Hazudj, ha tudsz – 73%, hogy rajtaveszel!


Hazudj, ha tudsz – 73%, hogy rajtaveszel!
A Tel Aviv egyetem kutatói olyan technológia kifejlesztéséről adtak hírt, melynek segítségével 73%-os valószínűséggel képesek azonosítani a hazugság kimondásáról árulkodó arcizom aktivitásokat.

A téma más szakértői által már felülvizsgált kutatás szerint a hazudozók – a kutatás fókusza szempontjából – két csoportra oszthatók: az egyik az arc bizonyos izmait, míg a másik a szemöldökét mozdítja adott módon, amennyiben hazudik. A kutatók úgy vélik, hogy a biztonság és bűnüldözés területén egyaránt hatékonyan alkalmazható lesz kutatásuk eredménye. A vizsgálathoz nyomtatott elektródákat tartalmazó „matricákat” használtak, így detektálva az izmok és idegek által generált elektromos aktívitást (arcfelszíni elektro-myográfia). A gépi tanulás (MI) révén a tudósok képesek voltak detektálni, hogy mely izmok aktiválódtak, mikor a vizsgált alanya egyszerű hazugságokat közölt. A kutatás vezetője elmondta, meglátásuk szerint az elektródák a későbbiekben elhagyhatók lesznek, amennyiben megfelelő videotartalom-elemző szoftvert fejlesztenek ki az izommozgások azonosításához – így akár a magas minőségű videotartalmat biztosító CCTV kamerák segítségével is megvalósíthatóvá válhat egy hazugságvizsgáló rendszer.

Forrás: Brain and Behavior
Tagek: biometria

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Videosec PT-23-40WAL és IPW-2122W-28F Wifi kamerák
Olvasta már?
Videosec PT-23-40WAL és IPW-2122W-28F Wifi kamerák