleinek fogadásán felül képes vizsgálni – egy nyitásérzékelő rendszerbe iktatásával –, hogy a felügyelt személy használja-e a hűtőszekrényt. Amennyiben 10 órán át nem nyitják ki a hűtő ajtaját, a rendszer értesíti az illetékes személyeket. Ez utóbbi funkcióhoz a Pager 8 regisztereit használták ki, melyek egy visszaszámlálást indítanak el a hűtő nyitásakor, mely 10 óra múlva jár le. Természetesen be lehet állítani, hogy az éjszakai időszakban a visszaszámlálás szüneteljen, hiszen nem várható el senkitől, hogy pl. hajnali 4-kor kötelességszerűen kinyissa a hűtő ajtaját, ha épp akkor járna le a tízórás időintervallum.

A professzionális parkolórendszerek titkai
Bukta Márk (Designa Access Kft – projekt manager) kifejtette, hogy sok esetben igazán apró oda nem figyelések okozzák a legnagyobb gondokat egy már elkészült parkolórendszer esetében. Nem meglepő módon, az alapozó felméréseket itt sem érdemes elhagyni, és itt sem javasolt a „csak egy egyszerű rendszer kellene” stílusú hozzáállás, amivel legfeljebb az elégedetlen ügyfél az, amit garantálni lehet. Rendkívül fontos a rendszer üzembiztonsága – a sorompóktól a fizetőautomatákig –, redundanciája és a műszaki támogatás rendelkezésre állása. Fontos előre megtervezni, hogy miként lehet bejutni az adott parkolóba és hogy lehet elhagyni. Kell-e fizetési rendszert tervezni, s ha igen, milyent. Hagyományos készpénzest, vegyest, vagy csak bankkártyásat. Tudni kell, hogy lesznek-e rendezvények, hiszen megoldható, hogy egy adott rendezvény idején a résztvevő előre kifizessen X órát, megelőzve a rendezvényt követő sorban állást. A torlódás érzékelési funkció lehetővé teszi, hogy a fizetést követően ketyegésnek induló kihajtási türelmi idő kitolódjon, amennyiben a rendszer „dugó” lehetséges kialakulását érzékeli. Márk még jó pár opciós lehetőséget és technológiai „titkot” felsorolt. Az utóbbiak tekintetében a járdaszigetek alkalmazásától, a „mire figyeljünk oda a kábelezésnél” jellegű kérdéskörig bezáróan. A jövőt tekintve a tőlünk nyugatabbra már gőzerővel terjedő rendszám alapú fizetési megoldásokra (és ezek GDPR problematikájára) hívta fel a figyelmet.

A jövő praktikus CCTV újdonságai, avagy Milesight testközelben
Rendhagyó módon a Milesight gyártójának képviselője személyesen adott elő az LDSZ Kft. 2020-as szimpóziumán. Lyndon Lin (Milesight – K+F manager) a Milesight újdonságait sorolva megemlítette a bővülő és jellemzőkben (pl. IP67/IK10 védelem), képességekben (hőtérkép, szoftveres mozgó objektum követés) gazdagodó panoráma családot, kiemelve 2019. „sztár” termékét, a 180°-os már 4K-s képalkotásra is képes mini csőkamerájukat.

A szintén bővülő rendszámfelismerő kameracsalád kapcsán kiemelte, hogy a Milesight nem az erőteljesen specializált, ún. „célkamerák” útját választotta, hanem egy univerzálisabb termékfejlesztési stratégiát követ. Azaz, a cég rendszámfelismerő kamerái rendelkeznek olyan funkciókkal melyek nagyban támogatják a hatékony rendszámazonosítás – mint pl. a P-Iris, 3. generációs Super WDR, HLC (fényforrás kompenzáció), elmosodás kompenzáció –, valamint a rendszámfelismerésre épülő hardveres funkciókat (pl. sorompókezelés), alapvetően „multifunkciós” (többfelhasználású) eszközök maradtak. A közeljövő fejlesztései között szerepel a rendszámfelismerés CMS-be integrálása.

Végül, de nem utolsó sorban a Milesight folyamatosan bővülő IoT családja került terítékre. A család sajátossága, hogy egy adott, LoRa kommunikációra képes Mini PTZ kamerához számos (hőmérséklet / páratartalom / gáz és füst/ vízmagasság / stb.) érzékelő csatlakoztatható, ezzel tágítva a CCTV funkcionalitását. A cég már rendelkezik olyan levegőminőség érzékelővel (a szimpózium idején megtekinthető volt), mely saját LoRa adóval rendelkezett, és akár 1 km távolságra is képes továbbítani a mérési eredményeket. Az érzékelőkről beérkező adatok megjeleníthetők a kamera képén, illetve riasztási események generálhatók a segítségükkel, támogatandó (pl.) a tűzesetek és váratlan áradások korai jelzését.

