Deepfake figyelmeztetést adott ki az FBI


Deepfake figyelmeztetést adott ki az FBI
A Szövetségi Nyomozóiroda nyilatkozata szerint, az elkövetkező 12-18 hónapban megemelkedhet az idegen államok és bűnözői csoportok ún. deepfake (valós személyhez megtévesztésig hasonló) tartalmakkal elkövetett aktivitások (befolyásolás/spearphishing/social engineering stb.) száma.

Bár a valós személyekről készült deepfake tartalmak (hang/kép/videó) komoly károkat okozhatnak, a technológia jelenlegi fejlettsége mellett viszonylagos egyszerűséggel azonosíthatók. Ismert eljárás teljesen fiktív személyiségek (GAN algoritmusokkal történő) létrehozása a közösségi médiában, de ezek felismerése (eddig) nem okozott problémát. Azonban a technológia fejlődésével a fiktív személyiségtartalmak minősége jelentősen növekedett, így az átlag felhasználó általi azonosításuk egyre nehezebbé vált, jelentősen több odafigyelést igényel. Természetesen léteznek a deepfake automatikus kiszűrésére alkalmas megoldások, melyek a fejlesztők állítása szerint, 90% feletti pontossággal képesek végezni munkájukat. Mindemellett az Iroda továbbra is kellő mértékű óvatosságot és kritikus hozzáállást javasol az üzleti szféra szereplőinek, ha ismeretlen személyek „kopogtatnak be” virtuális ajtóikon. Az Europol tavaly novemberi kiadványa úgyszint felhívta a figyelmet ezen veszélyekre. Bár a GAN algoritmusok egyre kifinomultabbak, néhány apróság – fülcimpa, fülbevaló, szem, fogak, ékszerek (kifejezetten nyaklánc, gyanús elmosódások – még lebuktatják a hamis képet. Ellenben a felismerést gátolja a kisméretű képernyők (mobiltelefonok, tabletek) limitált megjelenítési képességei, valamint a hírfogyasztás gyorsuló üteme, mely utóbbi a felületes megfigyelés kialakulását támogatja.

Forrás: FBI
Tagek: biometria

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Axis Q1808-LE kamera
Olvasta már?
Axis Q1808-LE kamera