Az arcfelismerő rendszerek divatos(?) átvágása


Az arcfelismerő rendszerek divatos(?) átvágása
A 2019-ben alapított olasz Cap_able olyan kötött ruházati termékeket dobott piacra, melyek az arc eltakarása nélkül lehetnek képesek megzavarni az mesterséges intelligencia (MI) alapokra építkező arcfelismerő rendszerek hatékony működését.

A „kutyaharapást szőrivel” elvet követve, a Manifesto kollekció mintázatát szintén egy MI tervezte, és az olyan adatbázisokon „nevelkedett” rendszerek, mint pl. a YOLO esetében a nem a viselőjét „látják” (amennyiben egyáltalán észreveszik) a digitális szemek, hanem kutyát, zebrát stb. – a cég állítása és publikált tesztjei szerint. Miért kötött ruházat? – tehető fel a kérdés; melyre a válasz az, hogy tartósabban őrzi a minták színeit és texturáltságánál fogva hatékonyabban „vágja át” az arcfelismerő algoritmusokat. A Cap_able alaítói (Rachele Didero, Federica Busani) kilenc hónapnyi kutatás (képek, algoritmusok, anyagok és kötőgépek stb. vizsgálata) eredményeire építve alatt alkották meg kollekciójukat. Észrevétel: Figyelmen kívül hagyva az alkalmazott minták jellegét, mely csak egy erősen szűk célcsoport érdeklődését keltheti fel; erősen valószínűtlen, hogy a Cap_able technológiája a célirányosan az arc és az emberalak felismerésére tanított MI-alapú rendszereket képes lenne megzavarni. Amennyiben igen, azok jelentős valószínűséggel alapvetően alkalmatlanok voltak eredeti funkciójuk betöltésére. Már csak azért sem, mert egy arcfelismerő rendszer jó eséllyel „vak” lesz pl. zsiráf mintára, mivel nem tanítják meg „neki”, ellenben az emberi arc (szem, orr, száj, ezek elhelyezkedése stb.) detektálását igen. Ebből fakadóan egy polgárpukkasztó designer terméknek jók, és esetlegesen figyelemfelhívásnak hasznosak lehetnek ezen ruházati termékek, de az alapcéljukat alacsony valószínűséggel töltik be. (O.V.SZ.)

Forrás: www.capable.design

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
DVC DCN-TF6283AI-DL Dual Light Dome Kamera
Olvasta már?
DVC DCN-TF6283AI-DL Dual Light Dome Kamera