Arcdetektálás és egyéb újdonságok az IdentiVision kínálatában
Az IdentiVision K+F eredményeit Szatori Tamás (LDSZ Kft – biztonságtechnikai mérnök) vázolta a hallgatóságnak. Előadásában kiemelte a család XVI, valamint IP tagjaiban megjelenő emberalak és arcdetektáló funkciók megjelenését, melyek új szintre emelik az IdentiVision videotartalom-elemző funkcionalitását. Hangsúlyozta, hogy az arcdetektálás nem azonos a személyazonosításra alkalmas arcfelismeréssel, de hatása erőteljes lehet a rögzített tartalom szűrésének hatékonyságára. Az IdentiVision XPoE termékcsaládjáról megemlítette, hogy az XPoE képes kamerák és rögzítők segítségével akár 200 méteres távolságok is áthidalhatók, mindössze egyetlen UTP kábel segítségével, egyidejűleg megoldva a jelátvitelt, távvezérlést és tápellátást. A márka új IP CCTV kameráinak (pl.: IIP-L3205FA ECO) tulajdonságai közül külön érdemes kiemelni a 0.0001 Lux fényérzékenységet, valamint a már említett arc- és emberalak detektálást. Zárszóként az előadó megemlítette, hogy a LAN kimenettel rendelkező, új IdentiVision termékek már – a megnövelt IT biztonságot szem előtt tartva – már kötelezővé teszik első bekapcsolás során egy biztonságos jelszó megadását, eliminálva ezzel a felhasználói figyelmetlenség nem kívánt következményeit.

A kültéri védelem alfája és omegája
A méltatlanul alacsony publicitást kapó kerítésvédelem rejtelmeit vesézte előadásában Bánki György (LDSZ Kft.). Mint elmondta, a közvélekedéssel szemben, akár 3 méteres(!) pontossággal meghatározható, hogy egy adott kerítés szakasz mely részéről „származik” a riasztási esemény. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő minőséggel és szolgáltatáscsomaggal – pl. egyedi riasztási zónák létrehozását biztosító – rendelkező kerítésvédelmi megoldás, valamint jónéhány (megfelelő sűrűségben) felhelyezett piezoelektromos érzékelő. Amint azt az előadó is hangsúlyozta, önmagában egy kerítésvédelem tökéletes kezdet, de hatékonysága, funkcionalitása tovább növelhető, amennyiben más biztonságtechnikai (pl. behatolásjelzés, CCTV) rendszerrel együtt alkalmazzuk. Így nem csak a kerítésvédelem felől érkező riasztás áll rendelkezésünkre, de akár az adott riasztási esemény vizuális megerősítése is. Kedvelt megoldás e téren a PTZ funkcionalitású CCTV kamerák alkalmazása. Amennyiben rövid (3-5m) detektálási zónáink (is) vannak, egy ráfordulás és egy ZOOM segítségével jó eséllyel kapunk bizonyíték erejű megerősítést a behatolásról. Amennyiben az előadásban felvázolt mintarendszer 1500 méterén egyenlő távolságra helyeztük el az érzékelőinket (mind a 250 db-ot) és a riasztási zónáinkat ezen irányelv mentén határoztuk meg, a szűk 100 méteres pontosságú helymeghatározás sem okoz gondot, amennyiben egy (vagy több) objektumdetektálásra és -követésre képes PTZ kamerával gondoskodunk a vizuális visszaigazolásról. Magától értetődik, hogy a kerítésvédelmi egy egyéb kültéri védelmi megoldások esetében sem hanyagolható el a rendszerek projektcentrikus finomhangolása.

DueVi – zsenialitás olasz módra
A kültéri védelem egyik olasz nagyágyúja, a DueVi megoldásairól lebbentette fel a fátylat Tóth Ferenc (LDSZ Kft). Az olasz cég számos IK10-es védettségű, -40°C - +70°C közötti hőmérséklettartományban üzemképes, kitakarásvédett kültéri mozgásérzékelővel kényezteti a professzionális megoldások kedvelőit. Itt és most három terméket emelnék ki. Első sorban (de nem kizárólagosan) a Moskito fantázianevű mozgásérzékelő / függönyinfra „kombót” tartom kiemelésre méltónak. Leginkább azért, mert nem csak egy 24 méteres (jobbra és balra 12m) fal szakaszt képes levédeni, de a szemből érkező mozgást is képes érzékelni. A Viper dualos érzékelő figyelemre méltó sajátossága, hogy esetében meghatározható, hogy milyen távolságtól, milyen irányultságú mozgást tekintsen riasztási eseménynek. Eme funkciójának köszönhetően kiszűrhetők többek között az utcai forgalom (gyalogos, jármű), növényzet mozgásának zavaró hatásai. Bónuszként, a DueVi mozgásérzékelők beállítása hihetetlen egyszerű. Mindössze egy telepítői Bluetooth (BT) modul szükséges, melyet behelyezünk az érzékelő megfelelő foglalatába és a BT-képes okostelefonunkra letöltött applikáció (View Sensor) segítségével, egy sétateszt közben beállíthatjuk az érzékelő szükséges paramétereit.

Jablotron – K+F gőzerővel!
Az előadások sorát a Matkó Csaba – Tóth Ferenc kooprodukció zárta. A duó a tőlük megszokott, utánozhatatlan humorral fűszerezett előadásban mutatta be a Jablotron újdonságait. Amint azt megtudhattuk az előadóktól, a Jablotron esetében – a magyar piac jellemzőit szem előtt tartva – már csak elméleti felső korlát létezik a cseh gyártó termékei alkalmazhatóságával összefüggésben. Azt kell mondjam, sajnos kevés azon hazai projektek száma, ahol 15 partíció, 230 csatlakoztatható érzékelő, 600 felhasználó, 128 programozható kiemenet kevésnek bizonyul. Ráadásul, ez már régen nem „az apád jablotronja”, azaz nem csak vezetéknélküli eszközök csatlakoztathatók hozzá, így a végfelhasználói igények meglehetősen széles köre kiszolgálható vele. A beépített IP (és az opcionális GPRS) kommunikátornak, a Jablotron felhő szolgáltatásának, valamint a 128 programozható kimenetnek köszönhetően nem csak a letelepített riasztórendszer érhető el mobiltelefonos applikáción (és még néhány egyéb platformon) keresztül, de egy komplett (középkategóriás) okosotthon megoldást is létrehozhatunk. Mi több, az utcán parkoló autónk védelme is sem lehetetlen a Jablotron megfelelő megoldásaival.

Ami a jövőt illeti, egy visszafelé kompatibilis, igazi kis központot ígér a cseh gyártó. Az előadók hangsúlyozták, hogy a Jablotron minden eleme Európában készül, eliminálva az esetleges származási problémákat. 2020 és 2022 között a központok új generációja jelenik meg a piacon, mely a gyártó ígérete szerint kompatibilis lesz a korábbi eszközökkel, de azért ezt még mindenképp le fogja tesztelni Tóth Ferenc és az LDSZ szakértői gárdája. Ami már biztos, hogy hamarosan elérhető, az a duál érzékelők új generációja (JA-122PW és JA-162PW), melyek sajátossága (a 24,125 GHz mikrohullámú frekvencia mellett), hogy a rendszer hatástalanított állapotában az új érzékelők mikrohullámú „szekciója” kikapcsol. Mindezek mellett a JA-162PW kétutas kommunikációval rendelkezik, illetve az F-Link programból távolról is, közvetlenül finomhangolható (legrosszabb esetben 20 perc múlva a központ felfrissíti az új beállításokat). A numerikus kezelők is megszépült külsőt kapnak hamarosan. Zárszóként Matkó Csaba elmondta, jelenleg a JK-100 próbakészlet erőteljes „árkedvezménnyel” érhető el. Mindezek mellett számtalan „apróság” jelenik és újul meg hamarosan, különösen a pánikgombok terén, legyen az fixen telepített, nyakba akasztható, karóra jellegű, vagy egy pénzcsapda jellegű új megoldás.

… És itt a vége
Aki ott volt, meg tudja erősíteni: az idei Szimpózium is számos hasznos ismerettel gazdagította a résztvevő szakembereket. Aki a budapesti „szeánszról” lemaradt volna, azt 2020. március 13-án az LDSZ Kft. szeretettel várja pécsi szimpóziumán. Zárszóként szeretném felhívni az olvasó szíves figyelmét, hogy jövőre jubilál az LDSZ Szimpózium: közeleg a X-ik!

Szerző: Szabó László – LDSZ Kft.


Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A BUD Security Kft. ajánlata
Olvasta már?
A BUD Security Kft. ajánlata